News

Alanis Morissette, mămica rock’n’roll „Am depresie post-partum de vreo zece ani''

Alanis Morissette, mămica rock’n’roll „Am depresie post-partum de vreo zece ani''

Nu-i aşa că-i ironic cum tocmai Zeiţa Grunge a anilor ‘90 s-a transformat într-o casnică cu trei copii, preocupată doar de teme, scutece, alăptat, parenting şi depresie post-natală?

Ehe, unde-s vremurile în care rockeriţa canadiană dădea de pă­mânt cu toţi infidelii din lume în me­lodiile cu care se identificau toate tinerele trădate în amor? Ce-a mai rămas din artista furioasă, neiertătoare şi atât de sexy în toate zbaterile ei existenţiale, la 25 de ani de la succesul fulminant cu albumul Jagged Little Pill (1995)? Mai nimic. Singurul lucru sexy la cântăreaţa de 46 de ani e că-şi mai expune public câte un sân, însă n-o face decât ca să-şi alăpteze copiii, ce credeaţi?! De fapt, întregul ei univers se învârte în jurul odorurilor Ever Imre (9), Onyx Solace (4) şi Winter Mercy (1), pe care le creşte apelând la alăptarea prelun­gită, unschooling şi attachement parenting, în timp ce ea se luptă de zor cu depresia post-natală, anxietatea, surmenajul şi... criticile ce­lor din jur.

De-abia şi-a lansat noul album Such Pretty Forks in the Road, însă tot ce auzim din par­tea celui mai tânăr artist care a câştigat pre­miul Grammy sunt predici despre glorifica­rea maternităţii. De fapt, cele mai recente piese ale ei sunt adevărate ode aduse copii­lor ei. Ce drăguţ şi educativ pentru publicul care ştie deja cu ce se mănâncă parentingul! Dar ce se întâmplă cu restul fanilor ei? Îşi iau notiţe! Pentru că fosta iubită a actorilor Matt LeBlanc şi Ryan Reynolds a găsit metoda ide­ală de-a creşte un copil! În primul rând, alăp­tezi ani în şir până se satură cel mic (şi devine mare) şi îi eşti disponibil bebelui la orice oră din zi şi din noapte (vezi attachement paren­ting-ul acela, care nu te lasă deloc să respiri şi-ţi impune contact fizic cu copilul aproape non-stop). Apoi, când mai creşte progenitura şi încerci să-ţi mai tragi puţin sufletul, o dai pe unschooling, care nu-i decât alt mod de-a sta legat fedeleş de copil, pentru că îi propui „şcolarului“ diverse materii cât e ziua de lungă şi el nu face decât ce vrea, când vrea. Şi, dacă te ţin nervii, încerci toate astea cu trei copii. Sau chiar dacă nu te ţin: „Am depresie post-partum de vreo zece ani şi ba o dau pe depre­sie, ba pe anxietate, ba pe comportament ma­niacal“, dezvăluie cea care a suferit, în trecut, şi din cauza tulburării alimentare şi-a abuzu­lui sexual. „Încerc să mă descurc cum pot...“, explică Alanis de-acasă, din izolare. „Acum mă bucur de intimitate cu familia mea, 10 minute mai târziu mă apucă ditamai atacul de panică.“ Putem da vina pe pandemie sau pe instabilita­tea psihică a rockeriţei, însă nici puzderia de responsabilităţi maternale pe care şi le-a asu­mat n-ajută. Ca să reziste, Morissette bea litri întregi de cafea zilnic, picură uleiuri esenţiale prin toate cotloanele casei, în timp ce-l leagă­nă drăgăstos pe mezinul casei, se conecteză cu fetiţa de patru ani, care-şi exprimă perso­nalitatea şi urlă din toţi rărunchii, şi răspunde răbdătoare la curiozităţile băieţelului cel mare. Şi când te gândeşti că diva rock trebuia să fie acum plecată în turneu cu noul ei album!

 

Modifică Setările