News

Regele Juan Carlos a abdicat. Felipe şi Letizia, noii suverani ai Spaniei

Regele Juan Carlos a abdicat. Felipe şi Letizia, noii suverani ai Spaniei

Zi istorică, azi, pentru monarhia spaniolă. După aproape 40 de ani, Regele Spaniei, Juan Carlos, în vârstă de 76 de ani, abdică şi-i va lăsa tronul fiului său, Prinţul Felipe, a anunţat azi şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy.

"Maiestatea sa, Regele Juan Carlos, tocmai mi-a comunicat dorinţa sa de a renunţa la tron", a declarat Rajoy. "Sper ca, într-un termen de timp foarte scurt, Congresul spaniol să aprobe nominalizarea ca rege a prinţului Felipe", a adăugat Mariano Rajoy.

Juan Carlos, care a urcat pe tron la moartea lui Francisco Franco, în noiembrie 1975, şi-a construit popularitatea conducând tranziţia în Spania către democraţie, după care s-a confruntat cu un final de regim marcat de probleme de sănătate şi scandaluri.

Casa Regală a publicat, astăzi, atât declaraţia de abdicare a Regelui, cât şi o fotografie din timpul semnării acestui document istoric.

În vârstă de 46 de ani, Prinţul de Asturia este cel de-al treilea copil al regelui Juan Carlos şi al reginei Sofia (are două surori mai mari) şi este căsătorit din 2004 cu fosta jurnalistă Letizia Ortiz, cu care are două fetiţe, Infanta Leonor şi Infanta Sofia.

Modifică Setările