Jon Voight: Totul despre tatăl Angelinei Jolie

6 ianuarie, 2017
Angelina si Jon jpeg

„Nu e deloc sănătos pentru mine să fiu în preajma tatălui meu!”, declara cândva Anjelina. Cine este adevăratul Jon Voight? Şi cum a fost cu adevărat relaţia lor în culise?

Jon Voight, alături de fiica sa

„E foarte trist. Cred că lucrurile au fost destul de grav, dacă s-a întâmplat asta. Nu ştiu despre ce e vorba. Voi spune o mică rugăciune”, a fost replica lui Jon când a aflat că fiica lui divorţează de Brad Pitt. O declaraţie diplomată? Da, dar în acelaşi timp şi una care a arătat încă o dată faptul că actorul de 78 de ani nu e prea apropiat de familia sa şi n-a ştiut nici el mare lucru despre problemele care au provocat divorţul. Dar dacă despre divorţul Angelinei Jolie n-a prea ştiut ce să spună, în schimb, când a venit vorba despre alegerile prezidenţiale, Jon a fost cât de vocal se poate, susţinându-l pe Donald Trump şi înfierându-i pe toţi adversarii lui, mai ales pe Robert De Niro, asta spre dezamăgirea Angelinei, dar şi al lui Brad.

Însă poziţia politică a tatălui ei ar fi ultimul lucru deranjant în relaţia lor. Una care n-a funcţionat, de fapt, niciodată. Fiindcă Jon  şi-a părăsit familia – pe Angelina, pe fratele ei şi mama lor, Marcheline Bertrand pe când viitoarea actriţă nici măcar nu împlinise un anişor.

Născut pe 29 decembrie 1938, în Yonkers, New York, Jonathan Vincent Voight a fost fiul unui jucător de golf profesionist cu origini cehoslovace.  Şi-a lansat cariera odată cu pelicula Midnight Cowboy, în 1969, care i-a adus o nominalizare la Oscar. Trofeul avea să-l obţină, însă, abia zece ani mai târziu, pentru rolul din  drama de război Coming Home. La momentul lansării, Jon era deja însurat cu actriţa Lauri Peters, de care se îndrăgostise când amândoi jucaseră în producţia de pe Broadway Sunetul muzicii. S-au căsătorit în 1962, dar mariajul a durat doar cinci ani. Totuşi, adevărata istorie amoroasă la Hollywood a lui Jon a început abia după divorţ, când a cunoscut-o pe Marcheline Bertrand, frumoasa actriţă americană născută din părinţi francezi, cu care avea să se căsătorească în 1971. Nici acest mariaj n-a durat, din păcate mai mult de cinci ani. Cei doi s-au separat în 1976 şi au depus actele de divorţ doi ani mai târziu, pentru ca divorţul să fie definitivat în 1980. Însă căsnicia lor a rămas în istoria Cetăţii Filmului, fiindcă din această iubire au venit pe lume un băiat, James Heaven, şi o fată – celebra Angelina Jolie. Cea cu care Jon nu a reuşit niciodată să fie apropiat.

Relaţia dintre cei doi nu s-a îmbunătăţit nici la maturitate, bunica vitregă a actriţei, Elke Bertrand, povestind chiar de curând, după ce Angelina Jolie a demarat divorţul de Brad Pitt: „Angelina nu are mulţi oameni rămaşi în viaţa ei. Ştiu că-l are pe tatăl ei, dar nu ştiu cât de apropiaţi sunt!”. De menţionat că Elke însăşi n-a mai văzut-o pe Jolie de când aceasta avea 10 ani – iar ea a fost expulzată din cercul rarefiat al apropiaţilor de către mama Angelinei, Marcheline, în 1985, în urma unui scandal legat de moartea bunicului lui Jolie, Rolland Bertrand.

„Am avut o aventură şi aşa am ajuns la divorţ”, a explicat Jon Voight la un moment dat divorţul de mama Angelinei, Marcheline Bertrand. O aventură cu o actriţă cu care Jon juca la acea vreme în piesa Hamlet. „A fost multă suferinţă şi furie...”, a mai spus el.  O greşeală pentru care Angelina nu l-a putut ierta în realitate niciodată. Mulţi dintre adversarii actriţei spun că e vorba de multă ipocrizie, ea însăşi distrugând o căsnicie – pe cea a lui Jennifer Aniston cu Brad Pitt. Totuşi, când e vorba de propria mamă, lucrurile parcă stau altfel... Iar Angie poate că şi-ar fi iertat tatăl dacă n-ar fi citit o serie de scrisori răscolitoare, în care Marcheline îşi expunea profunda suferinţă provocată de trădarea lui Jon.

Totuşi, Jon Voight a povestit într-un interviu din 2014 pentru The Independent că relaţia lui cu Angelina n-a fost tot timpul glacială – amintindu-şi de Oscarurile din 1986, la care el s-a dus însoţit de copiii lui, fiind nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun actor graţie prestaţiei din Runaway Train. „Atunci când n-a fost anunţat numele meu, fiul meu s-a înfundat supărat în scaun. Iar Angelina şi-a pus mâna pe mâna mea şi mi-a spus: Nu-ţi face griji, tată. Tu eşti oricum minunat!” Totuşi, nu există nicio îndoială că relaţia lor a fost una cu suişuri şi coborâşuri, cei doi jucând într-un singur film împreună: „Tomb Raider”, din 2001. Acelaşi an care ar fi trebuit să reprezinte o culme a relaţiei lor a fost în egală măsură unul al marii crize, Voight marcând atunci o apariţie şocantă la emisiunea TV americană „Access Hollywood”. Cu acea ocazie, actorul delara că fiica lui „are serioase probleme mentale” – şi că de-asta relaţia lor n-a funcţionat niciodată. O scăpare gravă a lui Jon, ce-i drept. Asta se întâmpla pe vremea când Marcheline Bertrand încă trăia... Iar în urma acelei apariţii, atât Angelina, cât şi fratele ei au rupt orice legătură cu el. Replica lui Jolie a venit în timpul relaţiei sale cu Billy Bob Thornton, când a declarat: „Nu e deloc sănătos pentru mine să fiu în preajma tatălui meu!”.

Relaţia celor doi nu a putut fi refăcută niciodată...

Ruptura a durat şase ani – Angelina reluând comunicarea cu tatăl ei abia când Marcheline a căzut într-o grea suferinţă, luptându-se cu cancerul ovarian. O mână pe care a întins-o la insistenţele partenerului ei de atunci, Brad Pitt. Abia la 3 ani de la moartea lui Marcheline, în 2010, Jon şi Angelina se împăcau cât se poate de public şi oficial. Anul următor, Voight apărea alături de ea la premiera peliculei In the Land of Blood and Honey, debutul ei regizoral. Probabil că Angelina a ales calea împăcării şi sub influenţa lui Brad, dar şi la gândul că tatăl ei are o vârstă... Totuşi, în adâncul sufletului ei, Jolie îşi păstrează răceala... Asta s-a înţeles cât se poate de clar în 2013, când actriţa a primit un prestigios trofeu pentru munca ei caritabilă, Jean Hersholt Humanitarian Award – ocazie cu care i-a dedicat discursul mamei sale, Marcheline, căreia i-a închinat un tribut, şi l-a ignorant total pe tatăl ei, aflat în public…

Foto: Getty



Recente pe Ok! Magazine

Sharon Osbourne, Profimedia (3) jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck la premiera This is me now, Profimedia (7) jpg
Carmen Iohannis in alb la Seul la intalnirea cu comunitatea romaneasca   Administratia Prezidentiala (1) jpg
FotoJetCeline jpg
Riley Keough jpg
FotoJetBeckhams (1) jpg
Rebel Wilson   Instagram (2) jpg
FotoJetAnca jpg
monica tatoiu ea png
Carmen Iohannis și Klaus Iohannis la Cimitirul Național din Seul din Coeea de Sud   Administrația Prezidențială (9) jpg
Împăratul aztec Moctezuma al II lea și urmașa lui, Blanca Barragan Moctezuma   Profimedia jpg
Michael Douglas și fiica sa Carys foto Instagram jpg
Petrecere de 50 de ani Victoria Beckham (2) png
Codin Maticiuc (4) jpg
Kim Kardashian și Emma Roberts ele, Profimedia (2) jpg
Nadia și Tarom jpg
andreea marin monia barladeanu ilinca vandici jpg
Mathilde Pinault, Francois Pinault, Salma Hayek, Profimedia (1) jpg