3 probleme ale tenului pe care le putem combate cu ajutorul potrivit

26 octombrie 2022   Lifestyle

Orice persoană, indiferent de sex, îşi doreşte să aibă un ten curat şi luminos, fără imperfecţiuni sau tendinţe de îngăşare sau uscare. Însă, prea puţini dintre noi sunt cei care au acest noroc genetic, majoritatea femeilor, în special, confruntându-se cu probleme ale tenului inclusiv după încheierea anilor de adolescenţă.

Pentru ca un make-up, indiferent cât de simplu sau complex, să fie complet, este necesar ca tenul să fie în cea mai bună formă a sa. Oricât de frumos ne-am colora pleoapele şi buzele şi cât de spectaculoasă ar fi coafura purtată, dacă tenul nostru nu este curat şi luminos, look-ul nostru nu poate fi unul reuşit. Şi, dacă la adolescenţă ne grăbeam să ascundem orice imperfecţiune cu o cantitate mare de fond de ten, baton corector şi pudră, iată că la maturitate tot mai multe femei înţeleg că frumuseţea are la bază, de fapt, sănătatea. Astfel, un ten frumos şi luminos poate fi doar unul sănătos. Pentru asta, este important ca în momentul în care descoperim o problemă să apelăm la medicul dermatolog, ca aceasta să nu se agraveze şi să o putem trata din timp.

Iată care sunt cele mai des întâlnite probleme ale tenului matur sunt şi cum le putem combate:

1.  Acneea

Este una din cea mai comună problemă a tenului, cu care majoritatea oamenilor se confruntă în perioada adolescenţei. Însă, nu puţini sunt cei cărora le dă bătăi de cap chiar dacă au ajuns la maturitate, femei şi bărbaţi deopotrivă. De regulă, dacă aceasta persistă pe tenul matur înseamnă că are o cauză internă. Deseori, tratamentele externe aplicate, oricât de bune ar fi, nu reuşesc să o combată fără tratament intern. Medicul dermatolog este cel care poate identifica problema reală în baza analizelor specifice recomandate şi, ulterior, poate recomanda tratamentul adecvat. Cel mai adesea, persoanele ce suferă de acnee trebuie să îşi schimbe inclusiv stilul alimentar, evitând alimente precum ciocolata, cafeaua, zahărul şi lactatele.

2.  Dermatita

Dermatita este o afecţiune dermatologică des întâlnită la femei şi bărbaţi de toate vârstele. Fie că este o formă de dermatita seboreica de contact sau atopică, consultul medicului este primul lucru ce trebuie făcut la vederea primului semn. De obicei, aceasta îşi poate face simţită prezenţa pe orice parte a corpului, nu doar pe ten, iar primul semn este înroşirea pielii. Apare o senzaţie de mâncărime şi la scurt timp se pot observa, în zona respectivă, scuame uscate, albe sau uleioase. Spre deosebire de restul afecţiunilor ale tenului, aceasta poate avea şi cauze genetice, ceea ce face ca tratamentul să poată fi dificil. Pe lângă tratamentul medicamentos dat de medic, este recomandată folosirea produselor de curăţare şi îngrijire create special pentru pielea sensibilă, fără alcool şi parfum.

3.  Cuperoza

Cuperoza se manifestă prin prezenţa pe ten a unor vase mici de sânge, dilatate excesiv, ce crează o înroşire a zonei respective. Spre deosebire de alte afecţiuni ale tenului, aceasta apare predominant la persoanele cu ten deschis, pe obraji, bărbie şi, uneori, pe frunte. Nu creează un disconfort fizic semnificativ, putând da o senzaţie de căldură şi mici înţepături, însă zonele roşiatice sunt uşor de sesizat şi destul de inestetice. Aceasta este o problemă ce nu dispare însă, prin folosirea produselor cosmetice bazate pe substanţe cu efecte calmante şi a cremelor cu SPF, poate fi ţinută sub control.

Rutina zilnică este un pas important în crearea unui echilibru al tenului însă, pentru ca aceasta să aibă efectul dorit, trebuie să cunoaştem tendinţele şi problemele acestuia. Alegerea produselor corecte pentru nevoia tenului nostru reprezintă cheia către obținerea unui ten curat şi luminos, dorit de fiecare dintre noi.

Sursa foto: Shutterstock

Mai multe