Balonare excesivă? Află cum să identifici cauzele și să îți îmbunătățești calitatea vieții
Balonarea excesivă te împiedică să te bucuri de cele mai frumoase momente alături de cei dragi?
Acumularea de gaze din intestine are un impact negativ asupra stării tale de bine, provocând crampe, disconfort sau chiar constipație. De cele mai multe ori este cauzată de un regim alimentar dezechilibrat, obiceiuri nesănătoase în timpul meselor (cum ar fi consumul de lichide carbogazoase) și factori externi, precum stresul și oboseala.
Deși formarea gazelor și o ușoară senzație de balonare sunt procese normale care au loc în timpul digestiei, nivelul de toleranță diferă de la o persoană la alta.
Atunci când senzația de balonare excesivă persistă și apare în mod frecvent, crește și nivelul de disconfort. Din fericire, poți identifica ușor cauzele balonării și îți poți îmbunătăți semnificativ calitatea vieții.
Care sunt cauzele balonării excesive
Senzația de balonare apare de fiecare dată când se acumulează aer sau gaze la nivelul stomacului sau intestinelor. În general, această senzație este trecătoare și apare doar după mesele copioase sau în perioadele stresante.
Atunci când senzația de balonare persistă și apare în mod repetat, putem vorbi despre balonare excesivă. Pe lângă senzația de abdomen plin și mărit, te confrunți și cu flatulență, reflux gastroesofagian, modificarea tranzitului și crampe abdominale. Toate acestea dezechilibrează procesul de digestie și îți afectează stilul de viață.
De cele mai multe ori, cauzele balonării excesive sunt legate de regimul alimentar și consumul de lichide acidulate din timpul meselor. Gazele acumulate la nivelul stomacului și intestinului pot indica fie că ai mâncat mult prea repede și procesul de digestie este afectat, fie că ai o intoleranță la un aliment sau ingredient.
Alte cauze comune ale balonării sunt:
● Constipația;
● Obstrucția intestinală;
● Stresul;
● Sindromul de intestin iritabil;
● Sindromul premenstrual;
● Sarcina.
Cum previi balonarea
Balonarea poate fi prevenită dacă sunt identificate cauzele.
Iată câteva metode prin care poți preveni apariția senzației de balonare:
● Hidratează-te constant și evită băuturile carbogazoase;
● Verifică aportul zilnic de fibre;
● Menține-te activ prin exerciții fizice regulate;
● Evită alimentele procesate care conțin grăsimi și condimente;
● Mănâncă și mestecă încet ca să oferi timp stomacului să asimileze alimentele consumate;
● Identifică la fiecare masă alimentele care îți creează disconfort și observă reacția stomacului odată ce le elimini din dietă;
● Evită consumul excesiv de lichide din timpul meselor;
● Apelează la teste de specialitate care te ajută să identifici intoleranțele alimentare.
Bacteriile benefice și rolul lor în combaterea balonării
Bacteriile benefice sunt acele bacterii bune de care sistemul digestiv are nevoie zilnic pentru o digestie ușoară și echilibrată. Atunci când există un dezechilibru al florei intestinale, suplimentele alimentare care conțin bacterii bune readuc starea de echilibru.
Balonarea excesivă este o afecțiune cu care te poți confrunta frecvent. De la primele semne poți identifica principalele cauze și poți preveni acumularea de gaze printr-un stil de viață echilibrat, exerciții fizice și suplimente alimentare pe bază de bacterii benefice. Redă echilibrul florei intestinale și ajută-ți sistemul digestiv să funcționeze fără probleme!