News

Actorul Alan Alda: suferinţele din spatele unui zâmbet celebru: „Încerc să mă menţin fericit oriunde m-aş afla. Sunt cinic şi optimist în acelaşi timp”

Actorul Alan Alda: suferinţele din spatele unui zâmbet celebru:  „Încerc să mă menţin fericit oriunde m-aş afla. Sunt cinic şi optimist în acelaşi timp” camera-retro icon Vezi galeria 2 poze

Lumea l-a îndrăgit graţie iconicului rol al capitanului Franklin Hawkeye Pierce din serialul M.A.S.H. În ciuda încercărilor la care l-a supus viaţa, actorul ajuns la 84 de ani nu şi-a pierdut serenitatea care l-a făcut celebru.

Şi nici simţul umorului, calitate care îl ajută în bătălia zilnică pe care o duce cu o boală nemiloasă: Parkinsonul. „O reacţie foarte comună a bolnavilor de Parkison este să cadă în depresie. Chiar nu este necesar. Eşti într-o stare destul de urâtă, dar nu înseamnă că viaţa ta s-a terminat. Nu mori din cauza asta, mori cu asta”, mărturiseşte legendarul actor. „Încerc să mă menţin fericit oriunde m-aş afla. Sunt cinic şi optimist în acelaşi timp”.

Starul care a anunţat în urmă cu doi ani că suferă de această boală degenerativă susţine că face tot posibilul ca acest lucru să nu îi afecteze stilul de viaţă activ: boxeaxă de două sau trei ori pe săptămână, joacă tenis, face jogging, marş sportiv şi tai chi. Toate aceste sporturi îi sunt de mare ajutor în încercarea de a ţine boala pe loc, de a-i stopa progresul.

E de înţeles cum reuşeşte Alan, pe numele lui adevărat Alphonso Joseph D’Abruzzo, să-şi menţină zâmbetul pe buze în condiţiile acestea. Greutăţile nu l-au ocolit de mic. Pe când actorul avea doar şase ani, mama lui, care suferea de schizofrenie paranoidă, a încercat să-l  înjunghie pe tatăl lui, actorul Robert Alda. În urma acestui eveniment, Alda s-a simţit ca şi cum ar fi orfan de mamă, o mamă pentru care a revenit la sentimente mai bune de-abia după ce aceasta a murit şi când i-a înţeles chinurile la care a supus-o boala. Apoi, pe când Alan avea şapte ani, a primit o altă lovitură: a fost diagnosticat cu poliomielită, dar a făcut o formă mai uşoară a bolii, de care a reuşit, într-un final, să se vindece, după şase luni de tratament dur.

De mare ajutor pentru echilibrul mintal al starului de mai târziu a fost, bineînţeles, mariajul lui de succes şi foarte îndelungat cu Arlene Weiss (87), muziciană şi scriitoare, cu care acesta s-a căsătorit încă din 1957, sărbătorind 63 de ani de căsnicie. „Ne iubim şi recomand asta tuturor. Avem răbdare unul cu altul şi, cu cât îmbătrânim, cu atât mai mult ne facem unul pe celălalt să râdem”, dezvăluie Alan secretul mariajului său, în urma căruia au rezultat trei fiice, Eve, Elizabeth şi Beatrice. Azi, viaţa le-a răsplătit generozitatea soţilor Alda cu nu mai puţin de opt nepoţi.

Pensionarea nu este o opţiune pentru îndrăgitul actor, chiar şi la venerabila sa vârstă şi în ciuda bolii care îl macină. „Câteodată, mă gândesc la Lionel Barrymore, care a jucat în scaun cu rotile în ultimii lui patru ani de carieră.”

Nici pandemia care ne-a ţinut atâta timp în casă nu a reuşit să-i umbrească optimismul şi simţului umorului. „N-am mai mâncat aşa bine de la ultima epidemie!”.

 

Comentarii

Modifică Setările