News

39 de ani de la tentativa de asasinat asupra lui Ronald Reagan. Cum i-a supravieţuit şi ce traseu a avut la Casa Albă

39 de ani de la tentativa de asasinat asupra lui Ronald Reagan. Cum i-a supravieţuit şi ce traseu a avut la Casa Albă camera-retro icon Vezi galeria 10 poze

La doar 69 de zile după ce a fost instalat în funcţie, fostul preşedinte american a fost victima unui atac ce putea schimba soarta Statelor Unite.

Pe 30 martie 1981, America era martora unui atentat pus la cale de John Hinckley Jr. împotriva proaspătului preşedinte ales Ronald Reagan, în ziua în care acesta a susţinut un discurs la Washington. Atentatorul, care ulterior s-a dovedit a fi un apropiat al vicepreşedintelui George Bush, l-a aşteptat pe preşedinte să iasă din Hotelul Hilton şi l-a împuşcat în piept.

Reagan s-a ales cu un plămân perforat şi cu o puternică hemoragie internă, plus o altă rană la braţul drept. Pe lângă el, Hinkley Jr. a mai făcut alte 3 victime: un poliţist, garda de corp a preşedintelui (care a încasat frontal un glonţ, în timp ce făcea scut în faţa preşedintelui) şi  secretarul de presă de pe lângă Casa Albă James Brad (care a rămas paralizat permanent).

La cei 25 de ani ai săi, Hinckley Jr. era labil psihic. El dezvoltase o obsesie erotică pentru actriţa Jodie Foster şi se credea personajul jucat de Robert De Niro în filmul Taxi Driver. Iar dacă gestul său ar fi reuşit, George H.W. Bush ar fi devenit preşedinte cu opt ani mai devreme.

Pe Ronald Reagan istoria îl consemnează drept preşedintele care a reuşit să pună capăt Războiului Rece, convingându-l pe Mihail Gorbaciov să renunţe la cursa înarmării şi să permit dezintegrarea U.R.S.S. Foştii lui colaboratori sunt, însă, de altă părere. Aşa cum a recunoscut el însuşi odată: „Nu cred că aş fi putut face munca asta dacă nu aş fi fost actor“. De altfel, chiar şi în campania prezindenţială, când l-a avut oponent pe Jimmy Carter, întrebat fiind dacă are emoţii, a răspuns: „Nu, deloc. Am fost pe aceeaşi scenă cu John Wayne!“. Iar în momentele critice, devenise celebră replica lui: „Ce ar face Duke?“. De-aici şi marea chestiune care i s-a imputat celui de-al 40-lea preşedinte al Statelor Unite, botezat şi „marele comunicator“: faptul că, după o carieră la Hollywood, a jucat doar un alt rol la Casa Albă.

Comentarii

Modifică Setările