News

Aceşti actori au refuzat Premiul Oscar! Află de ce!

Aceşti actori au refuzat Premiul Oscar! Află de ce!

HOLLYWOOD, CA - FEBRUARY 28: Actor Leonardo DiCaprio, winner of Best Actor for 'The Revenant,' poses in the press room during the 88th Annual Academy Awards at Loews Hollywood Hotel on February 28, 2016 in Hollywood, California. (Photo by Jason Merritt/Getty Images)

Să primeşti un trofeu Oscar pare recunoaşterea absolută la Hollywood şi, bănuim noi, toţi actorii şi-ar dori aşa ceva în CV-ul lor.

O să vă mire, aşadar, faptul că există staruri care au refuzat această distincţie absolută, în trecut, din convingeri politice sau antipatie pentru membrii Academiei Americane de Film.

Bine, sunt doar două astfel de cazuri în istorie, dar important este că sunt, iar numele despre care este vorba sunt dintre cele mai mari.

george-c-scott-patton
George C. Scott în filmul Patton

Prima dată s-a întâmplat în anul 1971, când actorul şi starul de pe Broadway George C. Scott, decedat în 1999, a refuzat premiul Oscar pentru rolul din filmul Patton. Actorul detesta ideea că evenimentul este organizat de Academia Americană de Film, referindu-se la el ca fiind o „paradă de carne“.

Întrebat de ce nu a participat la ceremonie, George C. Scott a replicat că s-a uitat la un meci de hockey. Scott a mai refuzat, în 1961, şi o nominalizare la categoria cel mai bun actor în rol secundar pentru filmul The Hustler.

godfather-the-1972-001-marlon-brando-with-cat-00m-mbv
Marlon Brando în Naşul

De mai mare notorietate este cazul legendarului Marlon Brando (1924-2004), care, în 1973, a refuzat premiul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru interpretarea din Naşul, în semn de protest faţă de modul în care erau portretizaţi nativii amerindieni în filme.

Acesta a trimis-o la ceremonie, în locul său, pe actriţa amerindiană Sacheen Littlefeather, care, îmbrăcată în port tradiţional, a urcat pe scenă şi a declarat că actorul îşi exprimă regretul că nu poate accepta premiul.

“Comunitatea filmelor este la fel de responsabilă pentru felul în care este degradat nativul amerindian şi umilit personajul de acest fel, descris ca sălbatic, ostil şi rău“, a scris, printre altele, Brando în comunicatul citit de actriţa respectivă.

Modifică Setările