-

27 aprilie 2010   Lifestyle

Cea mai recentă apariţie publicistică de la Editura Trei este semnată de directorul cunoscutului cotidian francez. Într-o perioadă în care presa este criticată pentru superficialitatea ei, iar jurnaliştii sunt trataţi de multe ori ca nişte paria, Éric Fottorino (50), directorul cotidianului francez „Le Monde“, demonstrează încă o dată că meseria de ziarist implică artă şi multă imaginaţie. Şi asta nu doar sporadic!

Cea mai recentă apariţie publicistică de la Editura Trei este semnată de directorul cunoscutului cotidian francez.

Într-o perioadă în care presa este criticată pentru superficialitatea ei, iar jurnaliştii sunt trataţi de multe ori ca nişte paria, Éric Fottorino (50), directorul cotidianului francez „Le Monde“, demonstrează încă o dată că meseria de ziarist implică artă şi multă imaginaţie. Şi asta nu doar sporadic!

După „Un territoire fragile“ (2001), „Korsakov“ (2004) şi „L’Homme qui m’aimait tout bas“ (2009), cele mai cunoscute publicaţii ale sale, Fottorino iese la rampă cu romanul intitulat „Dezmierdare de catifea“.

Personajul central al cărţii este Félix Maresco, un agent de asigurări la Paris ajuns la vârsta de 40 de ani, care devine martorul unui incendiu. Accidentul îi trezeşte amintiri dureroase legate de sfârşitul tragic al propriului fiu, Colin. Dar moartea acestuia nu echivalează doar cu pierderea cuiva drag, ci şi cu sfârşitul unei întregi poveşti imaginate de tată, pentru a suplini lipsa mamei copilului.

Concret, Félix încearcă să inventeze pentru Colin o mamă, care s-o înlocuiască pe cea care l-a abandonat pe băiat la naştere. Cu perucă, complet epilat, machiat şi travestit în femeie, dat cu un ruj nuanţa Dezmierdare de catifea, dragostea tatălui pentru fiu pare a fi absolută.

Deşi ideea nu este neapărat nouă, ea se reinventează în scriitura lui Éric Fottorino, fiind recompensată în Franţa cu Premiul François Mauriac.

Editura Trei

foto: Editura Trei

Mai multe