Evaziune fiscală în showbizul britanic: staruri care riscă închisoarea

Scandal uriaş în Marea Britanie, unde mai mulţi artişti sunt acuzaţi de evaziune fiscală, după ce o anchetă a scos la iveală faptul că s-au folosit de o schemă foarte elaborată pentru înşelarea statului. Paguba: 1,5 miliarde €!


Potrivit site-ului „Daily Mail“, aproximativ 1.600 de celebrităţi, oameni de afaceri, avocaţi, medici şi avocaţi au încercat să ascundă de fiscul britanic circa 1,2 miliarde de lire sterline (1,5 miliarde euro) prin intermediul unei complicate reţele de firme din străinătate.

Printre ei, George Michael, Gary Barlow şi doi dintre colegii lui din grupul Take That, prezentatoarea BBC Anne Robinson, actorul Michael Caine, Katie Melua şi cei patru membri ai trupei rock Arctic Monkeys au fost acuzaţi de evaziune fiscală şi sunt cercetaţi pentru participarea lor în controversata schemă fiscală "Liberty".

Această schemă a fost desfiinţată în 2009, atunci când o eroare din legislaţia fiscală britanică a fost remediată. Fiscul britanic – HM Revenue and Customs (HMRC) – intenţionează să prezinte acest caz în faţa tribunalului, iar primele audieri în acest sens au fost deja programate pentru martie 2015.

Experţii sunt de părere că organizatorii acestui plan de evaziune fiscală vor fi condamnaţi, iar celebrităţile şi ceilalţi investitori vor fi nevoiţi să înapoieze statului britanic mai multe sute de milioane de lire sterline.

Practic, George Michael (51), a cărui avere este estimată la 105 milioane de lire sterline, ar fi plătit aceluiaşi fond o taxă de 443.000 de lire sterline pentru a ascunde de fisc venituri nete de 6,2 milioane de lire sterline. În 1996, cu un an înainte de venirea la putere a Partidului Laburist, cântăreţul britanic declara: "Aş fi de acord să plătesc 50% sau 60% din încasările mele pentru un guvern laburist".

Potrivit aceleiaşi anchete, actorul Michael Caine (81) ar fi încercat la rândul său să "ascundă" de fiscul britanic suma de 600.000 de lire sterline. În anul 2009, el a făcut o declaraţie şocantă, spunând că se va muta în Statele Unite dacă pragul maximal de impozitare a veniturilor din Marea Britanie va ajunge la 51%.

Cei patru membri ai trupei Arctic Monkeys – Alex Turner, Jamie Cook, Nick O'Malley şi Matt Helders – au plătit fiecare aceluiaşi fond comisioane cuprinse între 38.000 de lire sterline şi 84.000 de lire sterline pentru a-şi păstra intacte veniturile obţinute, cuprinse la rândul lor între 557.000 de lire sterline şi 1,1 milioane de lire sterline.

Cât despre Gary Barlow (43), acesta ar fi scutit de la impozitare venituri de 4,46 milioane de lire sterline, iar doi dintre colegii lui din grupul Take That, Mark Owen, în vârstă de 42 de ani, şi Howard Donald, în vârstă de 46 de ani, ar fi scutit la rândul lor de la impozitare sume de 1,4 milioane de lire sterline, respectiv 2,1 milioane de lire sterline.

Din acelaşi motiv, cântăreaţa Katie Melua a fost aspru criticată de organizaţia Christian Aid, care a nominalizat-o pe artistă la un trofeu – Tax Superhero Award – în anul 2010, după ce aceasta a declarat în mod public faptul că plăteşte taxe care valorează "aproape jumătate din veniturile" sale, pentru a sprijini serviciile publice din Marea Britanie.

Loading...


INAPOI LA PRIMA PAGINA