Cei mai buni violoniști din toate timpurile

Începem scurta listă a celor care au scris istorie cu Niccolo Paganini, cel despre care se spunea că ”și-a vândut sufletul diavolului” pentru a cânta atât de bine. Atunci când acest zvon a ajuns la urechile violonistului, Paganini ar fi declarat: ”Ce prost! Nu știe că Dumnezeu dă daruri și unii chiar de multiplică… Cred că sunt unul dintre ei”.

Niccolo Paganini
Niccolo Paganini

Niccolo Paganini s-a născut la Genova, pe 27 octombrie 1782. Soarta a făcut ca excepționalul violonist să moară tot într-o zi de 27, însă în luna mai, a anului 1840. Niccolo este unul dintre cei mai faimoși virtuozi ai viorii și este considerat dreptul unul dintre cei mai buni violoniști din toate timpurile.

În 1806, sora lui Napoleon Bonaparte l-a invitat pe Paganini să se angajeze în orchestra de cameră a Curții, ca al doilea violonist. După ce această orchestră s-a desființat, Paganini a devenit membru al cvartetului de coarde al familiei ducale și i-a devenit profesor tânărului prinț, dirijând, totodată, spectacole de operă.

Cei mai buni violoniști din lume – Antonio Vivaldi

Antonio Vivaldi
Antonio Vivaldi

Nu puteam să nu-l includem în acest top pe Antonio Vivaldi, compozitorul italian, care a fost considerat cel mai de seamă reprezentant al barocului muzical venețian. Vivaldi s-a născut pe 4 martie 1678, la Veneția, și a decedat pe 28 iulie 1741, la Viena, ca urmare a îmbolnăvirii subite. Trupul neînsuflețit al acestuia a fost îngropat în Viena, pe locul pe care se află în prezent Universitatea Tehnică din Viena.

Vivaldi a decis de tânăr să se facă preto, reușind să fie hirotonit preot la vârsta de 25 de ani. Însă, atins de o maladie cronică, despre care se presupune că ar fi fost astm, Il Prete Rosso (Părintele Roșu), așa cum era supranumit datorită culorii părului său, se îndepărtează încetul cu încetul de îndatoririle sale ecleziastice. Din acel moment, Vivaldi începe să se dedice compoziției și învățământului. Devine profesor de vioară la Ospedale della Pieta și stă în aceasă funcție până în 1740.

Ulterior, compune cele mai de seamă opere ale sale, care au fost ”expuse” în cele mai importante orașe ale Europei.

Cei mai buni violoniști din toate timpurile – Arcangelo Corelli

Arcangelo Corelli a fost compozitor și violonist italian, considerat a fi unul dintre cei mai buni violoniști ai generației sale. Acesta s-a născut pe 17 februarie 1653 și a decedat pe 8 ianuarie 1713. Din păcate, se cunosc foarte puține detalii despre viața acestui minunat violonist. Se știe doar că a studiat muzica inițial sub îndrumarea unui preot din orașul învecinat Faenza și apoi la Lugo. Ulterior, s-a mutat la Bologna, unde și-a continuat studiile.

În 1687, Corelli a condus festivalul muzical pentru regina Cristina a Suediei și se zonește că a fost favoritul cardinalului Pietro Ottoboni. Doi ani mai târziu, Corelli era deja un simbol al muzicii de vioară.

Stilul de interpretare introdus de Corelli a avut o importanță vitală pentru interpretarea la vioară. De fapt, se spune că toți violoniștii italieni, importanți, din secolul al XVIII-lea l-au avut pe Corelli drept model.

Alți violoniști de valoare din lume: David Oistrakh, Fritz Kreisler, Mischa Elman, Giuseppe Tartini, Ole Bull, Johannes Brahms, Pablo de Sarasate, Henri Vieuxtemps, Felix Mendelssohn-Bartholdy, etc.

Loading...


INAPOI LA PRIMA PAGINA