3 rețete pentru o zi perfectă de toamnă

18 octombrie 2022   Lifestyle

Toamna este anotimpul culorilor și al aromelor. E un sezon cu nopți reci și ceaiuri fierbinți, cu jazz și mâncăruri delicioase. Am pregătit trei rețete pentru o zi perfectă de toamnă. O plăcintă cu dovleac și castane, o tocăniță de vită cu nucșoară și o tarta cu mere si scortisoara vor aduce aromele toamnei în casa ta și-i vor impresiona pe cei dragi.

Plăcintă cu dovleac și castane

Timp estimat de preparare: 2 ore

Ingrediente:

●      1 dovleac plăcintar, tăiat cubulețe

●      4 căței de usturoi, necurățați

●      1 crenguță de rozmarin, din care se folosesc doar frunzele, tocate

●      frunzele de la câteva fire de cimbru

●      3 linguri de ulei de măsline

●      1 ceapă, tocată

●      1 ciupercă mare, tocată

●      125 g de castane coapte, tăiate în cubulețe

●      1 legătură de pătrunjel, tocat

●      1 lingură de salvie, tocată

●      250 g de mascarpone

●      1 lingură de parmezan ras

●      1 praf de nucșoară proaspăt măcinată

●      500 g aluat foietaj

●      1 ou, bătut

Mod de preparare:

  1. Încălzeşte cuptorul la 200° C și pune dovleacul într-o tavă împreună cu usturoiul, cimbrul şi rozmarinul. Stropeşte totul cu două linguri de ulei de măsline. Dă la cuptor 40 de minute, până se rumeneşte bine.
  2. După ce-l scoți din cuptor, stoarce usturoiul din coaja lui, zdrobeşte-l şi amestecă uşor cu dovleacul, apoi lasă deoparte la răcit.
  3. Încinge restul uleiului într-o tigaie şi căleşte ceapa până devine translucidă. Adaugă ciupercile şi prăjește-le 3-4 minute. Într-un bol mare, amestecă nucşoara, castanele, ierburile  şi brânza.
  4. Amestecă treptat cu dovleacul şi cu ciupercile și evită pe cât posibil mărunţirea bucăţilor de dovleac. Asezonează bine.
  5. Taie o treime din aluat sub formă dreptunghiulară (12x30cm) şi pune-l într-o tavă. Împunge-l cu furculiţa, unge cu ou şi lasă la copt zece minute, până creşte şi devine auriu.
  6. Întinde restul aluatului într-o formă dreptunghiulară ceva mai mare decât baza. Apoi, folosind un cuţit, crestează pe diagonală. Pune compoziţia de dovleac peste aluatul precopt, lăsând o margine de un centimetru. Unge marginea cu ou şi aşază cu grijă aluatul necopt.
  7. Apasă uşor pentru a lipi complet marginile aluatului. Unge suprafaţa cu ou şi dă la cuptor 30-35 de minute, până când aluatul devine rumen.

Tocăniță de vită cu nucșoară

Timp estimat de preparare: 2 ore

Ingrediente:

●      750 g carne de vită (mânzat, pulpă, ce găsești mai proaspăt), cubulețe

●      1 ceapă, tocată

●      1 cățel de usturoi, tocat

●      400 ml roșii în sos sau bulion

●      2 linguri de ulei vegetal

●      1 ardei iute, tocat

●      2 ardei kapia, tocați

●      ½ linguriță de chimen

●      ½ linguriță de nucșoară proaspăt măcinată

●      1 lingură de paprika

●      1 frunză de dafin

●      sare și piper

●      1 legătură de pătrunjel, tocat

Mod de preparare

  1. Încinge uleiul într-o oală, adaugă carnea de vită și amestecă două minute.
  2. Adaugă ceapa și usturoiul și amestecă timp de trei minute, până devin translucide.
  3. Adaugă sosul de roșii, ardeii kapia, ardeiul iute, semințele de chimen, nucșoara, paprika și frunza de dafin.
  4. Adaugă apă cât să acopere carnea și lasă la fiert la foc mic timp de o oră și jumătate. Adaugă apă pe parcursul fierberii.
  5. După aproximativ o oră și jumătate, magia se întâmplă și tocănița este gata. Servește-o cu o lingură generoasă de smântână și pătrunjel tocat.

Tartă cu mere și scorțișoară

Timp estimat de preparare: o oră și jumătate

Ingrediente:

Pentru aluat

●      200 g unt

●      3 linguri ulei

●      un praf de sare

●      500 g făină

●      100 g iaurt

Pentru umplutură

●      12 mere mari

●      200 g zahăr

●      1 plic zahăr vanilat

●      2 lingurițe scorțișoară

●      100 g stafide

●      coaja rasă de la o lămâie

Mod de preparare:

  1. Cerne făina într-un bol, fă o gaură la mijloc și pune untul moale tăiat cubulețe, uleiul, sarea și iaurtul. Frământă bine până obții un aluat consistent. Înfășoară-l în folie de plastic și lasă-l la rece 30 de minute.
  2. În acest timp, spală merele, taie-le felii potrivite și acoperă-le cu zahărul, vanilia, scorțișoara, stafidele și coaja rasă de la o lămâie și lasă-le 10-15 minute, până se formează un sirop.
  3. Scoate aluatul de la rece, întinde-l cu sucitorul pe planșetă și așază-l în tava specială pentru tartă. Peste aluat, aranjează merele, stropește-le cu siropul de zahăr și mai presară scorțișoară. Bagă tarta în cuptor și las-o să se coacă aproximativ 50 de minute. Deși mirosul de mere și scorțișoară îți va pune răbdarea la încercare, așteaptă să se răcească și servește-o presărată cu zahăr pudră.

Sursa foto:  Unsplash.com

Mai multe