Cesar Millan – “Nu-mi pot imagina viața fără câini!”

E crezul care-l guvernează pe cel mai iubit realizator de emisiuni despre dresajul câinilor. Şi nu doar pentru că ei l-au făcut faimos, ci şi pentru că l-au salvat de pe marginea prăpastiei.

cesar millan

Idolatrizat de milioane de oameni pentru talentul său formidabil de-a se apropia de animale, Cesar Millan (46) e un adevărat guru în domeniul dresajului de câini. Fost imigrant ilegal, provenit dintr-un cartier sărac din Mexic, el şi-a urmat chemarea şi a devenit celebru odată cu emisiunea „Cesar şi câinii“, care l-a surprins călătorind în diverse colţuri ale lumii în cadrul turneului său de conferinţe – un turneu care îl va aduce, pe 21 martie, şi la Bucureşti, la Sala Polivalentă (bilete pe myticket.ro şi în magazinele Diverta). Povestea sa, precum şi filosofia lui de viaţă au ajutat o mulţime de oameni să-şi îmbunătăţească relaţiile cu câinii lor, devenind în acelaşi timp „liderii de haită“ în propriile vieţi.

Când a început povestea ta cu câinii?

Probabil a început încă de când m-am născut. Mama mi-a zis mereu că am fost fascinat de animale încă de când eram bebeluș, cu mult înainte de a-mi putea aminti asta și cu toate animalele sau cel puțin cu cele care erau în preajma fermei, de exemplu oi, porci și desigur… câini. Nici nu împlinisem 13 ani când i-am zis mamei că îmi doresc să devin cel mai bun antrenor de câini din lume.

Sunt multe persoane cărora le este frică de câini. Cum i-ai convinge să se apropie de ei?

Frica vine din lipsa cunoașterii sau din lipsa familiarității cu ceva și mulți dintre oamenii pe care i-am întâlnit și cărora le e frică de câni au această teamă fie din cauză că n-au avut deloc câni în jurul lor sau pentru că au avut o exeperiență neplăcută în copilărie, de exemplu au fost mușcați de un câine. Pentru a scăpa de această teamă, ei trebuie să învețe două lucruri: cum să înțeleagă cânii și cum să capete încredere în ei. Am avut succes cu această abordare în trecut ajutând o persoană căreia îi era frică de câini să plimbe la început un câine, apoi doi și ajungând să plimbe o întreagă haită.

Care e cea mai frecventă greșeală pe care o face un deținător de câine?

Cea mai mare greșeală pe care o fac oamenii e aceea că ei cred că animalele lor gândesc ca niște omuleți și că le pot negocia comportamentul. Să îi explici unui câine „de ce“ e aproape nefolositor. Trebuie să le antrenezi instinctele pentru a le schimba comportamentul. Asta duce la o altă mare greșeală pe care o fac oamenii: le oferă cânilor numai și numai afecțiune. Ceea ce nu conștientizează ei e că afecțiunea înseamnă consolidare, deci dacă o faci într-un moment nepotrivit, consolidezi un comportament incorect. Îmi iubesc câinii și le ofer afecțiune constant, dar asta trebuie să se întâmple la momentul potrivit, altfel îi va deruta.

Ai lucrat vreodată cu un câine căruia nu i-ai putut schimba comportamentul?

În general, n-am succes în procesul de-a reabilita un câine atunci când oamenii cu care lucrez nu aplică ceea ce i-am învățat. Pe de altă parte, am doar câteva cazuri pe care nu le-am putut rezolva, dar asta s-a întâmplat pentru că proveneau din crescătorii și aveau comportamente negative adânc înrădăcinate. Acești câini aveau probleme neurologice care nu putea fi rezolvate prin training și reabilitare. Cred că 99,99% dintre câini pot fi reabilitați, dar depinde dacă omul e capabil să urmeze ce l-am învățat și, în același timp, dacă nici câinele nu prezintă factori genetici care periclitează succesul trainingului.

Loading...


INAPOI LA PRIMA PAGINA