News

A murit Olga Tudorache

A murit Olga Tudorache

Teatrul românesc este din nou în doliu, după dispariţia marii actriţe.

Olga Tudorache s-a stins din viaţă în această dimineaţă, la spitalul Elias, unde era internată de săptămâna trecută, după ce a fost găsită inconştientă în casă. Actriţa tocmai împlinise 88 de ani pe 11 octombrie.

Vestea trecerii sale în nefiinţă a fost anunţată pe Facebook de actorul Florin Călinescu şi de medicul Monica Pop.

”Decesul a avut loc noaptea trecută, după o lungă suferinţă. Chiar eu m-am ocupat de transferul ei la Elias, sunt îndurerată” – a spus Monica Pop.

„Români, a murit OLGA TUDORACHE…! O ARTISTĂ cât pământul ăsta! Profesoara mea, mama mea!", a scris Florin Călinescu.

Olga Tudorache, doamna teatrului românesc, a îmbogăţit lumea teatrului şi a cinematografiei din România, interpretând magistral roluri între care se numără Vitoria Lipan din ”Baltagul”, după Mihail Sadoveanu, Beatrice din ”Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel, şi mama lui Mihai Viteazul în filmul din 1970, dar şi formând generaţii de actori, în anii în care a fost profesor universitar.

Citeşte şi:

Olga Tudorache, spitalizată de urgenţă

Olga Tudorache s-a născut pe 11 octombrie 1929, în comuna Oituz din judeţul Bacău. În anul 1951, a absolvit Institutul de Teatru şi a intrat în echipa Teatrului Tineretului din Bucureşti, unde a jucat până în anul 1966, când instituţia teatrală a fuzionat cu Teatrul Nottara. De atunci, actriţa a jucat la Teatrul Mic, până în anul 1978, la Teatrul Foarte Mic şi la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Fizionomia dura i-au adus cu prepoderenţă roluri dramatice, multe dintre ele negative, fapt ce au ajutat-o să îşi contureze şi să evidenţieze complexitatea stărilor.

Actriţa a interpretat mai multe roluri în drame, precum: personajul Edith din ”David Copperfield”, de Charles Dickens, Maşa din ”Cadavrul viu”, de Lev Tolstoi, ”Ducesa de Gloucester” din piesa shakespeariană ”Richard al II-lea”, Vitoria Lipan din ”Baltagul”, de Mihail Sadoveanu, Lona Hessel din ”Stâlpii societăţii”, de Henric Ibsen, Kitty Warren din ”Profesiunea doamnei Warren”, de George Bernard Shaw, Beatrice din ”Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel, şi Maria Vasilievna din ”Unchiul Vanea”, de Anton Pavlovici Cehov.

Între filmele în care a jucat Olga Tudorache se numără: ”Directorul nostru” (1955), ”Haiducii” (1960), ”Tudor” (1962), ”Răpirea fecioarelor” (1967), ”Răzbunarea haiducilor” (1968), ”Mihai Viteazul” (1970), ”Bietul Ioanide” (1979), ”Domnişoara Aurica” (1986), ”Tusea şi Junghiul” (1990) şi ”Drumul câinilor” (1991).

În 2000, Olga Tudorache s-a retras din învăţământ, iar în 2006 UNATC i-a oferit titlul de Doctor Honoris Causa, cu ocazia zilei acestei universităţi.

În 2013, Olga Tudorache a fost decorată, în contextul celebrărilor zilei de 10 mai, de Principesa moştenitoare Margareta, în numele regelui Mihai I, cu decoraţia regală “Nihil Sine Deo”. Ceremonia a avut loc la finalul unei reprezentaţii speciale a spectacolului “Portretul doamnei T” de Ana Maria Bamberger, piesă scrisă special pentru Olga Tudorache.

Modifică Setările