Cine o poarta mai bine?

Alina de Roumanie şi Sabina Iosub au îmbrăcat acelaşi mantou. Cine-l poartă mai bine?

Alina de Roumanie şi Sabina Iosub au îmbrăcat acelaşi mantou. Cine-l poartă mai bine?

Celebrarea Centenarului Marii Uniri a făcut ca toată lumea să scoată din garderobă veşmintele de inspiraţie etnografică. Iată ce piesă aniversară au ales să poarte soţia lui Nicolae al României şi jurnalista Antenei 3.

Pentru că Marea Unire a fost realizată pe vremea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, cuplul princiar Alina şi Nicolae ai României a ales să îmbrace haine inspirate din cele purtate de cei doi regi, în 1918.

Aşa se face că, la festivităţile de la Alba Iulia, Alina Binder a purtat un suman creat de Iiana, casă de modă românească care s-a impus pe piaţă cu colecţiile sale de inspiraţie folclorică. Acest suman din stofă de lână şi caşmir, brodat manual cu motive etnografice, poartă numele Reginei Maria, întrucât a fost realizat după modelul purtat de Regina Maria şi de Principesa Ileana în perioada interbelică. Regina Maria a promovat acest tip de port tradiţional, generând un curent identitar românesc, regăsit în creaţiile contemporane ale designerilor din întreaga lume. 

Potrivit celor de la Iiana, sumanul are un tipar arhaic, o croială dreaptă cu mânecă uşor clopot şi buzunare laterale, înnobilat de broderia manuală complexă, plus o căptuşeală din brocart (o ţesătură din bumbac şi mătase de calitate superioară) şi o închidere cu patru găitane.

Acelaşi model de suman a fost şi alegerea vestimentară a jurnalistei Sabina Iosub, care a prezentat, de lângă Arcul de Triumf din Capitală, marea paradă militară de 1 decembrie. Dacă Alina Binder a avut un outfit popular complet, cu fotă, Sabina Iosub l-a purtat cu cizme înalte de piele.

"Port cu mândrie sumanul românesc, promovat în anii '30 de Regina Maria. Muzeul Metropolitan de Artă din New York găzduieşte un exemplar al acestei minunate haine. Aici, în ţara noastră, Iiana l-a readus la viaţă. Felicitări, Iiana. Mulţumesc pentru bucuria de a-l duce la parada militară de la Arcul de Triumf", a notat Sabina Iosub pe paginile sale de socializare.
75.9%
63
75.9%
24.1%
20
24.1%
75.9%
24.1%
Modifică Setările