Cool Israel – sau despre cum s-a reinventat o ţară străveche

Dincolo de locurile sfinte care atrag anual milioane de pelerini, această ţară binecuvântată de Dumnezeu palpită în ritmuri moderne și privește îndrăzneţ către viitor.

Haifa, vedere spre Grădinile Bahai

Am nimerit în Israel în cea mai verde perioadă a lui, când vântul primăverii alinta florile de gura-leului, rozmarin şi muştar sălbatic și plantațiile de avocado, mandarini, măslini, curmali și bananieri. Nimic din peisajele aride cu care am fost obişnuiţi ori din imaginile cu zone militarizate atât de mediatizate nu s-a pliat pe această incursiune într-un Israel foarte fresh și surprinzător.

Florile galbene de muştar sălbatic
Noul Ierusalim
Arhitectură cu influenţe europene

Un mix de antichitate şi avangardism, de peisaje contrastante, care nu-ţi lasă timp nici măcar să te minunezi îndeajuns. Căci, atunci când te opreşti să admiri locuri despre care ai citit de-atâtea ori sau pe care încerci să le decupezi din filme, realizezi că totul ţi-e atât de cunoscut şi, totuşi, atât de nou. Li se întâmplă chiar şi celor care au revenit în Israel după câţiva ani, şi asta pentru că Israelul este într-o continuă transformare. Şi aţi mai auzit de cineva care să împădurească deşertul? Ei bine, ei o fac şi o fac cu atâta măiestrie, încât Israelul e mai verde ca oricând în istoria sa.

Plantaţie de curmali.

   

Cum ajungi?

Ai la dispoziţie cursa aviatică directă pe ruta Bucureşti-Tel Aviv, operată de El Al, care durează 3 ore. Din aeroportul Ben Gurion, poţi ajunge la hotel cu un transfer cu microbuzul, cu un autobuz local sau cu taxiul. N-ai nevoie de viză, ci doar de paşaportul valabil minimum 6 luni şi de multă atenţie şi răbdare în aeroport,
unde controalele sunt foarte stricte. (de la 191 €/pers./dus-întors)

Aeroportul Ben Gurion
Loading...


INAPOI LA PRIMA PAGINA