30 de ani de la premiera filmului "Pădureanca" FOTO&VIDEO

1 aprilie 2017   Lifestyle

Producţia care a făcut-o celebră pe Manuela Hărăbor a ajuns la "al doilea majorat".

Manuela Hărăbor, alături de regretatul Adrian Pintea în "Pădureanca".

Manuela Hărăbor îşi aminteşte cu nostalgie de filmul care a făcut-o celebră, dar care a făcut şi istorie în cinematografia românească.

"31 martie 1987 Cinema Scala. Cel mai frumos cadou (anticipat) primit la împlinirea celor 19 primăveri!", a notat ea ieri pe contul său de socializare.

Şi, într-adevăr, filmul realizat de regizorul Nicolae Mărgineanu după nuvela lui Ioan Slavici, cu Manuela Hărăbor, Victor Rebengiuc şi regretaţii Adrian Pintea şi Şerban Ionescu în rolurile principale, a fost un adevărat cadou, nu doar pentru tânăra actriţă de atunci, dar şi pentru marele public. Asta o dovedeşte şi frecvenţa cu care televiziunile autohtone programează, în reluare, "Pădureanca", producţie a Casei de filme 4, Bucureşti.

Această uimitoare Simina a reprezentat debutul cinematografic al actriţei Manuela Hărăbor - neprofesionistă, o elevă de clasa XII-a, la începutul filmărilor. Cum s-a ajuns la ea? Iniţial, regizorul Nicolae Mărgineanu o distribuise în rolul principal feminin pe actriţa Maria Ploaie - întâmplător şi soţia lui. Însă, cu toate argumentele de ordin artistic (inclusiv intenţia regizorului de a nu mai face filmul), Maria Ploaie n-a putut figura în distribuţie, din motive principiale, astfel că s-a trecut la casting. Printre candidate s-a nimerit şi adolescenta Manuela Hărăbor, care se afla prin Studioul cinematografic Buftea, în vizită la tatăl ei, care lucra acolo, la secţia de butaforie.

Pentru acest rol, Manuela a renunţat, în anul acela, la bacalaureat. Din păcate, la postsincron, vocea i-a fost dublată de o actriţă profesionistă, iar pe platouri, echipa de filmare a antipatizat-o constant şi fără milă. Dincolo de aceste amănunte de culise, rămâne produsul final:  un buchet de actori de mare valoare, cu o poveste credibilă, deopotrivă de emoţionată şi incitantă, care rămâne la fel de atractivă şi după trei decenii de la lansare.

Mai multe