Vedete

A murit soprana Montserrat Caballé

A murit soprana Montserrat Caballé

Renumita artistă lirică spaniolă s-a stins din viaţă pe un pat de spital.

Soprana Montserrat Caballé a murit la vârsta de 85 de ani, într-un spital din Barcelona, unde a fost internată în urmă cu o lună, transmite BBC. Cântăreaţa de operă fusese internată în urmă cu o lună la spitalul din Barcelona, din cauza unor probleme grave de sănătate.

Funeraliile artistei, considerată de numeroşi critici cea mai mare soprană a secolului XX, vor avea loc lunea viitoare la Barcelona, oraşul său natal.

Înmormântarea va avea loc luni, la Tanatorio de les Corts, iar priveghiul, duminică, începând cu orele după-amiezei, în acelaşi centru.

Montserrat Caballé s-a născut pe 12 aprilie 1933, în Barcelona, sub numele Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch.

A debutat în 1956, a susţinut peste 4.000 de recitaluri şi era una dintre ultimele mari dive ale operei. Fără îndoială, după cum ea însăşi explica într-un interviu acordat în 2014, Caballé respingea acest apelativ: „Nu mă consider o legendă a operei, nici ultima divă, aşa cum deseori scriu ziarele. Fiecare perioadă are divele ei, iar în cazul meu, singurul lucru pe care l-am făcut a fost să îmi fac treaba bine, cât mai bine posibil, la nivelul cel mai înalt”.

Pe parcursul carierei sale, Caballé a împărţit scena cu mari artişti precum Luciano Pavarotti, Plácido Domingo şi José Carreras, dar şi cu Freddie Mercury, liderul formaţiei Queen, alături de care a realizat un duet de excepţie, când a interpretat melodia "Barcelona", devenită imn pentru Jocurile Olimpice din 1992 ale oraşului.

Modifică Setările