Aici va avea loc nunta lui Nicolae al României. Uite cum arată şi care e povestea Cazinoului din Sinaia FOTO

15 septembrie 2018   Lifestyle

Nepotul Regelui Mihai şi aleasa inimii sale, Alina Binder, vor face pasul cel mare la finele lunii septembrie, la Sinaia, în "Capitala Regalităţii".

Nicolae al României (Nicholas Medforth-Mills în acte) se va cununa religios cu Alina-Maria Binder (care va folosi după nuntă titulatura Alina de Roumanie) în localitatea istorică prahoveană Sinaia, de la poalele munţilor Bucegi. Cei doi îşi vor primi oaspeţii la Cazinoul din Sinaia, devenit între timp monument şi simbol al acestei aşezări aristocrate.

Iată povestea Cazinoului din Sinaia

După ce Regele Carol a ales Sinaia drept reşedinţă regală de vară şi a comandat ridicarea Castelului Peleş, interesul pentru mica localitate de pe Valea Prahovei a crescut brusc. Multe persoane din anturajul regelui şi din protipendada politică şi economică românească au investit ridicându-şi, cu o viteză de neînchipuit, vile (adeseori cu aspect de mici palate), animând locul cum nu se mai întâmplase niciodată în trecut. În 1912, încă se vindeau parcele şi loturi pentru construcţia de noi vile şi case, iar după al doilea război balcanic (1912-1913) şi după Primul Război Mondial, unii dintre combatanţii de pe front au fost improprietăriţi cu loturi la Sinaia.

În anii 1911-1912, mizând pe interesul cititorilor pentru aceasta mică, dar înfloritoare şi ofertantă staţiune, ziarul "Universul" îşi atrăgea cititorii oferind celor care îşi făceau abonament pe o durată de un an câte o vilă la Sinaia, prin tragere la sorţi. Nu mai putin de şapte vile au fost astfel construite şi oferite câştigătorilor tombolei "Universul", fiecare vilă fiind înălţată în timp-record – doar în două-trei luni –, timp în care devenea... obiectiv turistic pentru cititori, organizându-se excursii de week-end, pentru a viziona starea construcţiilor.

Într-un timp-record – nici o jumătate de an – au fost construite şi Cazinoul şi Hotelul Palace din Sinaia.

Situat în parcul „Dimitrie Ghica”, Cazinoul din Sinaia a fost construit la iniţiativa lui Carol I. Construcţia a început în anul 1911 şi a fost terminată un an mai târziu, cazinoul fiind inaugurat din 5 iulie 1912.

La numai câteva zile de la inaugurare, veştile despre existenţa lui ajung în Occident. La Paris, se făcea reclamă staţiunilor de pe Valea Prahovei, îndeosebi Sinaiei, care putea oferi turistului francez tot ceea ce îşi dorea, de la hoteluri de lux la tripouri; la Viena, presa scria despre fraţii Loebel, care s-au sinucis la două zile de la inaugurare, pentru că şi-au pierdut întreaga avere la jocuri, în vreme ce Regele Carol însuşi se plângea în ultima scrisoare pe care a trimis-o surorii sale, Prinţesa Maria de Flandra, că la noul cazinou "din păcate se joacă mult prea mult".

Închis temporar, printr-un decret regal, în timpul celui de-al Doilea Război Balcanic, a fost reinaugurat în 1913, printr-un concert al tânărului, pe atunci, genial violonist român George Enescu. Lucrările au fost supravegheate de arhitectul Petre Antonescu, care era şi autorul planurilor.

Cazinoul l-a avut ca prim acţionar pe baronul de Marçay, acţionar şi al cazinoului din Monte Carlo, după arhitectura căruia a fost construit şi cel din Sinaia.

Cazinoul din Sinaia de astăzi

În zilele noastre, Cazinoul din Sinaia este gazdă a numeroase conferinţe, simpozioane, congrese şi reuniuni naţionale şi internaţionale, dar şi locul preferat pentru organizarea unor expoziţii deosebite de artă plastică şi fotografie, lansări de carte, concerte şi spectacole. Într-un cadru intim oferit de sala de concerte a Castelului Peleş, se organizează manifestări specific culturale, seri muzicale, concerte.

Integrat în circuitul turistic, Cazinoul din Sinaia îşi deschide porţile pentru vizitatorii care doresc să-i cunoască elegantele spaţii interioare: Foaierul, Sala de Teatru, Cabinetul “Baronul de Marçay”, Sala Oglinzilor, Cabinetul Verde, Sala Baccara, Sala “Prinţul Dimitrie Ghica”, iar pe palierul secundar, spaţiile din cadrul Galeriei Regale – “Carol I”, “Ferdinand”, “Regina Maria”, “Ştefan Luchian” şi “Nicolae Grigorescu”.

Punctul forte îl reprezintă cele peste 500 de lucrări de artă din pinacotecă şi din cadrul expoziţiilor cu caracter temporar. Sunt remarcabile donaţiile pictorilor Augustin Costinescu, Mihail Gavril, Bogdan Mihai Radu, dar nici expoziţiile cu caracter temporar nu poartă semnături de neglijat: Cornel Vana, Călin-Raul Anton, Rareş Kerekeş. Tururile de vizitare sunt asistate de ghizi instruiţi să prezinte activităţile din incinta clădirii desfăşurate de-a lungul celor 100 de ani de funcţionare.

Totodată, vizitatorii se vor putea relaxa în Cafeneaua Regală din incinta Casino-ului, unde le sunt recomandate produse cu denumiri regale. Printre acestea, se remarcă ciocolata regală cu scorţişoară şi cafeaua regelui Carol I, cu note de frişcă şi coniac.

Nunta lui Nicolae al României cu Alina-Maria Binder

Pe 30 septembrie, Cazinoul din Sinaia va fi gazda nunţii anului, cea dintre nepotul Regelui Mihai cu aleasa inimii sale. Despre acest fericit eveniment s-a scris şi în "Point de vue", publicaţia franceză pentru care cei doi au acordat un interviu şi pentru care au realizat un pictorial chiar în incinta cazinoului.

„Sinaia e un oraş special în care se întâmplă multe evenimente. Probabil va fi închisă criculaţia între Biserica Sfântul Ilie şi Cazinonul din Sinaia, pe o lungime de doi kilometri. Nunta se va ţine la Cazino, în sala oglinzilor, o sală celebră. E un loc de cultură. Am primit şi eu invitaţie şi voi merge cu mare plăcere”, a spus Vlad Oprea, primarul din Sinaia, într-o intervenţie telefonică la Antena 1.

„Din câte ştiu, nu sunt foarte mulţi politicieni invitaţi. E prima nuntă regală care se desfăşoară Sinaia după 70 de ani de zile. Ultima dată s-a căsătorit Principesa Ileana, fiica regelui Ferdinand. Pe invitaţia primită nu e trecută Majestatea Sa, Margareta. Deocamdată nu se cunosc numele naşilor”.

Foto: Cazinoul din Sinaia, Point de Vue

Mai multe