News

15 ani de la moartea lui Superman. Ce fac urmaşii actorului Christopher Reeve

15 ani de la moartea lui Superman. Ce fac urmaşii actorului Christopher Reeve

Au trecut 15 ani de când Will Reeve şi-a pierdut tatăl - pe actorul Christopher Reeve, interpretul eroului Superman. "Mereu l-am simţit alături de mine", spune Will

Corespondent al emisiunii celebre în America, "Good Morning, America", Will Reeve îşi aminteşte cu mare dragoste de tatăl lui, trecut în nefiinţă pe 10 octombrie 2004. "Am avut un super-tată. El m-a învăţat cum să merg pe bicicletă doar din vorbe... Avea magia asta. Nu mai putea fizic să mă înveţe să fac asta, fiindcă era într-un scaun cu rotile. Dar asta nu ne-a împiedicat să avem una dintre experienţele esenţiale tată-fiu", spune Will, azi în vârstă de 26 de ani (foto jos). Avea doar 11 ani când şi-a pierdut tatăl... Obişnuiau să vorbească atât de multe despre hochei, sportul lor preferat.

Christopher, deşi un tată în scaun cu rotile, fusese un bărbat sportiv la viaţa lui. Când actorul a fost paralizat de la gât în jos în urma unui accident de echitaţie, lumea a înmărmurit de durere, şocată de soarta unui bărbat cu un fizic atât de puternic. Căci Christopher practicase încă de mic mai multe sporturi. Colegii de la Hollywood au suferit alături de el, dar Reeve s-a ridicat deasupra acestei drame, demonstrând o forţă a minţii cu adevărat de Superman. „Refuz să las un handicap să hotărască felul în care îmi trăiesc viaţa”, declara el în octombrie 1995, la prima apariţie publică în scaunul cu rotile, după accidentul suferit în acelaşi an, în luna mai. „Există un singur sens de mers în viaţa asta: Tot înainte!”.

Reeve a primit la doar 24 de ani rolul care l-a făcut celebru în întreaga lume: Superman. Când agentul lui a venit cu oferta de a participa la casting, Chris a pufnit în râs. La început, ideea i s-a părut stupidă şi deloc atractivă pentru un actor. Dar după ce a citit scenariul, s-a îndrăgostit de rol. Cea dintâi peliculă şi cele trei care i-au urmat au adus încasări de sute de milione de dolari.

Căsătorit în 1992 cu Dana Morosini, actriţă la rândul său, Reeve nu s-a putut bucura într-adevăr de acest mariaj decât trei ani. După accidentul lui, el şi Dana au impresionat Hollywoodul cu forţa iubirii lor, soţia rămânându-i alături cu un devotament ieşit din comun şi ajutându-l în activitatea lui caritabilă dedicată celor condamnaţi la scaunul cu rotile. „Dana nu mă face niciodată să mă simt vinovat pentru că am provocat această situaţie. Suntem la fel de îndrăgostiţi. Dacă nu mă voi recupera deloc sau dacă îmi voi reveni complet, indiferent de situaţie, ştiu că relaţia noastră va supravieţui. Iar asta este incredibil”, spunea el, la un moment dat. Şi poate că atât de puternică a fost legătura dintre ei, încât Dana şi-a dorit să-l urmeze – chiar dacă avea o vârstă la care şi-ar fi putut reface viaţa. Căci moartea actorului la 52 de ani, pe 10 octombrie 2004, a fost urmată şi de trecerea ei în nefiinţă, la doar un an după. Dana fusese diagnositcată cu cancer la plămâni la doar 44 de ani. Cel mai trist a fost că au lăsat în urmă un băiat, pe fiul lor (foto jos: Dana, Christopher şi Will, alături de prietenul de familie, actorul Robin Williams). Will a reuşit, însă, să devină un bărbat la fel de puternic ca părinţii lui: „Pentru mine, mama şi tata au fost la început oamenii care m-au forţat să mânânc broccoli şi care îmi închideau televizorul, ca să-mi fac temele. Atunci, nu-i vedeam în mod conştient ca pe nişte modele, ca pe o sursă de inspiraţie, dar eforturile lor eroice l-au modelat pe omul care sunt azi şi pe omul care sper că voi fi mâine”, spune acum Will.

Christopher Reeve mai are doi moştenitori, din prima căsnicie, cu Gae Exton, tot actriţă: pe Matthew, venit pe lume în 1979, şi pe Alexandra, născută în 1983. Alexandra are un fiu în vârstă de 3 ani pe care l-a botezat Christopher, în memoria tatălui ei.

Matthew, fiul cel mare al actorului, îi onorează memoria, ducând mai departe eforturile lui caritabile făcute în speranţa găsirii unui tratament pentru cei care suferă accidente paralizante. Astfel, graţie studiilor făcute în domeniu, Mat a putut comemora zece ani de la moartea tatălui, în 2014, anunţând o importantă descoperire: stimularea epidurală. Datorită acestei terapii, patru bărbaţi paralizaţi de la gât sau piept în jos au putut să se ridice şi să-şi mişte picioarele. Fratele lui vitreg, Will Reeve, participă şi el la activitatea fundaţiei caritabile care poartă numele părinţilor săi: Christopher and Dana Reeve Foundation.

Foto: Getty Images

Modifică Setările