Lifestyle

Aici e cel mai fericit! Uite care este locul preferat al lui Nicolai Tand FOTO&VIDEO

Aici e cel mai fericit! Uite care este locul preferat al lui Nicolai Tand FOTO&VIDEO camera-retro icon Vezi galeria 12 poze

A trăit în Franţa timp de 20 de ani, dar tot nu şi-a pierdut accentul maramureşan. Uite în ce loc se reîntoarce mereu cu drag.

S-a născut şi a crescut în Rozavlea, judeţul Maramureş. Şi i-a fost sprijin mamei, până la 20 de ani. Fraţii mai mari plecaseră la muncă, în străinătate, iar el a renunţat la şcoală, într-a zecea, să-şi ajute pe mama. Până la 20 de ani, când şi-a luat lumea în cap şi a plecat să-şi caute norocul peste mări şi ţări. A dormit în case părăsite, a spălat vase, a lucrat pe şantier, a mâncat din mila bisericii, apoi şi-a descoperit pasiunea pentru lumea culinară.

"Am pornit de la spălatul vaselor şi am fost pe rând, piccolo, ospatar, manager de restaurant, director şi director general. Mi-am dorit să cresc şi mereu când am făcut un lucru, mi-a plăcut să-l fac bine. Aşa fac şi acum", mărturiseşte Nicolai Tand.

A gătit la Paris pentru Metallica sau Akon, apoi s-a reîntors acasă, unde şi-a deschis propriul restaurant, La Cantine de Nicolai.

"Eu datorez mult Franţei. Acolo am dobândit nişte valori, mi-am dat seama că mâncarea e mai mult decât ceva care să-ţi umple burta", spune el.

Deşi este unul dintre cei mai apreciaţi maeştri bucătari, Nicolai Tand crede că modestia şi simplitatea, valori însuşite în Maramureş, sunt esenţiale şi în arta culinară. „Poate că modestia vine de la Maramureş, am crescut la ţară. Valorile sunt cele simple, la fel ca şi mâncarea, cea simplă şi gustoasă“, glumeşte Nicolai Tand.

Un pranz tradiţional. Alt gust :) #Maramures

A post shared by ??????? ???? (@nicolai_tand) on

Sunt lucruri pe care vrea să le transmită şi copiilor săi, Ilona şi Iancu, pe care i-a luat cu ei acasă, în Maramureş, unde vrea să repună pe picioare vechea gospodărie a părinţilor săi.

Cel puţin, de asta ne-am dat seama atunci când atât Nicolai, cât şi soţia sa, Monica, au postat pe Instagram câteva filmuleţe cu lucrările lor de restaurare.

Mai mult, Nicolai Tand şi-a făcut o poartă maramureşană.

"Ştiţi cât de mult iubesc tradiţiile şi cât de mult îmi doresc ca ele să fie păstrate şi duse mai departe. Maramureşul istoric, locul în care eu m-am născut şi am crescut e plin de obiceiuri şi lucruri păstrate din bătrâni, care sunt foarte aproape de sufletul meu. Ca un moroşan adevărat, anul acesta mi-am făcut o poartă tradiţională acasă, la Rozavlea. E casa părintească, locul din care eu provin şi care mă reprezintă în totalitate! Porţile din lemn masiv sunt un simbol al Maramureşului. (...) A fost făcută de meşteri populari din Bârsana, care sunt renumiţi în zonă pentru aşa ceva. Am ales câteva simboluri reprezentative care să fie sculpatate pe ea: soarele – simbolul satului meu, brâul – semn de continuitate şi grâul – semn de prosperitate. Imediat după ce a fost montată vă mărturisesc că am stat minute bune şi m-am uitat la ea cu o mândrie şi o bucurie de nedescris. Casa mea e mereu plină de prieteni şi acum mă bucur că de câte ori o să-mi treacă pragul, vor simţi că intră pe poarta unui moroşan adevărat, de pe Valea Izei, pentru că eu sunt şi voi fi mereu Nicolai a lui Zaharia din Rozavlea."

Acum, peste vară, curtea a fost cosită cu ajutorul întregii familii.

Le ? du chic ___________________________________ #laviealacampagne

A post shared by Monica Tand (@monica_tand) on

Iată şi alte cadre din Rozavlea, locul preferat din România al lui Nicolai Tand.

Modifică Setările