News

Alexandru Arşinel şi Vasile Muraru, despre Revelioanele pe vremea lui Ceauşescu: ''Era o sărbătoare pentru români, care petreceau altfel, nu se întâlneau la o masă să butoneze telefoanele''

Alexandru Arşinel şi Vasile Muraru, despre Revelioanele pe vremea lui Ceauşescu: ''Era o sărbătoare pentru români, care petreceau altfel, nu se întâlneau la o masă să butoneze telefoanele''

Cine avea norocul să fie selecţionat pentru programul de Revelion din vremea ceauşistă se putea considera norocos, pentru că exista o anumită ştachetă. Pe scenă nu urcau decât cei foarte buni, iar pregătirile începeau cu luni înainte.

„Cum te cheamă? Zgăbearţă Iftode. De unde eşti? Din Văscăuţi. Ce e tac-tu? Cârciumar”. Acesta a fost replica din ”’Doi vulpoi”” cu care Vasile Muraru a dat lovitura într-o noapte de Revelion. „A avut un mare impact după difuzare. Îmi amintesc că trebuia să plec cu trenul la soţia mea şi nu am reuşit să mă urc. Mă cunoştea toată lumea în gară la Târgovişte. Făcusem şapte filme, dar nu au avut succesul acestei replici. Totul era controlat, dar avea şi o oarecare calitate. Astăzi sunt alte posibilităţi de distracţie, dar atunci era o sărbătoare pentru români, care petreceau altfel, nu se întâlneau la o masă să butoneze telefoanele, iar Ceauşescu nu s-a jucat cu Revelionul, nu l-a oprit”, îşi aminteşte, cu nostalgie, Vasile Muraru.

„Eram fericiţi că eram selecţionaţi, noi fiind tineri în perioada aceea. Era plăcut să te întâlneşti cu acei oameni, să ai posibilitatea să fii în replică cu foştii tăi profesori”, spune şi Alexandru Arşinel, care are multe amintiri plăcute din perioada aceea. „Veneam după amiază, pe la 12.00, mai repetam şi la 20.00 începea Revelionul, până la 06.00 aşteptai să intri. Ţin minte că odată urma să cânt cu formaţia lui Sile Dinicu, In ginocchio da te, şi îmi venea rândul dimineaţa. Stăteam acolo, repetam cuvintele, dar m-am aşezat pe o scară şi am adormit. La un moment aud: Arşinel!, Arşinel! Am intrat ”beat” în scenă, nu ştiam unde sunt, noroc că a bătut cineva dintr-o tobă, m-am trezit la realitate şi mi-am făcut numărul. Eram tare fericit, mă vedea mama, mă vedea tata, prietenii. Pentru noi TVR însemna o răsplată, te băteai să ajungi un actor cât de cât cunoscut ca să prinzi o dată pe an o intrare la TVR”, povesteşte actorul.

 

Comentarii

Modifică Setările