News

5 beneficii ale practicării sporturilor în echipă

5 beneficii ale practicării sporturilor în echipă

Sportul are numeroase beneficii. Ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui, tot corpul este oxigenat, iar endorfinele sunt secretate, aducând o stare de bine generală în organism. Aşadar, practicat pe termen lung, sportul te aduce într-o formă fizică fantastică. Pe de altă parte, sportul în echipă vine cu beneficii, atât pe plan fizic, cât şi pe plan psihic şi cognitiv.

Sentimentul de apartenenţă la un grup, socializarea şi dezvoltarea emoţională sunt avantaje pe care persoanele care fac un sport de echipă şi le însuşesc cu uşurinţă. Iată câteva beneficii ale practicării sporturilor în echipă.

 

1.Stil de viaţă sănătos

 

Exerciţiile fizice aduc o stare de relaxare în corp, relaxare care ajută la o concentrare mai bună, îmbunătăţirea memoriei şi stimularea creativităţii. În plus, practicarea unui sport în echipă te îndeamnă să ai un stil de viaţă sănătos ce implică şi adoptarea unor obiceiuri sănătoase, precum renunţarea la fumat. Totodată, înlocuirea unei diete bogate în carbohidraţi cu una bazată pe fibre şi crudităţi, şi chiar eliminarea alcoolului, sunt comportamente ce se pot rezolva cu ajutorul sportului.

 

2. Inspiraţia unui model pozitiv

 

În cadrul sporturilor de echipă apare relaţia de mentorat între jucătorii tineri şi cei mai în vârstă. Ceea ce înseamnă că existenţa unui model pozitiv poate determina în timp alegerea unor modele pozitive de-a lungul întregii vieţi. Antrenorii şi jucătorii experimentaţi sunt exemple ce pot influenţa benefic ceilalţi coechipieri şi creează premisele respectării unei autorităţi.

 

3. Îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare

 

Sporturile de echipă stimulează dezvoltarea abilităţilor de comunicare non verbale. De exemplu, în baseball comunicarea din priviri şi prin semne este super importantă pentru câştigarea meciurilor. În universităţile americane, în cadrul echipelor sportive, se pune un mare accent pe exprimarea dorinţelor, grijilor şi a speranţelor jucătorilor către antrenori. În felul acesta, studenţii îşi cresc performanţele şcolare prin îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare dobândite în echipă.

 

4. Luarea de decizii rapide şi eficiente

 

Multe sporturi de echipă se joacă într-un ritm alert, ceea ce necesită luarea unor decizii rapide şi inteligente. În felul acesta, este exersată capacitatea de a lua decizii sub presiune. În timp, vei reuşi să lucrezi foarte bine cu termene şi în condiţii de stres ridicat.

 

5. Consolidarea stimei de sine şi simţul de apartenenţă la comunitate

 

Sporturile în echipă creează în mod natural comunităţi. Stima de sine creşte prin interacţiunea dintre sportivi, iar acest lucru contribuie la îmbunătăţirea performanţelor academice şi a relaţiilor sociale. Sporturile în echipă aduc calităţi şi valori după care sportivii se pot ghida toată viaţa. Acestea sunt: competenţă, încredere, conexiuni, relaţii şi grija pentru ceilalţi.

Fie că îl practici la nivel de amator, fie profesionist, sportul în echipă îţi dă sentimentul plăcut că faci parte dintr-o comunitate, iar încrederea şi stima de sine cresc. Conform Fit and Me, respectul, socializarea şi spiritul de echipă sunt doar câteva din valorile ce îţi vor face viaţa mai bună, în timp.

 

Sursa foto: unsplash.com

 

Comentarii

Modifică Setările