News

Adriana, Alessandra & Gisele. Zeiţele braziliene: sfârşitul unei ere

Adriana, Alessandra & Gisele. Zeiţele braziliene: sfârşitul unei ere

Alessandra Ambrosio, Adriana Lima and Gisele Bundchen with the "Key to the City" of Hollywood at the Grauman's Chinese Theatre in Hollywood, California (Photo by Gregg DeGuire/WireImage)

Ce este în apa din Brazilia? Cum de această ţară scăldată de soare a dat cele mai multe şi mai frumoase purtătoare de aripi de înger, care să ne încânte în celebrul show Victoria’s Secret? Alessandra Ambrosio, Adriana Lima şi Gisele Bundchen Gisele, Alessandra şi Adriana sunt trei frumuseţi slăbuţe şi longiline, care s-au afirmat tocmai într-o cultură a ro­tunjimilor sexy. Şi în ciuda ei.

„Brazilienii nu doar că apreciează rotun­jimile, le idolatrizează. Chestia asta vine de la cultura carnavalurilor, acolo unde feme­ile fac paradă aproape goale. Toate feme­ile de aici au corpuri spectaculoase şi nu doar pentru că sunt perfecte, ci pentru că iubesc viaţa. În Brazilia nu este niciodată vorba să ai un fizic de Barbie, ci rotun­jimi în părţile care trebuie“, se confesează Alessandra Ambrosio.

La sfârşitul anilor ’90, aceste trei zeiţe latino-americane au reuşit să îngroa­pe succesul manechinului de tip „heroin chic“ şi să impună dominaţia semi-exotică a frumuseţii de pe plajele carioca.

Gisele Caroline Bündchen (37)

1,80 metri - 57 kilograme

Când s-a retras? 2015

E drept că numele Bündchen nu sună deloc latino şi nici trăsăturile ariene ale divei nu te duc cu gândul la această cultură, aşa că aveţi dreptate să vă miraţi de aspectul non exotic al modelului. Frumoasa Gisele face parte din­tr-a şasea generaţie de brazilieni cu origini nemţeşti, născută în localitatea Horizontina din statul Rio Grande do Sul, o regiune în care locuiesc mulţi urmaşi ai germanilor. Deşi s-a vehiculat că printre strămoşii lui Gisele s-ar număra nazişti refugiaţi în America Latină după cel de-al Doilea Război Mondial, sunt mari şanse ca acest lucru să nu fie adevărat. A şasea generaţie înseamnă că strămoşii vedetei au venit în Brazilia înaintea marii conflagraţii.

Mama acesteia, Vânia Nonnenmacher, lu­crează ca funcţionar la bancă, iar tatăl Valdir Bündchen este profesor de liceu şi scriitor. Şi nu este singură la părinţi, Gisele are nu mai puţin de cinci surori: Raquel, Graziela, Gabrie­la, Rafaela şi geamăna sa, Patrícia, mai mică cu cinci minute decât vedeta noastră.

Gisele Bundchen în anul 2000

Totuşi, puţini dintre cei care au cunoscut-o de foarte tânără ar fi pariat pe succesul ei. „Nu voi uita niciodată ziua în care o femeie mi-a spus: «Nu vei fi niciodată pe o copertă de revistă! Trăsăturile tale faciale nu sunt potrivi­te: ochii tăi sunt prea mici, nasul prea mare». Aveam doar 14 ani şi nu eram conştientă de aceste lucruri“, îşi aminteşte Gisele.

Din fericire, tatăl lui Gisele i-a dat un sfat excelent pentru a contracara astfel de răutăţi: „Mi-a spus: «Când îţi mai zice cineva aşa ceva, spune-i că ai un nas mare şi o personalitate pe măsură!»“ Şi da, cea mai populară braziliancă de după Pelé are personalitate, deşi sunt voci care susţin că nu una plăcută.

În 2011, Ted Southern, fost designer al ari­pilor purtate în parada VS, a dezvăluit că este dificil să lucrezi cu Gisele: „Este foarte dură. O auzi mereu ţipând: «Ce dracu’ este asta?»“. Mai mult, actuala adeptă yoga a dus, la în­ceputurile ei din anii 1997-2000, o viaţă cât se poate de dezorganizată. „Obişnuiam să beau foarte mult vin roşu, să fumez un pachet şi jumătate de ţigări pe zi şi să mă hrănesc cu cheeseburgeri. Mă purtam cu corpul meu, care este templul meu şi cel mai bun prieten, ca şi cum ar fi fost inamicul meu numărul 1. Mă pedepseam singură.“

Din fericire, Gisele s-a salvat din a îmbogăţi rândurile modelelor ratate prin curajul de a lua o jumătate de an de pauză, în timpul căruia a făcut o călătorie de regăsire în Africa. Povestea de dragoste cu Tom Brady (40), unul dintre cei mai buni jucători de fotbal ame­rican ai momentului, a început şi ea cu stângul, precum cariera de model a lui Gisele.

Tom Brady şi Gisele Bundchen
Gisele Bundchen, alături de cei doi copii ai ei

Cel care îi este soţ din 2009 se vedea cu bra­zilianca doar de câteva săptămâni atunci când s-a aflat că fosta iubită a sportivului, actriţa Bridget Moynahan, este însărcinată cu copilul lui. Tom şi Gisele au fost făcuţi bucăţi de tablo­ide şi de gura lumii, însă Brady a fost un tată exemplar pentru fiul lui, John Edward (10), cu care actuala soţie se înţelege de minune.

Azi, viaţa lui Gisele s-a aşezat frumos, ca-ntr-o reclamă cu familiile acelea perfecte la masa de Crăciun. Ne referim la copiii Benjamin (7) şi Vivian (4), care le-au îmbogăţit viaţa. Şi când te gândeşti că Gisele ar fi putut fi doam­na DiCaprio, dacă relaţia cu Leo (2000-2005) ar fi rezistat! Şi în cazul marelui cuceritor de Îngeri VS, Gisele a deschis calea, manechinul cu care Leo forma un cuplu atât de sexy, în­cât, în 2004, revista People i-a inclus pe lista cu cele mai frumoase perechi celebre. Aproape c-aţi uitat că cei doi au fost împreună, nu?

Alessandra Corine Maria Ambrósio (36)

1,75 metri - 54 kilograme

Când s-a retras? Noiembrie 2017

După plecarea lui Gisele, şatena a rămas un fel de lider în vestiarul celor de la Victoria’s Secret, însă show-ul care a avut loc pe 20 no­iembrie, în Shanghai, China, a fost confirmat ca fiind ultimul din cariera acesteia. Până la urmă, vorbim de 17 ani în care frumoasa vede­tă a reprezentat brandul de lenjerie intimă cât se poate de sexy.

Şi tot la fel ca Gisele, şi Alessandra este o braziliancă atipică în lumea modei, căci trăsă­turile ei nu te-ar îndemna să crezi că se trage din această ţară plină de culoare. Născută tot în provincia Rio Grande do Sul, dar în loca­litatea Erechim, Alessandra are, într-adevăr, rădăcini europene. Părinţii ei, Luiz şi Lucinda Ambro­sio, au origini italieneşti şi poloneze, iar modelul mai are o soră cu trei ani mai mică, Aline.

Ai zice despre ea că are un chip perfect, dar Alessandra n-a fost deloc mulţumită de as­pectul ei, pe când era mică, iar lucrul acesta a dus la măsuri extreme. La doar 11 ani, brazilianca a făcut o operaţie de modelare a urechilor, deoare­ce nu-i plăcea aspectul lor proeminent.

Alessandra Ambrosio în anul 2000

Şi nici vorbă despre modă, în acele vremuri. Fosta învăţătoare a Alessandrei, pe numele ei Dirce Kozak, îşi aduce aminte că ambiţia tine­rei sale eleve a fost o carieră în medicină. „Era o fetiţă foarte isteaţă şi foarte vorbăreaţă. Îmi amintesc că voia să se facă doctor şi era destul de deşteaptă pentru a reuşi asta, dacă voia cu ade­vărat. Se purta ca un lider. Dacă aveam activităţi de grup, reuşea să se afirme, prelua controlul. Avea foarte multă încredere în ea. În schimb, sora ei, Aline, era mult mai timidă. Era un copil vesel, îi plăcea să înveţe. Nici într-un milion de ani nu m-aşi fi gândit că va ajunge supermodel“, a declarat aceasta pentru Dailymail.co.uk.

17 show-uri Victoria‘s Secret mai târziu şi cu 20 de ani de carieră în industrie, o găsim pe Regina Ale purtându-şi pentru ultima dată aripi­le, în show-ul din China, pentru a se dedica, pe viitor, celor doi copii ai ei, Anja (9) şi Noah (5). Pe tatăl celor doi copii, Jamie Mazur, deţinătorul brandului de jeans Re/Done, l-a cunoscut în urmă cu nouă ani. A fost dragoste la prima ve­dere. Una care s-a lăsat, imediat, cu roade, căci Ale a rămas însărcinată la puţin timp după ce aceştia au devenit un cuplu. Într-adevăr, Îngerul şi Jamie începeau să se cunoască cu adevărat la cursurile de gimnastică pentru gravide.

„Eram foarte fericită. Voiam să am un copil încă de la 20 de ani, aşa că, la 26 de ani, mă simţeam chiar bătrână pentru asta.“

Familia Alessandrei

Pentru Alessandra, partenerul Jamie Ma­zur este opusul ei ideal: el este glumeţ, în timp ce brazilianca este serioasă, el găteşte divin în timp ce ea nu ştie să fiarbă un ou. Şi, cel mai important, aceşti porumbei care se iubesc din 2008 sunt născuţi în aceeaşi zi şi-n acelaşi an: 11 aprilie 1981. Destinul i-a adus împreună de la 10.000 de km distanţă: pe ea din Erechim, Bra­zilia, pe el de undeva, din California.

Faptul că, de luna tre­cută, Alessandra a intrat într-o vacanţă continuă, aşa cum a preferat să-şi numească retragerea, ar putea să fie un prilej cât se poate de bun pentru ca ea să-şi unească, în sfârşit, destinul cu Jamie. „O să mă mărit oda­tă, deocamdată nu este prioritatea mea“, spunea ea mai demult. Poate că, de-acum, lucrurile se vor schimba.

Adriana Lima (36)

1,78 metri

57 kilograme

Se retrage sau nu? Incert

Este cea mai exotică dintre cele trei graţii braziliene şi cea care a adunat cele mai multe apariţii în show-urile VS. Până la urmă, Adria­na lucrează cu celebrul brand de lenjerie inti­mă încă din 1999 şi, după 18 ani de apariţii pe catwalk, este normal să te gândeşti să agăţi… aripile de Înger în cui. Căci da, chiar dacă n-a fost confirmat, este posibil ca ediţia de la Shanghai să fie cântecul ei de lebădă.

Mai mult, se zvoneşte că pentru show-ul din China, Lima a avut nevoie de şedinţe su­plimentare de fitness pentru a intra în forma consacrată. Presa din America susţine că a fost vorba chiar de o intervenţie de urgenţă din partea modelatorului de supermodele, trainerul Michael Olajide, care a lăsat să se înţeleagă că este ultima paradă a divei.

Născută în orăşelul Salvador, Lima se identifică ca fiind de origine afro-braziliană, cu un cocktail interesant de strămoşi indi­geni, elveţieni, africani, japonezi şi din zona Caraibilor. Spre deosebire de colegele Gise­le şi Alessandra, Adriana n-a avut parte de o copilărie lipsită de griji, dimpotrivă. Tatăl ei, Nelson Torres, şi-a părăsit soţia, pe Maria das Graças Lima, pe când Adriana avea doar şase luni, iar viitorul supermodel a fost cres­cut doar de mamă.

Adriana Lima în anul 2000

În copilărie, vedetei nu-i plăcea să fie foto­grafiată şi, deşi avea să câştige ceva concur­suri locale de Miss, nu s-a gândit niciodată la o carieră în acest sens. Visa, mai degrabă, să fie medic pediatru.

Cu toate că la doar 18 ani a fost înregi­mentată în lumea frivolă a modellingului, locuind singură la New York, Adriana s-a ţinut tare pe poziţii în ceea ce priveşte sexul. Fără prostioare înainte de căsătorie! Aceas­tă frumoasă care încingea minţile bărbaţilor, pozând sexy în lenjerie din dantelă, a purtat centura castităţii (la figurat, evident) până în momentul în care s-a căsătorit, la 27 de ani. Norocosul a fost baschetbalistul sârb Mar­ko Jaric, tatăl celor două fetiţe ale brunetei, Valentina (8) şi Sienna (5). Virginitatea Adri­anei a fost, cumva, confirmată şi de celebrul Lenny Kravitz, cu care Îngerul s-a iubit în­tre 2001 şi 2003. După despărţirea de bra­ziliancă, starul a declarat că nu mai făcuse sex de trei ani, perioadă care a coincis cu cea în care s-a iubit (platonic) cu Adriana.

Adriana Lima alături de fetiţele ei

Tot respectul pentru frumoasa femeie, cunoscută pentru faptul că este foarte reli­gioasă, mergând la slujba catolică în fiecare duminică, susţinând că avortul este o crimă şi citind din Biblie, chiar şi-nainte de show-urile VS. Cu toate că Marko a avut onoarea să fie primul ei bărbat, mariajul lor n-a fost aşa cum a lăsat Dumnezeu: pentru totdeau­na. Cei doi au divorţat anul trecut, după o căsnicie de şapte ani, iar Adriana şi-a găsit consolarea în braţele virile ale scriitorului turc Metin Hara (başca bioenergoterapeut), cu un an mai tânăr decât ea. Şi cu un cap mai scund, am completa, dar nu vrem să fim răi.

Poate că acest tânăr vindecător a ajutat-o pe Adriana să-şi găsească echilibrul şi să renunţe la metode periculoase de a intra în formă, pre­cum celebra ei dietă cu… lichide şi aer.

Cu Metin Hara, iubitul actual

În 2011, supermodelul a declarat că recurge la o metodă extremă pentru a slăbi: bea doar shake-uri cu proteine timp de nouă zile şi eli­mină mâncarea solidă din dieta ei. Mai mult, cu 12 ore înainte să înceapă prezentarea, Adri­ana nu mai consumă nimic, nici măcar apă.

Azi, Lima pare că se hrăneşte mai bine...

foto: guliver/getty images/splash news, hepta

Modifică Setările