75 de ani de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial
În noua ediţie de colecţie Historia Digital sunt reconstituite ultimele zvâcniri ale unui conflict care a sfâşiat lumea.
Citiţi-le pe îndelete – veţi înţelege mai bine poveştile de front ale bunicilor. Ultimele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial, culminând cu prăbuşirea Reich-ului, cu imaginea unui Berlin fumegând. Se împlinesc 75 de ani de-atunci, iar Historia vă oferă prilejul să călătoriţi cu ochii minţii în istoriile, zgomotele şi dramele finalului de război. Sunt adunate toate într-o ediţie Historia Digital cu vocaţie recuperatoare, pe care o găsiţi începând de astăzi pe platforma Paydemic.
Începem cu Bătălia Budapestei: până în februarie 1945, când oraşul a fost ocupat în întregime de Armata Roşie, s-au dat aici lupte teribile, astăzi mai puţin cunoscute, dar care pot rivaliza cu tragediile derulate la asediul Stalingradului.
La 27 ianuarie s-au împlinit şi 75 de ani de când soldaţii Armatei a 60-a a Primului Front Ucrainean au deschis porţile Lagărului de Concentrare de la Auschwitz, de când cel mai mare centru de exterminare în masă a fost eliberat. Timp de cinci ani, din mai 1940 până în ianuarie 1945, lagărul de la Auschwitz a fost un infern izolat de ochii lumii, unde naziştii comiteau crime oribile, metodic şi cu sânge rece. Ce mai înseamnă Auschwitz-ul astăzi? Şi care e istoria Listei lui Schindler şi a fabricii sale din Cracovia, de pe strada Lipova nr. 4? În aşteptarea „armelor minune”, care ar fi trebuit să schimbe soarta războiului, Hitler şi-a folosit ultimele trupe disponibile în două tentative disperate de a lansa cotraatacuri atât pe Frontul de Vest, cât şi pe Frontul de Est. Planul spectaculos al ofensivei din Ardeni i-a surprins la început pe soldaţii americani, dar, după câteva zile de derută, aceştia au preluat iniţiaţiva şi nu s-au mai oprit până la Berlin.
Citiţi continuarea pe historia.ro.