Aventuri vegane din deşert cu jurnalista Cristina Corpaci

4 octombrie 2019   Lifestyle

Dacă spui Dubai e musai să faci şi safari, iar după câteva ore de mişcare te poţi delecta cu o masă bogată: grătar sau preparate vegane, chiar  în mijlocul deşertului.

Jurnalista şi scriitoarea Cristina Corpaci a povestit în exclusivitate pentru OK! Magazine că s-a îndrăgostit de deşertul cu nisip roşu. La nici 100 de kilometri de Dubai se poate face safari în deşert cu ATV-ul de la Excursion Point Tourism. O experienţă unică timp de o oră printre dunele de nisip. Înconjurat doar de nisip şi alţi turişti, adrenalina atinge cote maxime, atunci când ajungi să cucereşti în viteză cu ATV-ul, vârful dunelor.

"Experienţa de a merge cu ATV-ul te face să ieşi din zona ta de confort şi să fii spontan. Dacă nu ţii pasul cu ghidul, rişti să te rătăceşti. Poţi să urli, să te descarci de emoţii, să plângi, să râzi, că de întors  din drum nu ai cum, ci trebuie să înaintezi ca să nu blochezi drumul", spune Cristina.

Autoare de carte vegană, Cristina Corpaci nu a putut sta deoparte de bucătărie în mijlocul deşertului, astfel că împreună cu chefi locali a dus la bun sfârşit pregătirea câtorva bucate vegane: salate de legume, orez picant, hummus, paste, legume la cuptor şi tocăniţe.

„Imediat după ce am terminat cursa cu ATV-ul şi călătoria cu cămila, am trecut la bucătărie. Acolo erau bucătari şi ajutor de bucătari pentru a găti turiştilor, însă nu m-am putut abţine să nu intru în bucătărie, să tai legume şi să aranjez platouri. Pentru că intenţionez să mai public reţete vegane pentru cititorii mei, în afară de cele din cartea «De la carnivor la vegan. Reţete uşor de preparat» e normal să aflu secretele bucătăriei arabe şi ale condimentelor folosite. Consider că un preparat de succes constă în cât de bine arată şi cum este condimentat (cum miroase). Impactul vizual este primul lucru la care ne uităm, mai ales dacă vorbim despre mâncăruri cu care ne întâlnim prima dată. Cele mai cunoscut salate sunt fatoush, tabouleh, dar şi nelipsitul luqaimat, desert arab (biluţe făcute din curmale sau cu sirop de curmale). Pentru cei care vor grătar, au posibilitatea să mănânce kebab, miel şi pui“, a mai spus Cristina Corpaci.

Chiar dacă temperaturile nu scad sub 35 de grade ziua, nu ai cum să spui că nu ai poftă de mâncare că e cald. Mâncarea arată atât de bine, iar mirosul îmbietor te strigă şi ajungi să mai cauţi o porţie suplimentară. Bucătăria arabă este destul de ofertantă atât pentru carnivori, cât şi pentru vegani, iar condimentele folosite sunt cu siguranţă secretul care face diferenţa şi vorbesc despre: sumac cu un gust acrişor, folosit la salate, orez, carne. Cumin (chimion) folosit la hummus, falafel şi supe. Turmeric -condimentul care se foloseşte la orez, mâncăruri de linte. Cardamon folosit în special la deserturi, cafea, dar şi la prepararea mielului. Nucşoara cu gustul său dulce iute se foloseşte la deserturi, ceaiuri şi cafea. 

„După cina copioasă, evident că se poate face şi celebrul belly dance pentru a mai scăpa de câteva calorii depuse în timpul cinei.  Apa este nelipsită de la mese, dar şi ceaiul roşu sau cafeaua cu cardmanon, urmate de un desert sunt un adevărat răsfăţ“, încheie jurnalista.

Mai multe