News

A murit scriitorul Wilbur Smith, autor al bestseller-ului "Festinul leilor". Viaţa lui a fost la fel de aventuroasă ca romanele sale

de admin

A murit scriitorul Wilbur Smith, autor al bestseller-ului "Festinul leilor". Viaţa lui a fost la fel de aventuroasă ca romanele sale camera-retro icon Vezi galeria 5 poze

Scriitorul sud-african, autor a numeroase romane de aventuri traduse în întreaga lume şi ecranizate la Hollywood, a murit sâmbătă la vârsta de 88 de ani.

Wilbur Smith a murit pe neaşteptate sâmbătă după-amiază, în casa sa din Cape Town, după o dimineaţă de citit şi scris, cu soţia sa, Niso, alături”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Wilbur Smith Books.

Wilbur Smith a fost autorul a 49 de romane traduse în aproximativ 30 de limbi, inclusiv în română, care s-au vândut în total 140 de milioane de exemplare. Dintre ele, multe au fost şi ecranizate.

"Am văzut toate filmele făcute după cărţile mele, dar nu mi-au plăcut. Mi-au plăcut unele personaje, dar şi ele au fost construite altfel decât mi le-am imaginat eu", spunea, la o conferinţă organizată la un festival de literatură din Cheltenham, scriitorul născut la 9 ianuarie 1933 în Rhodesia de Nord, Zambia de astăzi.

Fiu al unor englezi cu dare de mână, Wilbur Smith a avut un trai privilegiat la ranch-ul părinţilor săi din Africa, unde participa frecvent la safari. După studiile urmate în Africa de Sud, a devenit fermier şi apoi scriitor de succes, debutând cu excepţionalul roman "Festinul leilor", în 1964, inspirat din traiul său la ranch. Acest volum avea să deschidă aşa-numita Saga a familiei Courtney, care numără nu mai puţin de 13 cărţi.

În anii '80, a început o altă serie literară, Saga familiei Ballantyne, cu detalii istorice despre traiul în Rhodesia, pentru ca 10 ani mai târziu să scrie o serie de romane despre Egiptul Antic - dintre care ultimul, "The New Kigdom", a văzut lumina tiparului chiar toamna aceasta.

A avut 4 mariaje

Wlbur Smith nu doar că a imaginat o lume de aventuri, ci a şi trăit o viaţă aventuroasă. La vârsta de 1 an şi jumătate era să moară de malarie, iar la 16 ani s-a îmbolnăvit de poliomielită, care i-a afectat funcţiile piciorului drept.

La 22 de ani s-a căsătorit prima oară, soţie devenindu-i Anne Rennie, o secretară despre care avea să spună că "ne înţelegeam bine în dormitor, dar nu şi în afara lui. În luna de miere stăteam şi mă întrebam în ce m-am băgat. Dar m-am resemnat şi am mers mai departe", se confesa Wilbur Smith în cadrul unui interviu. Din acel mariaj, care a ţinut din 1957 până în 1962, au rezultat un băiat, Shaun (63), şi o fată, Christian (59).

La o petrecere din Salisbury, tânărul Smith şi-a întâlnit a doua iubire, pe Jewell Slabbart, cu care s-a căsătorit în vara lui 1964, care a trăit alături de el emoţiile primului succes scriitoricesc, "Festinul leilor", şi care i-a dăruit încă un fiu, pe Lawrence. Paradoxal, soţia îl discredita mereu. "Toată lumea mă privea de sus, inclusiv ea. Nu ştiam nimic despre respectul reciproc sau să facem echipă pentru un ţel comun. Credea că sunt un inutil." Culmea, a avut o revelaţie tot imediat după nuntă. "În luna de miere, mi-am dat seama că nu o cunosc deloc. Până să divorţăm, m-am simţit ca şi cum aş fi fost strivit între două maşini."

După acest eşec, scriitorul a întâlnit-o pe proaspăt divorţata Danielle Thomas, care se născuse în acelaşi oraş cu el şi care era deja o fană a cărţilor lui. S-au căsătorit în 1971, dar şi despre ea avea să spună că "prima parte a mariajului a fost minunată, dar a doua a fost un infern. M-a manipulat. Făceam o grămadă de bani, pe care îi cheltuia cu lopata. Mi-a oprit nişte scrisori între mine şi copiii mei, mi-a stricat relaţia cu ei, doar pentru că ea avea un fiu dintr-un alt mariaj şi şi-ar fi dorit ca el să fie moştenitorul meu." Totuşi, acesteia i-a stat alături până în 1999, când a murit din cauza unui cancer la creier, boală cu care s-a luptat timp de 6 ani.

Anul următor, chiar într-o librărie londoneză din propriul lanţ Wilbur Smith, avea s-o cunoască pe Mokhiniso Rakhimova, o studentă la Drept de origine tadjikistană, cu 39 de ani mai tânără decât el. "A fost dragoste la prima vedere, iar acum are cel mai bun profesor la engleză de pe pământ. Sigur că lumea ne tot întreabă despre diferenţa de vârstă, dar eu le spun: "Ce sunt 39 de ani? Sigur că e suficient de tânără să-mi fie fiică, şi ce dacă?". Căsătoria lor a avut loc în mai 2000, în Cape Town şi, de-atunci, Niso, cum o alinta el, i-a devenit manager.

Wilbur Smith a lăsat drept moştenire o avere de 100 de milioane de dolari, calculând şi proprietăţile din Londra, Cape Town, Elveţia şi Malta.

FOTO: Profimedia

Comentarii

Modifică Setările