Muzica

Charles Aznavour, la 90 de ani pe scenă

Charles Aznavour, la 90 de ani pe scenă

Legendarul cântăreţ francez îşi sărbătoreşte azi cea de-a 90-a zi de naştere pe o scenă berlineză şi spune că preferă să se gândească la următoarele sale concerte, cărţi şi cântece.

Ultimul "grand" al cântecului francez, al cărui ambasador în lume continuă să fie, Charles Aznavour, fiu al unui cuplu de migranţi armeni, născut cu numele Charles Aznavourian, pe 22 mai 1924, la Paris, detestă atât ideea de a sufla în lumânările de pe tort, cât şi ideea retragerii sale din activitate.

"Petrecerile aniversare sunt pentru aceia care împlinesc 18 ani", a declarat artistul, recent, pentru presa germană. "Nu-mi pasă de aniversarea mea. Nu e nicio diferenţă între 89 sau 90 de ani. Sala de concerte era liberă în acea zi, aşa că am acceptat", a adăugat cântăreţul, actorul şi compozitorul francez.

Charles Aznavour, care şi-a început cariera în urmă cu 81 de ani, la vârsta de nouă ani, este unic în marea familie a industriei de divertisment.

El nu se mulţumeşte cu câteva apariţii rare, pentru a-şi pigmenta oarecum viaţa de pensionar care trăieşte confortabil, ci continuă să străbată lumea întreagă, făcând de fiecare dată săli pline la concertele sale.

După Berlin, artistul va cânta în această vară la Frankfurt, Londra, Varşovia, Barcelona şi Roma, iar apoi, în toamnă, la Moscova şi Anvers.

Cel mai recent album al său cu cântece originale, "Toujours", a fost lansat în 2011, iar Aznavour, care nu ezită să se înconjoare de garda tânără din muzica franceză, spune că scrie "versuri în fiecare zi, adeseori un cântec pe zi".

Pe scenă, cântăreţul impresionează încă prin vitalitatea sa aproape intactă şi a făcut doar câteva concesii în faţa vârstei sale înaintate: un prompter pentru a evita pauzele de memorie şi un fotoliu pentru aventualele accese de oboseală.

În acest moment, artistul francez lucrează la două romane şi la o continuare a memoriilor sale. Al treilea volum din ciclul său de memorii, "Tant que battra mon coeur", a fost publicat în toamna anului trecut.

Casa de discuri Universal lansează cu această ocazie o ediţie aniversară cu 90 de cântece ale legendarului artist, editate pe patru CD-uri, care cuprind unele dintre cele mai celebre piese lansate de Charles Aznavour: "La Bohème", "La Mamma", "Mes emmerdes", "Les Comédiens", "Emmenez-moi", "For me formidable".

O integrală ce regrupează toate înregistrările de studio ale cântăreţului, lansate între 1948 şi 2011, adică 32 de albume, va fi la rândul ei publicată în aceste zile.

Supranumit "Sinatra francez", Charles Aznavour a trebuit să lupte la începuturile carierei sale pentru a impune în mediul artistic talia, fizicul şi vocea lui atipice, înainte de a fi deveni celebru începând cu jumătatea anilor '50.

Ambasador al Armeniei în Elveţia şi reprezentant permanent al autorităţilor de la Erevan la ONU şi la UNESCO, Charles Aznavour a rămas foarte activ şi atunci când vine vorba de apărarea ţării de origine şi a memoriei strămoşilor săi.


Foto: pagina oficială

Comentarii

Articole asemănătoare

Richard Clayderman revine la Bucureşti

Muzica

Richard Clayderman revine la Bucureşti

Celebrul compozitor de muzică de pian, autorul pieselor „Baladă pentru Adeline“ şi „Romeo şi Julieta”, ajunge din nou în România în primăvara anului viitor, cu un concert de excepţie la Sala Palatului.

Al Bano, pe aceeaşi scenă cu Conchita Wurst

Muzica

Al Bano, pe aceeaşi scenă cu Conchita Wurst

Celebrul cântăreţ italian a concertat în urmă cu câteva zile, la evenimentul Starnacht am Wörthersee, care a avut loc în Austria şi la care a participat şi Conchita Wurst, care a câştigat concursul Eurovision 2014.

Muzica

Vaya Con Dios revine la Bucureşti

Ultima şansă să-i auziţi cântând live! Artiştii belgeni revin la Bucureşti, la cererea publicului, şi vor susţine un concert pe 5 octombrie, la Sala Palatului, show-ul făcând parte din turneul internaţional "Farewell Tour".

VIDEO Liza Minnelli s-ar putea retrage din activitate

Muzica

VIDEO Liza Minnelli s-ar putea retrage din activitate

Legendara actriţă şi cântăreaţă dă tot mai des semne de oboseală, mai ales după cele două intervenţii chirurgicale la şold. Iar, deunăzi, starea ei de sănătate a împiedicat-o să susţină un concert la Londra.

Muzica

Taxi & Mihaela Rădulescu, reloaded

Formaţia Taxi a filmat în urmă cu câteva zile un nou videoclip alături de Mihaela Rădulescu. Lucrul la materialul video pentru piesa „Tăcerea din ochi“ a durat peste 18 ore.

Holograf revine pe scenă pe 7 martie

Muzica

Holograf revine pe scenă pe 7 martie

E oficial! Solistul Dan Bittman şi trupa sa se reîntorc, după o pauză de câteva luni, cu un concert pe care-l vor susţine în clubul Tribute.

Ce dar au oferit principii României la nunta regală din Luxemburg?

News

Ce dar au oferit principii României la nunta regală din Luxemburg?

De la căsătoria prinţului moştenitor al Luxemburgului, Guillaume, cu contesa belgiană Stéphanie de Lannoy nu puteau lipsi membri familiei regale din România

Muzica

Proconsul aniversează 13 ani

Nu e o cifră cu ghinion, ci dimpotrivă. Al 13-lea an vine pentru Proconsul cu un concert aniversar la Bruxelles, pe 19 octombrie, când trupa va lansa la nivel internaţional şi un album „Best of “.