Royals

4 lucruri neştiute despre prinţul consort, Philip, cel care este considerat “marioneta” Reginei Elisabeta

4 lucruri neştiute despre prinţul consort, Philip, cel care este considerat “marioneta” Reginei Elisabeta

Şi-au început povestea de dragoste în urmă cu mai bine de 70 de ani şi trăiesc şi astăzi împreună, fiind un model pentru poporul britanic. Prinţul Philip, Ducele de Edinburgh este, însă, considerat doar o umbră a Reginei Marii Britanii, care a renunţat la multe pentru a-i fi alături acesteia.

Având un rol mai mult decorativ, căci aşa dictează legile monarhiei britanice, Ducele Philip a sfidat orice longevitate la casa regală, stabilind împreună cu Regina Elisabeta un record: cel mai lung mariaj din istoria acestei monarhii. Cei doi vor împlini în acest an, pe 20 noiembrie, 72 de ani de mariaj. Retras din activităţile regale încă din 2017, acesta locuieşte adesea singur, departe de regina sa şi o lasă pe aceasta să strălucească în faţa poporului ei de decenii întregi. Dar iată care sunt lucrurile mai puţin ştiute despre acesta:

Philip este, practic, vărul soţiei sale

Fiind amândoi descendenţi ai Reginei Victoria: Elisabeta e strănepoată de gradul doi din partea tatălui ei, iar Philip strănepot de gradul doi din partea mamei lui, putem spune, practic, că sunt veri de gradul al treilea. Dar la curţile regale cam aceasta era regula - să te căsătoreşti în familie pentru ca proprietăţile şi averile să rămână în familie.

Nu s-a născut în Anglia

Deşi este asociat de peste 7 decenii cu Familia Regală Britanică, Ducele de Edinburgh nu este din acest regat. El s-a născut în Grecia, din familii regale elene şi daneze, dar a fost forţat să aleagă calea exilului încă din copilărie. Înainte de căsătoria cu Regina Elisabeta, Philip a renunţat la toate titlurile sale regale şi a luat numele de domnişoară al mamei lui – Mountbatten, nume ce a făcut istorie în Regatul Unit.

Familia lui nu a participat la nunta regală 

Philip şi Elisabeta s-au căsătorit pe 20 noiembrie 1947

Deşi era foarte apropiat de surorile sale, Prinţesele Margarita, Teodora şi Sofia, acestea nu au fost invitate la nunta lui Philip cu Elisabeta. Motivul este unul cât se poate de serios, dacă ţinem cont de consecinţele Celui de-al Doilea Război Mondial şi implicarea naziştilor. Istoria spune aşa: la vârsta de 9 ani, Philip a plecat să studieze la un internat din Anglia, iar în aceeaşi perioadă, mama lui, Prinţesa Alice de Battenberg a fost diagnosticată cu o boală cruntă, schizofrenie şi a fost internată într-un azil din Elveţia. Tatăl lui a început o nouă relaţie şi s-a mutat în sudul Franţei, părăsindu-şi familia. În tot acest timp în care Philip studia, surorile lui au ales calea mai uşoară, fiind despărţite de părinţi: s-au căsătorit cu prinţi de origine germană. Aşadar, în plin Război Mondial şi cu acestea împărtăşind păreri pro-naziste, a fost inevitabilă tăierea lor de pe lista de invitaţi de la nunta ce a avut loc în toamna lui 1947.

Şi-a schimbat numele regal

Ducele de Edinburgh a fost locotenent în armata britanică.

Deşi o lume întreagă are impresia că Philip este mai mult o umbră a Reginei, neavând prea multe cuvinte de spus, anul 1960 demonstrează că poate fi şi destul de vehement atunci când orgoliul său este atins. La începutul domniei soţiei lui, protocolul regal cerea ca toţi descendenţii fără titlu oficial să preia numele casei regale – Casa de Windsor. Deranjat, Prinţul Philip a cerut vehement ca toţi cei care vor veni în familie ca descendenţi ai persoanelor fără titluri regale sau sânge albastru, să preia numele de Mountbatten- Windsor. O nouă decizie oficială a fost luată în acel an, decizie care se păstrează până în zilele noastre. Micuţului Archie, fiul lui Meghan Markle şi aş Prinţului Harry, poartă, aşadar, numele de Archie Harrison Mountbatten-Windsor.

 

 

 

 

 

Comentarii

Modifică Setările