Poliţia modei cu Iulia Albu Topul muzelor

Nu sunt și nu am fost niciodată un fan al muzelor "declarative", alese de cele mai multe ori pentru aportul lor "comercial", acele personalități alese sec, chirurgical aproape, pentru a susţine o strategie de marketing sau o schema de PR. Acesta este un articol despre muzele veritabile și influenţa lor asupra modei. Acesta este un articol despre personalităţi exceționale și influenţa lor continuă asupra unui fenomen.

De la Lady Gaga, care pare a continua "moștenirea" regretatei Isabella Blow (vezi poza cu "pălăria homar" în fază încipientă, în pagina următoare) la stilul inconfundabil al lui Audrey Hepburn, la privirea glacială a Tildei Swinton, poate MUZA ABSOLUTĂ în acest moment, MUZELE au influențat "tușa" celor mai grele nume din fashion. Ines de la Fressange pentru Chanel, Carine Roitfeld pentru Tom Ford, Dita von Teese pentru Christian Louboutin, Anna Piagi pentru Stephen Jones sunt doar cateva dintre muzele care au influențat mari creatori.

Isabella Blow – Philip Treacy

Fashion Editor pentru Vogue și The Tatler, Isabella Blow este creditată pentru descoperirea modelelor Stella Tennant și Sophie Dahl, precum și a designerului britanic Alexander McQueen, a cărui colecție de absolvire a achiziționat-o integral pentru 5.000 de lire. În anul 2002 a devenit subiectul expoziției intitulate "When Philip met Isabella". Și aceasta pentru a menționa doar o mică parte a biografiei sale…

Audrey Hepburn – Hubert de Givenchy

"Atunci când Hubert de Givenchy a fost contactat pentru a se ocupa de garderoba actritei Hepburn, designerul s-a gândit imediat că ar fi vorba de Catherine Hepburn, la acel moment Audrey Hepburn fiind încă o necunoscută. Nu mică i-a fost mirarea când în studioul lui a intrat o fată slabuță, îmbrăcată în negru, purtând balerini și cercei aurii!". Designerul a refuzat elegant colaborarea. Așa a început totul…

Tilda Swinton – MUZA ABSOLUTĂ

Tilda Swinton (câștigătoarea premiului Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru rolul din filmul Michael Clayton, actrița britanică a devenit una dintre cale mai emblematice figuri în lumea modei. "My dance with fashion", așa cum îl numește ea, a început în urmă cu mai bine de un deceniu. În 2003, Swinton devine muza celor de la Viktor&Rolf, întregul show prêt-à-porter fiind dominat de o armată de Tilda-clone.

Înfățișarea androgină, părul roșcat și pielea albă ca laptele, precum și fizionomia sa stranie au transformat-o pe Tilda Swinton în muză pentru unii dintre cei mai mari designeri printre care Alber Elbaz(Lanvin), Raf Simons, Phoebe Philo (Celine) și Haider Ackermann, precum și pentru brandul de bijuterii Pomelatto. John Byrne și Sandro Kopp sunt cei doi bărbați din viața actriței, primul fiindu-i soț, iar cel de-al doilea, partener. Ambii sunt pictori.

Dita von Teese – MUZA PIN UP – de la balet clasic la show-uri burlesque

Muză pentru Elie Saab şi Christian Louboutin, Dita von Teese, pe numele sau real Heather Renee Sweet, este poate una dintre cele mai iconice şi fascinante apariţii. Pe lângă colaborarile cu renumiţi designer, printre care Jean Paul Gaultier şi Vivienne Westwood, şi colaborarea cu prestigiosul brand de cosmetice M.A.C, celebra "Reginaa Burlesque-ului" marchează colaborări cu numeroase branduri pentru a le promova imaginea.

Madonna – MUZA DECLARATIVĂ

Marc Jacobs a declarat-o muza sa pentru Vuitton. Şi totuşi, NIMIC din colecţia acestuia nu "respiră" Madonna… Imaginile campaniei înfăţişează o Madonna photoshopată excesiv, transformată într-un manechin parcă de ceară. Lăsând la o parte "povestea" şi "inspiraţia" respectivului shooting, precum şi istoria procedeului polarizării în arta fotografică, prefer să mi-o amintesc pe Madonna în celebrul corset Jean Paul Gaultier, care a făcut istorie…

Foto: Dita.net, Media.onsugar.com, TildaSwinton.net, Audrey-Hepburn.us, Guliver/Splash News

Loading...


INAPOI LA PRIMA PAGINA