News

5 trucuri ca să te laşi de fumat în timp record

5 trucuri ca să te laşi de fumat în timp record

Toată lumea, inclusiv fumătorii ştiu că fumatul este un obicei dăunător sănătăţii, iar intenţia a renunţa la fumat este una curajoasă, care necesită hotărâre şi perseverenţă. O strategie eficientă, bine pusă la punct şi adaptată circumstanţelor te poate ajuta să renunţi la obicei, fără prea mari bătăi de cap. Iată 5 trucuri ca să te laşi de fumat în timp record!

 

1.Stabileşte-ţi o dată la care vrei să renunţi la fumat. Aceasta nu trebuie să fie nici prea îndepărtată, nici prea apropiată, ca să ai timp să te pregăteşti psihologic. La acea dată poţi renunţa brusc la fumat sau treptat. Studiile efectuate până în acest moment arată că rata de succes a ambelor modalităţi este similară. Aşadar, alege varianta care ţi se potriveşte cel mai bine. Dacă nu poţi renunţa brusc, nu te descuraja. Descreşte treptat numărul ţigărilor.

2.Încearcă alternative mai sănătoase de fumat. Da, există şi aşa ceva – alternative la fumatul clasic, dar fără a implica riscurile acestuia din urmă şi chiar fără nicotină. Sunt gadgeturi pentru vapat care folosesc uleiuri obţinute din plante, printr-un proces natural de extracţie şi tehnologii bazate pe minimă încălzire. Cannabidiolul, spre exemplu, cunoscut sub denumirea de CBD este unul dintre cei peste 100 de compuşi chimici din planta de cânepă (Cannabis sativa). Acesta are proprietăţi naturale antidepresive, combate anxietatea, reglează ciclul de somn şi protejează sănătatea cardiovasculară. În plus, nu are efecte secundare. Este aşadar, o alternativă sănătoasă la fumatul clasic, care satisface şi nevoia gestului de a fuma şi pe cea de socializare, potrivit acestui articol de blog.

3. Fă o listă cu momentele când îţi doreşti cel mai mult să fumezi, spre exemplu: după masă, când vorbeşti la telefon, când eşti neliniştit sau stresat, când socializezi etc. Găseşte o alternativă mai sănătoasă şi potrivită pentru tine ca să înlocuieşti fumatul. Repetă noul gest în mod conştient, pentru a-l transforma într-un obicei. După un timp, va deveni reflex. În fond, acesta este şi mecanismul prin care devii fumător.

4.Schimbă-ţi rutina zilnică. Fiecare fumător are anumiţi factori declanşatori ai acestui obicei. Spre exemplu, mulţi asociază ţigara cu cafeaua de dimineaţă. Schimbarea rutinei este soluţie. „De obicei, oamenii fumează într-o manieră stereotipă”, spune pentru The Guardian Paul Aveyard, profesor de medicină comportamentală la Universitatea Oxford. „Dacă schimbi rutina, reduci posibiltatea de a ceda ispitei şi permiţi creierului să-şi revină”. 

5. Nu te întoarce din drum! Lipsa de perseverenţă este de cele mai multe ori cauza eşecurilor. Dacă ai cedat ispitei şi ai fumat o ţigară, nu o mai lua pe a doua, ca să nu te întorci exact în punctul din care ai plecat. Sunt persoane care şi la ani distanţă de la momentul renunţării la fumat se tem că se vor reapuca. Nu o vor face niciodată, tocmai pentru că sunt în gardă. Cultivă obiceiurile sănătoase cu care vrei să înlocuieşti fumatul, iar când vei constata că ai mai multă energie, respiri mai uşor, simţi gusturile mai intens şi eşti mai sănătos, cu siguranţă nu vei mai dori să te reapuci vreodată de fumat!

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

Modifică Setările