News

Alimente delicioase care ajută memoria şi concentrarea

Alimente delicioase care ajută memoria şi concentrarea camera-retro icon Vezi galeria 3 poze

Menţinerea concentrării pe tot parcursul zilei este foarte importantă pentru fiecare dintre noi şi este ceea ce face diferenţa între a fi ocupat şi a fi productiv. Există diferite modalităţi de a  contribui la buna menţinere a concentrării, de exemplu, introducerea unor scurte pauze între activităţile solicitante, dar uităm adesea că mâncarea este un factor important care influenţează decisiv felul în care ne simţim pe tot parcursul zilei.

Creierul reprezintă doar 2% din greutatea unui adult, dar foloseşte 20% din energia produsă de corp. Dacă nu îi oferi creierului nutrienţii corespunzători, vei începe să simţi o varietate de simptome, inclusiv probleme de memorie, oboseală şi probleme de concentrare. Cercetările recente din domeniul nutriţiei sugerează că există anumite alimente care, atunci când sunt consumate în mod frecvent, vor furniza substanţele nutritive adecvate, necesare pentru a te ajuta să te simţi energic, să îţi stimulezi memoria şi capacitatea de concentrare. Iată câteva dintre ele. 

Ceai verde

Ceaiul verde te poate ajuta să te concentrezi mai bine deoarece conţine două ingrediente cheie: cofeină şi teanină. Cel mai probabil ştiai deja că o ceaşcă de cafea, respectiv cofeina din ea, te poate ajuta să te concentrezi, dar ştii ce poate face teanina? Această substanţă este un ingredient despre care s-a demonstrat că te poate ajuta să te linişteşti atunci când eşti stresat, dar şi că determină o eliberare mai lentă a cofeinei. Cele două ingrediente se combină excelent în ceaiul verde, care te poate ajuta să fii mai atent şi să te concentrezi mai uşor, mai ales atunci când este cu adevărat important.

 

Peşte gras

Acest tip de peste conţine acizi graşi Omega-3, care ajută memoria şi performanţa mentală. Persoanele cu deficienţe de Omega-3 sunt mai susceptibile la schimbări de dispoziţie, depresie şi oboseală. Aşadar, dacă vrei să fii binedispus şi energic şi să-ţi aminteşti tot ce ai de făcut, include în dieta ta, măcar de câteva ori pe săptămână, preparate pe bază de peşte, precum somonul, păstrăvul, stavridul, heringul sau sardinele.

Afinele

Studiile arată că afinele măresc capacitatea de concentrare şi memorare timp de până la cinci ore de la consum, deoarece antioxidanţii din aceste fructe stimulează fluxul de sânge şi oxigen către creierul tău. Mai mult decât atât, unele cercetări sugerează că un consum frecvent de afine te poate proteja inclusiv de apariţia cancerului şi a bolilor de inimă.

Apa

Dacă ţi se pare că nu reuşeşti să te concentrezi, poate ar trebui să bei un pahar mare de apă. Apa oferă energie pentru toate funcţiile creierului, inclusiv procesele de gândire şi memorie, şi s-a dovedit că persoanele bine hidratate se bucură de o mai bună capacitate de memorare şi concentrare şi, în acelaşi timp, experimentează o mai mare claritate şi o accelerare a proceselor creative. Fiecare funcţie din corp depinde de apă, aşa că este important să consumi cel puţin doi litri de lichide în fiecare zi.

 

Ciocolata neagră

Ciocolata neagră, cea bogată în cacao, te poate ajuta să îţi recapeţi concentrarea. Acest fapt se datorează mai multor motive. În primul rând, conţine o cantitate mică de cofeină, dar suficient de importantă ca să te energizeze. În al doilea rând, ciocolata neagră conţine magneziu, care te ajută să scapi de stres, ceea ce contribuie la o gândire mai clară şi o mai bună concentrare. Şi în ultimul rând, dar nu în cele din urmă, consumul de ciocolată neagră stimulează eliberarea de endorfine şi serotonină în creier, hormoni care te vor face să ai o stare de spirit simţitor mai bună. Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să mănânci o ciocolată întreagă în fiecare zi, chiar dacă este cât se poate de delicioasă. Două sau trei pătrăţele de ciocolată neagră vor fi suficiente ca să te concentrezi mai uşor şi să te simţi revigorat.

Dacă te simţi lipsit de energie sau prost dispus, ia în considerare o dietă care să includă cel puţin o parte din alimentele enumerate mai sus şi te vei simţi, cu siguranţă, energizat din nou!

Sursă foto: pexels.com

 

 

 

Comentarii

Modifică Setările