4 secrete de amenajare pentru bucătărie

12 iunie 2023   Lifestyle

Bucătăria merită să primească o atenție maximă, pentru că este o zonă care trebuie să se integreze în ambientul general din locuință. Indiferent dacă este închisă sau deschisă, are nevoie de o amenajare care să corespundă tuturor cerințelor multifuncționale. În aceste condiții, aceste câteva secrete de amenajare sunt cu atât mai necesare.

Personalizează spațiul

Aparent, ar părea dificil de adus o notă personală unui spațiu a cărui destinație este foarte clar definită. Cu toate acestea, există o multitudine de soluții care pot imprima o notă personală, iar elementele folosite sunt chiar cele care definesc bucătăria. Acesta este unul dintre secretele de bază pentru amenajare, fiind susținut de faptul că, atunci când bucătăria reflectă personalitatea celor care o folosesc, spațiul prinde viață.

Este indicat să ții cont de locul, de forma și de tipul de chiuveta de bucatarie pe care o alegi. Nu ezita să optezi pentru o soluție atipică, alegând o chiuvetă mare, cu două cuve, de formă rotundă sau chiar să montezi două chiuvete distincte, una pe blat și o alta pe insula din bucătărie. Mai poți personaliza spațiul cu elemente de decor pentru pereți. Poate fi vorba de cărămidă aparentă sau de un splashback lucios ori de alte soluții atipice pentru finisarea pereților, cum ar fi plăcile și mozaicul, care au un impact vizual mare. Ai mai putea opta pentru blaturi colorate, care să sugereze materiale variate.

Adaugă culoare

Culoarea nu este doar un element necesar pentru decor, dar poate fi folosit și pentru a crea volume și amplitudine, pentru a pune în evidență detalii sau, dimpotrivă, pentru a le masca. Tiparul celor trei culori, două majoritare, complementare, și o a treia, contrastantă, cu rol de accent, este valabil și pentru bucătărie. Cu toate acestea, încăperea se pretează pentru folosirea unor nuanțe mai intense și dense, care vor da vitalitate și, din nou, te pot ajuta să-ți pui amprenta pe spațiu.

Se poate adăuga culoare în bucătărie și prin alte detalii utile în acest spațiu. Șervetele de bucătărie, vesela, chiar și vasele de gătit contribuie la definirea cromatică a încăperii, astfel că acestea merită luate în considerare, pentru a realiza un ansamblu vizual unitar, plăcut. 

Echilibrează zonele de depozitare

Un element necesar în bucătărie este reprezentat de spațiile de depozitare. Deseori, folosim doar dulapuri bloc, care, deși încăpătoare, generează un aspect monolit. Oricât ar fi de practice, acestea încarcă spațiul și copleșesc din punct de vedere vizual. 

Există mai multe soluții prin care poate fi evitată sufocarea bucătăriei. Cea mai simplă este aceea de a utiliza rafturi deschise sau de a folosi sticla, pentru ușile dulapurilor. Oricare dintre aceste variante va crea fluiditate și un plus de farmec. În mod special rafturile deschise sunt un element care oferă intimitate și stil personal încăperii, o fac agreabilă și plăcută, alimentând funcția socială. Pe rafturile deschise poți așeza cărți (de bucate) și alte obiecte cu utilitate imediată.

Materialele potrivite

Există o multitudine de materiale care pot fi utilizate pentru designul din bucătărie, de la inox la lemn și laminat, de la piatră la granit și cuarț. Fiecare dintre acesta are proprietăți specifice, dar și avantaje și dezavantaje.

Lemnul este o soluție clasică, ce aduce căldură și caracter oricărei bucătării, este durabil și ușor de curățat, dar se poate păta, zgâria și este afectat de umezeală. Laminatul este o variantă rentabilă, fiind ușor de întreținut, dar nu este durabil. Flisele ceramice dau un aspect clasic spațiului și sunt rezistente, dar imprimă un aer neprietenos. Oțelul inoxidabil este utilizat mai ales în amenajările moderne, este ușor de curățat, durabil și rezistent, dar rece și lipsit de personalitate. Granitul și cuarțul sunt perfecte pentru o bucătărie de ultimă generație, dar sunt costisitoare și dificil de întreținut. În concluzie, combinațiile echilibrate dintre acestea sunt o alternativă.

Toate aceste detalii pot fi folosite pentru a realiza bucătăria care se potrivește cu nevoile și personalitatea celor care o utilizează, pentru a crea un spațiu funcțional și agreabil din punct de vedere estetic.

Sursa foto: Shutterstock.com

Mai multe