Body & Soul

Aishwarya Rai a slăbit cu boabe de muştar. Află totul despre beneficiile acestei cure

Aishwarya Rai a slăbit cu boabe de muştar. Află totul despre beneficiile acestei cure

Al doilea cel mai popular condiment din lume după piper, muştarul te ajută să slăbeşti să să-ţi reduci considerabil nivelul colesterolului. Iată şi alte proprietăţi uimitoare ale muştarului, de care se bucură din plin şi fosta Miss World.

Folosit în principal drept condiment, boabele de muştar conţin acizi graşi esenţiali, ca Omega-3 şi Omega-6, dar şi calciu, fibre, mangan, magneziu, fosfor,25-32%  proteine, seleniu, zinc, 28% uleiuri bune pentru organism şi antioxidanţi. La rândul lor, frunzele de muştar conţin fosfor, calciu, magneziu şi vitaminele din complexul B, iar uleiul de muştar este bogat în vitaminele A, B3, B4, B6, D, E, K, P, substanţe volatile, clorofilă, acid linoleic, acizi graşi esenţiali Omega-3, fier, zinc, magneziu, calciu, proteine.

În natură, există 3 tipuri de muştar, alb, galben-brun şi negru, dar doar cel negru este indicat în curele terapeutice, având un conţinut mai ridicat de elemente nutritive.

Aishwarya Rai, una dintre cele mai frumoase femei de pe Planetă şi deţinătoarea titlului de Miss World, a avut ceva de furcă cu kilogramele acumulate post-naştere, astfel că a apelat la curele cu condimente, precum ardeiul iute şi boabele de muştar - prezente oricum în gastronomia indiană. Acum, după ce a fost îndelung criticată pentru pierderea siluetei, a reuşit să-şi reintre în formă, slăbind vizibil cu ajutorul dietelor ei be bază de produse locale.

Cura cu boabe de muştar presupune consumul a 3 linguriţe de boabe de muştar întregi, crude (cât mai închise la culoare), nemestecate sau sfărâmate, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale, timp de 3 luni, pentru ulcerul gastric şi scăderea şi echilibrarea nivelului de colesterol din sânge.

Aishwarya a şi jucat într-un film despre condimente în 2005.

Pentru stimularea metabolismului, pierderea kilogramelor în plus şi combaterea obezităţii, puneţi câte 3 linguriţe de boabe de muştar zdrobite, cât mai închise la culoare, într-un pahar cu apă sau suc proaspăt stors de lămâie şi consumaţi cu 20-30 de minute înaintea celor trei mese principale.

Pe lângă stimularea arderilor, boabele de muştar înlătură balonarea, constipaţia, reglează digestia şi scade dorinţa de a mânca alimente dulci sau grase.

Muştarul este recomandat şi în cazul următoarelor afecţiuni:

- elimină constipaţia - zilnic, pe stomacul gol, se iau 1-2 linguri de seminţe întregi de muştar alb, înghiţindu-se cu apă. Este contraindicat persoanelor care suferă de colon iritabil

- scade colesterolul - se ia o linguriţă cu boabe de muştar de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, fără apă şi fără a le pisa, timp de 3-6 luni.

- elimină balonarea şi arsurile stomacale - cu 30 de minute înaite de masă se ia o linguriţă cu boabe de muştar, de 3 ori pe zi. Se înghit cu puţină apă, fără a se mesteca sau sparge, timp de 3 săptămâni.

- antiacneic - seminţele de muştar se prăjesc în ulei de nucă de cocos sau susan, după care se sfărâmă într-un mojar şi se aplică pe locurile afectate

tratează eczemele - într-o cantitate mică de apă fiartă se adaugă seminţele de muştar după care se realizează comprese folsind acest amestec

- calmează arsurile - în cazul arsurilor uşoare (când faceţi mâncare, de exemplu) se ţine degetul sub un jet de apă rece, după care se întinde pe zona afectată puţin muştar. Se lasă să acţioneze timp de 20 de minute, după care se clăteşte cu apă rece, durerea fiind semnificativ diminuată, iar vindecarea se va face fără a rămâne semne

- stimulează sistemul imunitar

ameliorează durerile de cap - se aplică pastă de muştar pe ceafă sau frunte, se lasă cât se suportă şi se clăteşte cu apă

- ameliorează durerile reumatice (artrită, sciatică, dureri reumatice, musculare, ale încheieturilor, gută) - în apa fierbinte din cadă se pune un săculeţ cu 100-200 de grame de seminţe de muştar negru şi se lasă în jur de 10 minute, după care se îndepărtează. Se fac băi generale cu durata de 10 minute

- relaxează muşchii - se adaugă în apa din cadă 2 linguri cu praf de muştar, jumătate de cană de sare grunjoasă şi 3 picături din uleiul esenţial preferat. Se stă cel puţin 15 minute, după care vă clătiţi bine cu apă călduţă

- antigripal - se face gargară din următorul amestec: o lingură seminţe de muştar,sucul de la o jumătate de lămâie, o linguriţă de sare, una de miere şi jumătate de cană de apă fierbinte. Ingredientele se amestecă şi se lasă la infuzat timp de 15 minute, după care se trecoară şi se face gargară de 3 ori pe zi, până când inflamaţia dispare. De obicei, problema este rezolvată în 2 zile.

- decongestionează sinusurile - se aplică pe piept cataplasme cu seminţe de muştar până se simte senzaţia de arsură, după care se îndepărteză şi se acoperă locul cu un material gros

- scade febra

- calmează tusea - se încălzesc câteva boabe de muştar în cuptor, şi se adaugă într-o cârpă de bumbac, după care se ţine pe piept. Se poate repeta zilnic, câte 10-20 de minute

- ameliorează astmul bronşic, bronşitele, pneumonia - se aplică o cataplasmă cu făină de muştar negru pe zona toracelui şi se ţine atâta timp cât senzaţia de arsură nu este foarte puternică, după care se îndepărtează şi se acoperă zona tratată cu un material călduros

- antidepresiv

- anticancerigen - previne cancerul, în special cel gastric, al vezicii urinare şi de colon. Se lasă peste noapte la înmuiat boabele în apă, şi se consumă dimineaţa

- scade tensiunea arterială

- protejează sistemul cardiovascular împotriva arterosclerozei

- îmbunătăţeşte circulaţia periferică

- creşte libidoul