3 rețete pentru o zi perfectă de toamnă
Toamna este anotimpul culorilor și al aromelor. E un sezon cu nopți reci și ceaiuri fierbinți, cu jazz și mâncăruri delicioase. Am pregătit trei rețete pentru o zi perfectă de toamnă. O plăcintă cu dovleac și castane, o tocăniță de vită cu nucșoară și o tarta cu mere si scortisoara vor aduce aromele toamnei în casa ta și-i vor impresiona pe cei dragi.
Plăcintă cu dovleac și castane
Timp estimat de preparare: 2 ore
Ingrediente:
● 1 dovleac plăcintar, tăiat cubulețe
● 4 căței de usturoi, necurățați
● 1 crenguță de rozmarin, din care se folosesc doar frunzele, tocate
● frunzele de la câteva fire de cimbru
● 3 linguri de ulei de măsline
● 1 ceapă, tocată
● 1 ciupercă mare, tocată
● 125 g de castane coapte, tăiate în cubulețe
● 1 legătură de pătrunjel, tocat
● 1 lingură de salvie, tocată
● 250 g de mascarpone
● 1 lingură de parmezan ras
● 1 praf de nucșoară proaspăt măcinată
● 500 g aluat foietaj
● 1 ou, bătut
Mod de preparare:
- Încălzeşte cuptorul la 200° C și pune dovleacul într-o tavă împreună cu usturoiul, cimbrul şi rozmarinul. Stropeşte totul cu două linguri de ulei de măsline. Dă la cuptor 40 de minute, până se rumeneşte bine.
- După ce-l scoți din cuptor, stoarce usturoiul din coaja lui, zdrobeşte-l şi amestecă uşor cu dovleacul, apoi lasă deoparte la răcit.
- Încinge restul uleiului într-o tigaie şi căleşte ceapa până devine translucidă. Adaugă ciupercile şi prăjește-le 3-4 minute. Într-un bol mare, amestecă nucşoara, castanele, ierburile şi brânza.
- Amestecă treptat cu dovleacul şi cu ciupercile și evită pe cât posibil mărunţirea bucăţilor de dovleac. Asezonează bine.
- Taie o treime din aluat sub formă dreptunghiulară (12x30cm) şi pune-l într-o tavă. Împunge-l cu furculiţa, unge cu ou şi lasă la copt zece minute, până creşte şi devine auriu.
- Întinde restul aluatului într-o formă dreptunghiulară ceva mai mare decât baza. Apoi, folosind un cuţit, crestează pe diagonală. Pune compoziţia de dovleac peste aluatul precopt, lăsând o margine de un centimetru. Unge marginea cu ou şi aşază cu grijă aluatul necopt.
- Apasă uşor pentru a lipi complet marginile aluatului. Unge suprafaţa cu ou şi dă la cuptor 30-35 de minute, până când aluatul devine rumen.
Tocăniță de vită cu nucșoară
Timp estimat de preparare: 2 ore
Ingrediente:
● 750 g carne de vită (mânzat, pulpă, ce găsești mai proaspăt), cubulețe
● 1 ceapă, tocată
● 1 cățel de usturoi, tocat
● 400 ml roșii în sos sau bulion
● 2 linguri de ulei vegetal
● 1 ardei iute, tocat
● 2 ardei kapia, tocați
● ½ linguriță de chimen
● ½ linguriță de nucșoară proaspăt măcinată
● 1 lingură de paprika
● 1 frunză de dafin
● sare și piper
● 1 legătură de pătrunjel, tocat
Mod de preparare
- Încinge uleiul într-o oală, adaugă carnea de vită și amestecă două minute.
- Adaugă ceapa și usturoiul și amestecă timp de trei minute, până devin translucide.
- Adaugă sosul de roșii, ardeii kapia, ardeiul iute, semințele de chimen, nucșoara, paprika și frunza de dafin.
- Adaugă apă cât să acopere carnea și lasă la fiert la foc mic timp de o oră și jumătate. Adaugă apă pe parcursul fierberii.
- După aproximativ o oră și jumătate, magia se întâmplă și tocănița este gata. Servește-o cu o lingură generoasă de smântână și pătrunjel tocat.
Tartă cu mere și scorțișoară
Timp estimat de preparare: o oră și jumătate
Ingrediente:
Pentru aluat
● 200 g unt
● 3 linguri ulei
● un praf de sare
● 500 g făină
● 100 g iaurt
Pentru umplutură
● 12 mere mari
● 200 g zahăr
● 1 plic zahăr vanilat
● 2 lingurițe scorțișoară
● 100 g stafide
● coaja rasă de la o lămâie
Mod de preparare:
- Cerne făina într-un bol, fă o gaură la mijloc și pune untul moale tăiat cubulețe, uleiul, sarea și iaurtul. Frământă bine până obții un aluat consistent. Înfășoară-l în folie de plastic și lasă-l la rece 30 de minute.
- În acest timp, spală merele, taie-le felii potrivite și acoperă-le cu zahărul, vanilia, scorțișoara, stafidele și coaja rasă de la o lămâie și lasă-le 10-15 minute, până se formează un sirop.
- Scoate aluatul de la rece, întinde-l cu sucitorul pe planșetă și așază-l în tava specială pentru tartă. Peste aluat, aranjează merele, stropește-le cu siropul de zahăr și mai presară scorțișoară. Bagă tarta în cuptor și las-o să se coacă aproximativ 50 de minute. Deși mirosul de mere și scorțișoară îți va pune răbdarea la încercare, așteaptă să se răcească și servește-o presărată cu zahăr pudră.
Sursa foto: Unsplash.com