Ce record va doborî Regina Elisabeta luna viitoare?

Regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 89 de ani, va doborî, pe data de 9 septembrie, un record istoric, stabilit de Regina Victoria a Angliei.

Regina Marri Britanii

Regina Elisabeta a II-a

Citeste tot despre:

, ,

Deşi nu se aştepta să urce pe tronul Marii Britanii – a făcut-o în cele din urmă numai pentru că unchiul său, Edward al VIII-lea, a abdicat, iar tatăl ei, George al VI-lea, a devenit rege -, regina Elisabeta va deveni luna viitoare monarhul cu cea mai îndelungată domnie din istoria regatului britanic.

Stră-străbunica sa, regina Victoria, petrecuse pe tronul britanic 63 de ani, 7 luni şi 2 zile, înainte de a muri, pe 22 ianuarie 1901.

„Este o slujbă pe viaţă”, declara, la un moment dat, regina, despre care specialiştii spun că nu este de aşteptat să abdice, aşa cum au făcut-o recent unii monarhi europeni.

Cea mai indelungata domnie
Regina Elisabeta

În ciuda crizelor care au avut loc în anii 1990, precum moartea tragică a prinţesei Diana, care a părut la acel moment să ameninţe însăşi existenţa monarhiei, regina a fost capabilă să conducă o instituţie veche de un mileniu într-o nouă eră a popularităţii. În timp ce mariajul său cu Philip, un prinţ grec, a rămas unul solid, regina descria 1992 drept un „an teribil”: trei dintre căsniciile celor patru copii ai săi erau distruse, iar detalii scandaloase despre acestea erau prezentate în presă.

Elisabeta avea doar 25 de ani când a devenit regină, pe 6 februarie 1952, iar la acel moment era în turneu în Kenya, împreună cu soţul său, prinţul Philip, care i-a fost alături de-a lungul domniei.

„Într-un fel, nu am avut parte de o ucenicie. Tatăl meu a murit prea tânăr şi totul a fost foarte brusc, să preiei funcţia şi să o faci cât de bine poţi”, spunea regina 40 de ani mai târziu.

Moștenitorii Reginei
Doi prinți moștenitori

Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost încoronată pe 2 iunie 1953, într-o ceremonie televizată care a avut loc la catedrala Westminster din Londra.

Loading...


INAPOI LA PRIMA PAGINA