News

A murit Fidel Castro

A murit Fidel Castro

Cel supranumit "El Comandante" şi "El lider maximo" s-a stins din viaţă la vârsta de 90 de ani.

Fidel Castro

Vestea dispariţiei celui care a condus Cuba vreme de aproape o jumătate de secol a fost făcută publică de către fratele său, Raul Castro, actualul preşedinte cubanez.

Născut pe 13 august 1926 în oraşul cubanez Birán, Fidel Alejandro Castro Ruz a preluat puterea în Cuba în anul 1959, menţinându-se în fruntea Administraţiei de la Havana timp de 49 de ani, profitând de carismă pentru a impune un regim socialist considerat autoritarist.

Politician revoluţionar marxist-leninist, Fidel Castro a condus Cuba ca prim-ministru în perioada 1959-1976, iar apoi ca preşedinte, din 1976 până în 2008.

"Nu m-am născut politician. Dar, încă din tinereţe, am observat lucruri care mi-au rămas în minte, care m-au ajutat să înţeleg realităţile din jurul meu", scria Fidel Castro la un moment dat, notează BBC.

Fidel Castro a fost unul dintre personajele-cheie ale Războiului Rece, remarcând-se prin antagonismul puternic faţă de Statele Unite, prin colaborarea cu Rusia şi prin influenţarea mişcărilor politice marxiste din America Latină şi din Africa.

În 2008, i-a predat puterea fratelui său, Raul Castro.

În luna aprilie, într-o rară apariţie publică, Fidel Castro declara: "În curând voi împlini 90 de ani. Nu mi-ar fi trecut niciodată prin minte această idee. Nu am făcut niciun efort pentru asta, este ironia sorţii. În curând, voi fi ca toţi ceilalţi".

Autorităţile cubaneze susţin că Fidel Castro a reuşit să supravieţuiască la 600 de tentative de asasinare, dar cifra este imposibil de confirmat.

După trecerea lui în nefiinţă, guvernul de la Havana a stabilit instaurarea a nouă zile de doliu naţional, la sfârşitul cărora trupul neînsufleţit va fi incinerat, aşa cum şi-a dorit Castro însuşi. Funeraliile de stat vor avea loc duminică, 4 decembrie, la Santiago de Cuba.

Modifică Setările