News

32 de ani de la moartea năprasnică a Mihaelei Runceanu. Îndrăgita artistă care ar fi putut avea azi 66 de ani şi-a prezis sfârşitul

32 de ani de la moartea năprasnică a Mihaelei Runceanu. Îndrăgita artistă care ar fi putut avea azi 66 de ani şi-a prezis sfârşitul camera-retro icon Vezi galeria 6 poze

Ar fi putut avea 66 de ani azi şi probabil că ar fi fost la fel de iubită. Însă în fatidica dată de 1 noiembrie 1989, Mihaela Runceanu a fost omorâtă, iar vestea a înmărmurit o ţară întreagă.

Cele mai frumoase cântece ale sale sunt adevărate ever-green-uri. „E-adevărat, iubirea mea”, ”De-ar fi să vii”, ”Conga” sau ”Iartă” încântă, în continuare, atât publicul nou, cât şi pe fanii săi devotaţi.

Sunt uimitoare informaţiile despre viaţa şi moartea artistei. În anul 1989, anul morţii sale, şi-a şocat apropiaţii cu premoniţiile sale: "Eu am să mor la 35 de ani. Dar nu vreau să mor în chinuri". Din păcate, nu a mai ajuns nici la 35 de ani. Fatidica noapte de 31 octombrie spre 1 noiembrie i-a curmat viaţa la doar 34 de ani şi jumătate.

A susţinut ultimul său spectacol pe 29 octombrie 1989, în care a îngenuncheat în faţa publicului. Sala Radio găzduia spectacolul-maraton "Start Melodii '89". Sala arhiplină a copleşit-o pe interpretă cu valuri de aplauze. În loc să se bucure de aprecierea publicului, Mihaela Runceanu s-a întristat şi a căzut pe gânduri.

Cu numai o zi înainte îi apăruse la Electrecord cel de-al doilea vinil LP, "Pentru voi, muguri noi". S-a întâlnit cu Titus Andrei şi mai bine de trei ore au căutat împreună în arhiva Radio negativele unor cân­te­ce. În jurul orei 19:30, Mihaela îşi sună părinţii, la Buzău, să le dea vestea cea bună: în sfârşit avea un disc nou.

"Marţi seară am vorbit cu ea la telefon. Plângea de bucurie că i-a ieşit albumul. Cum spunea ea, dădea «apă la şoricei»... La un moment dat ne-a spus că sună cineva la uşă şi a închis telefonul. Asta a fost ultima convorbire", îşi aminteşte Nicolae Runceanu, tatăl Mihaelei.

 

Câteva ore mai târziu, în jurul orei 4:00 di­mi­neaţa, telefonul familiei Runceanu a sunat din nou. Era un vecin al fetei lor, care avea grijă de casă cât lipsea Mihaela din Bucureşti. "Ne-a întrebat dacă putem veni la Bucureşti, că «e o situaţie. S-a întâmplat ceva cu Mihaela». N-a pomenit nimic de sta­rea ei, dacă e la spital sau... Nu ştia cum să-mi spună. Imediat m-a fulgerat gândul că nu mai este. Am plecat într-un suflet şi, când am ajuns, scara blocului era plină de lume", povesteşte tatăl. Mihaela fusese omorâtă violent, potrivit Jurnalul.ro.

Motivul morţii sale a fost în acte jaful, însă mulţi oamenii nu au crezut această ipoteză. Unii spun că Mihaela a fost eliminată de Securitate, alţii că nu ar fi plătit taxa de protecţie impusă de figuri ale lumii interlope bucureştene, a menţionat sursa citată.

Anchetatorii au găsit criminalul, care şi-a recunoscut vinovăţia chiar de la primul termen de judecată, însă decesul său pare în continuare un mister nesoluţionat.

Criminalul artistei Mihaela Runceanu, pe numele său Cosmin  Daniel Ştefănescu, care tocmai devenise tatăl unei fetiţe, ar fi fost într-o strânsă relaţie de prietenie cu artista, şi nimic mai mult. Poate de aici şi încrederea femeii de a-i da drumu în casă, seara. Conform reconstiturii evenimentelor de la acel moment, tânărul Cosmin şi Mihaela Runceanu s-au uitat la un film, şi lucrurile păreau a fi în regulă.

Numai că, la un moment dat, Mihaela îl surprinde pe tânăr încercând să-i fure lucruri din casă. Anchetatorii spun că nu a mai apucat să facă nimic, pentru că tânărul s-ar fi năpustit asupra ei strangulând-o cu firul de la telefon. Poate speriat şi ca să nu lase urme a turnat o canistră de benzină peste ea şi i-a dat foc. La trei zile de la abominabilă crimă era prins de miliţie.

Dan Cosmin Ştefănescu avea 21 de ani când a primit pedeapsa de 25 de ani pentru crimă. În 2004, a fost eliberat din eroare, pe baza unei graţieri acordate de fostul preşedinte Ion Iliescu. A fost reîncarcerat şi a mai ispăşit 16 luni de pedeapsă până anul trecut, când a fost eliberat pentru bună purtare.

Documentele ulterioare au scos la iveală un fapt cutremurător. Criminalul nemilos care a ucis în scop de jaf o artistă atât de iubită de români trăia o poveste de iubire cu o tânără. Ani mai târziu, Maria, fiica acestuia a acordat Libertatea.ro un interviu. Ea a povestit că iubirea dintre părinţii săi a fost neacceptată de părinţii mamei sale, tânăra care a şi reuşit să-şi refacă viaţa după încarcerarea lui Ştefănescu.

Maria s-a născut exact în anul morţii Mihaelei Runceanu, chiar în luna în care se născuse şi artista: mai. Părinţii lui Daniel, condamnat iniţial la 15 ani de puşcărie pentru uciderea Mihaelei Runceanu în scop de jaf, au încercat să obţină o sentinţă mai blândă.

Numai că, din dorinţa lor de a face un bine copilului lor, mai rău l-au înfundat. ”După ce bunicii mei au făcut recurs, tata a primit 25 de ani de închisoare”, mai povesteşte fiica asasinului. Anii au trecut greu pentru ambii, iar iubirea tinerilor care acum erau, la rându-le părinţi, s-a şters odată cu timpul.  ”La cinci ani de la acel moment (n.r. uciderea Mihaelei Runceanu, mama s-a recăsătorit. Cât timp a fost închis, pe Daniel nu l-a vizitat. Aşa a fost să fie!”, a mărturisit Maria, fata asasinului Mihaelei Runceanu.

Foto: Facebook

 

Comentarii

Modifică Setările