4 lucruri de care să ții cont atunci când îți cumperi o locuință

20 iulie 2023   Lifestyle

În general, momentul în care alegi să migrezi de la a sta în chirie la a-ți achiziționa o locuință proprie este unul bine gândit înainte. Acest lucru presupune o schimbare majoră, multe decizii și riscuri de asumat și, totodată, o sumă mare de bani de investit.

De aceea, atunci când decizi să să îți achiziționezi o locuință, este important să ții cont de anumite aspecte. Iată care sunt cele 4 lucruri pe care ar trebui să le iei în calcul atunci când faci acest pas.

1. Asigură-ți locuința

Lucrurile imprevizibile nu pot fi controlate și, de cele mai multe ori, ne dorim să fi luat măsuri atunci când este prea târziu. De aceea, atunci când decizi să îți achiziționezi locuința mult dorită, interesează-te și în ceea ce privește o asigurare locuință.

O astfel de asigurare vă va oferi mai multă siguranță, ție și familiei tale, și vă veți putea bucura de confortul locuinței fără a vă face prea multe griji în cazul în care apar situații neprevăzute, precum dezastrele naturale (cutremure, inundații, incendii, alunecări de teren și nu numai). Pentru încheierea unui contract de asigurare, obligatorie sau facultativă, ai la dispoziție oferte variate de la brokeri de asigurări.

2. Alege o zonă potrivită nevoilor tale

Amplasarea locuinței este un alt aspect de care ar trebui să ții cont. Gândește-te cum ar arăta zona ideală de locuit pentru tine: o zonă liniștită, apropiată de pădure, mai marginală sau mai centrală, mai apropiată de locul de muncă, de supermarketuri și de spital, de grădinițe sau școli. Este important să îți stabilești prioritățile și să alegi o zonă care să fie potrivită nevoilor tale, fie că îți dorești liniște, fie că vrei să te afli aproape de centrul orașului.

De asemenea, asigură-te că indiferent de preferințe, alegi să locuiești într-o zonă sigură, în care atât tu, cât și familia ta, puteți să vă plimbați la orice oră, fără motive de îngrijorare atunci când ieșiți din casă sau lăsați locuința nesupravegheată la plecarea într-o vacanță.

3. Verifică calitatea construcției

Înainte de a te decide asupra achiziției, apelează la un specialist care să verifice existența unor eventuale probleme majore, precum infiltrații de apă, defecte ale instalației electrice și sanitare, defecte ale structurii. Asigură-te că totul funcționează optim și că achiziționezi o locuință într-o stare bună, astfel încât să nu te confrunți cu situații în care să fii nevoit să cheltui sume mari de bani pentru reparațiile ulterioare.

4. Stabilește un buget

Înainte să investești într-o locuință, stabilește un buget care să conțină:

●      prețul apartamentului sau, respectiv, prețul ratei la bancă și al avansului pe care trebuie să îl dai;

●      cheltuielile de renovare sau cheltuielile care apar atunci când îți dorești să înlocuiești ceva existent în apartament cu altceva;

●      valoarea impozitelor;

●      întreținerea locuinței și alte cheltuieli imprevizibile care apar în primele luni.

Este important ca acest buget să fie realist și să îți poți permite să îți cumperi locuința, indiferent dacă acest lucru presupune să o achiziționezi cu banii jos sau prin intermediul unui credit bancar.

Așadar, este bine să te afli în categoria persoanelor care, atunci când aleg să-și cumpere o casă sau un apartament, cântăresc bine această decizie înainte. Dacă vei face lucrurile ca la carte, vei putea avea siguranța că te vei bucura de confort, fără a mai fi nevoie de alte investiții majore. De aceea, este important ca locuința să fie asigurată odată ce este achiziționată și, înainte de asta, anumite verificări sunt esențiale. De asemenea, și aspecte precum amplasarea imobilului și stabilirea unui buget realist trebuie luate în calcul.

Sursa foto: pexels.com

Mai multe