Lifestyle

Acasă la Coco Chanel: un altar de lux închinat Orientului VIDEO

Acasă la Coco Chanel: un altar de lux închinat Orientului VIDEO

Poftiţi în fascinantul apartament parizian al zeiţei modei, care dădea petreceri exclusiviste cu Elizabeth Taylor, Salvador Dali ori Pablo Picasso.

Una dintre cele mai aclamate creatoare de modă a secolului trecut, Gabrielle 'Coco' Chanel, nume devenit ulterior sinonim cu luxul, subiect de carte şi film în nenumărate rânduri, rămâne încă pentru mulţi un mister.

Pasionată de parfumuri fine, artă şi Orient, Coco şi-a pus întotdeauna în practică, ideile inovatoare. Iar apartamentul său de pe Rue Cambon nr. 31 din Paris stă mărturie gustului său impecabil pentru design interior, stil şi modă. Căcii, deşi în materie de haine Coco era adepta unui stil modern, în materie de decoraţiuni interioare era fascinată de clasicismul oriental şi amesteca mobilierul francez clasic cu antichităţi asiatice.

Vase vechi chinezeşti, sculpturi hindu şi tot felul de obiecte încărcate de semnificaţii pot fi admirate pretutindeni. Iar Mademoiselle era, se pare, extrem de superstiţioasa, de vreme ce colecţiona numeroase statuete aducătoare de noroc, precum broasca cu gura deschisă, căprioarele japoneze sau spicele de grâu. Totodată, credea în puterea cristalelor, având candelabre în fiecare cameră, şi în semnul ei zodiacal, leul.

Scara apartamentului este, de asemenea, faimoasă, căci aici obişnuia să stea Coco Chanel şi să urmărească prezentările de modă care aveau loc la parter, observând în oglinzile montate pe margine reacţia jurnaliştilor şi a criticilor de modă.

Apartamentul este faimos nu doar pentru felul în care a fost decorat (printre obiectele de valoare se numără o sculptură semnată de Alberto Giacometti, un tablou de Salvador Dali, casete din aur pentru ţigări de la Ducele de Westminster), dar şi pentru celebrii oaspeţi care i-au călcat pragul  precum, Pablo Picasso, Elizabeth Taylor, Igor Stravinsky, Salvador Dali.

„Chanel ura uşile şi deseori le acoperea cu panouri de un roşu burgund. Sperând astfel că oaspeţii săi vor uita să mai plece”, povesteşte arhivarul Chanel, Odile Babin.

Apartamentul este situat deasupra boutique-ului Chanel şi salonului couture, unde potenţialii clienţi erau invitaţi pentru a vedea colecţiile. Astăzi apartamentul este folosit pentru conferinţe de presă, şedinţe foto şi pentru clienţii speciali pasionaţi de haute couture.

Coco obişnuia să folosească apartamentul din Rue Cambon doar ca atelier şi salon de primire al musafirilor. Preferând să doarmă în apartamentul pe care-l avea la Hotelul Ritz. În fiecare seară, Chanel părăsea apartamentul şi mergea cinci minute pe jos până ajungea la Place Vendome, unde intra pe uşa din spate a hotelului pentru a se culca. Iar apoi dimineaţa se întorcea în apartamentul din nr. 31 (telefonând mai înainte pentru ca angajaţii să dea în salon cu Chanel No. 5.).

Modifică Setările