4 greşeli de iluminare care pot strica atmosfera casei tale

4 iulie, 2019
1 interior 1961070 640 jpg jpeg

Iluminatul unei încăperi sau a locuinţei pare un proces destul de simplu: montezi un corp de iluminat şi apeşi un buton. Este însă oare suficient să ne bazăm doar pe lumina lămpii sau a lustrei? Designerii de interior sunt de părere că iluminatul locuinţei trebuie tratat cu mai multă atenţie, dacă ne dorim ca încăperile să aibă o atmosferă deosebită, iar ambientul să fie de aşa natură încât să ne ajute să ne relaxăm. 

Adeseori, iluminatul necorespunzător decurge din câteva greşeli care nu numai că pot strica ambientul casei, dar nici nu pun în valoare stilul de design ales şi pot crea o atmosferă apăsătoare sau obositoare în locuinţele noastre. Iată care sunt cele mai frecvente greşeli de iluminare a casei, pe care le poţi evita foarte simplu:

Nu iluminezi „în straturi”

Majoritatea proprietarilor de locuinţe au tendinţa de a-şi ilumina casele ca şi când ar urma să organizeze o reuniune: prea multă lumină vine de deasupra. Acest lucru nu adaugă niciun plus de căldură sau personalitate unei încăperi”, spune arhitectul Robert Gross, într-un interviu acordat revistei Good House Keeping. Lumina lustrelor sau a corpurilor de iluminat montate pe tavan este indispensabilă, dar nu suficientă. Dacă nu iei în calcul şi variantele pentru iluminarea mesei de lucru sau a noptierei, de exemplu, activităţi precum cititul sau scrisul la birou pot pune presiune asupra ochilor şi îţi pot îngreuna munca. Pe de altă parte, în dormitor, lămpile de noptieră sunt o soluţie perfectă pentru a da un aspect intim şi relaxant acestei încăperi. 

Mai multe surse de iluminare înseamnă mai multă flexibilitate. Luminile de ambient sunt utile atunci când ai treabă prin casă, însă când îţi doreşti puţină intimitate sau o clipă de linişte, este important să beneficiezi de flexibilitatea pe care ţi-o oferă lămpile sau veiozele de birou ori cele de lângă canapea. 

Un alt capitol important este reprezentat de luminile de accent. Acestea au rolul de a evidenţia designul unei încăperi sau de a pune în valoare un anumit obiect. Luminile care evidenţiază un tablou, un raft sau întreaga bibliotecă pot adăuga un plus de lux şi rafinament în casa ta. 

Nu optezi pentru becuri cu luminozitate reglabilă

Corpurile de iluminat sau becurile cu intensitate luminoasă reglabilă te ajută să controlezi lumina din locuinţa ta, atât pe timpul zilei, cât şi noaptea, în funcţie de dispoziţia ori de nevoile tale. De exemplu, o cină în living va căpăta un aer mult mai distins şi special dacă masa nu este luminată ca un stadion. În plus, în zilele în care îţi simţi ochii obosiţi sau sensibili la lumină, îţi va fi de mare ajutor să poţi controla luminozitatea din locuinţă, astfel încât să îţi protejezi privirea şi să nu îi oboseşti şi mai tare. 

Nu urmăreşti modul în care se creează umbrele

Amplasarea unui corp de iluminat în locul greşit poate crea mai multe probleme decât soluţii. În baie, de exemplu, luminile instalate de o parte şi de alta a oglinzii sunt mult mai utile decât un corp mare de iluminat montat pe tavan. Dacă obişnuieşti să te machiezi în baie, îţi va fi de mare ajutor ca lumina să îţi cadă perpendicular pe chip, şi să nu vină de sus sau să creeze umbre pe ten. 

Acest lucru este valabil şi în bucătărie. Aici, este important să te asiguri că blatul unde prepari mâncarea este bine iluminat şi că nu se formează umbre care să îţi îngreuneze munca. Luminile montate pe perete, în spaţiul dintre blat şi corpurile de bucătărie, îţi pot fi de mare ajutor atunci când găteşti şi trebuie să ai grijă la ingredientele folosite sau la cantităţile măsurate. De asemenea, la fel de importantă este şi iluminarea aragazului sau a plitei, astfel încât să poţi vedea clar culoarea alimentelor gătite şi să îţi dai seama mai uşor când sunt gata. 

Nu iei în calcul consumul de energie electrică

Atunci când alegi becurile pentru corpurile tale de iluminat, unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să le verifici este consumul de energie electrică generat de acestea. LED-urile sau becurile CFL sunt mai costisitoare, însă mult mai durabile şi au un consum de energie semnificativ mai mic, astfel că sunt o investiţie profitabilă pe termen lung. 

Alegi nuanţa greşită de lumină

Culoarea luminii alese poate avea un impact major asupra oricărui spaţiu, dar mai ales asupra stării tale de spirit. De exemplu, lumina rece, albă, poate fi obositoare pentru ochi şi conferă încăperilor un aspect mult mai rigid şi neprimitor. Lumina galbenă este perfectă pentru iluminarea încăperilor în care vrei să te relaxezi, mai ales în dormitor, acolo unde vrei să creezi o atmosferă cât mai intimă. Lumina albă, care imită lumina naturală, este cea mai potrivită, fiind blândă cu ochii şi perfectă pentru orice încăpere. 

Sursa foto: bedrck de la Pixabay



Recente pe Ok! Magazine

+ plita cu inductie jpg
Vrei să ai o alimentație corectă jpg
okmagazine ro (1) jpg
Cărți de tarot, Pixabay (2) jpg
Echipa Nationala de fotbal feminin jpeg
Afis Big Little Festival jpg
Top 3 obiecte pe care le vei gasi în casa unui iubitor de vinuri jpg
okm jpg
usi garaj alexiana 17 jpg
restaurari protetice jpg
Anii Drumeției
LENNY KRAVITZ   UNTOLD 2024 (2) jpeg
Slăbire, Foto Pixabay (1) jpg
CRBL și Elena, Instagram PNG
Cum sa te imbraci stilat si confortabil in timpul calatoriilor Top 3 sfaturi jpg
FotoJetDouglas jpg
Shannen cu batic jpg
Reghe el (1) jpg