10 alimente care îţi protejează pielea de soare

21 iunie 2016   Beauty

Protejează-te pe timpul verii nu doar cu creme şi loţiuni de plajă, ci şi cu o alimentaţie bine gândită pentru o piele bronzată, dar frumoasă şi sănătoasă.

Ştim deja că frumuseţea vine din interior, aşa că de ce n-ar fi valabil şi pentru pielea noastră? Aşa cum cantitatea de apă, aportul de vitamine şi cel de grăsimi sănătoase se observă pe calitatea tenului, aşa şi restul corpului răspunde la acest aport. Cătălina Grama ne spune că sunt şi alimente care te pot ajuta, la nivelul dermei, să traversezi cu brio chiar şi cele mai toride zile. Iată care sunt acestea:

1. Rodia – conţine cea mai bogată sursă de polifenoli, ce luptă împotriva radicalilor liberi. Studiile unui medic dermatolog au demonstrat că introducerea rodiei în dietă creşte capacitatea de protecţie cu peste 20% în timpul unui an.

2. Morcovul – beta-carotenul este responsabil de protecţia solară, motiv pentru care multe creme cu protecţie solară conţin morcov. Îl poţi consuma crud sau integrat în fresh-uri proaspete.

3. Portocalele – în general, fructele sau legumele de culoare portocalie ne protejează împotriva razelor soarelui, iar vitamina C ajută la prospeţimea pielii.

4. Fructele de pădure – pe lângă faptul că sunt delicioane, ne protejează pielea. Cătălina Grama spune că vara, adaugă o mână de fructe de pădure (zmeură, afine şi mure) la smoothie-uri sau îi pregăteşte fiului său, Achim, o îngheţată proaspătă de fructe de pădure.

5. Broccoli – constituie o sursă bogată de acid alfa-lipoic (un antioxidant puternic), care face ca pielea să arate minunat, dar şi să fie protejată împotriva razelor soarelui! Poate fi consumat în diverse combinaţii, de la garnituri şi salate, până la supă cremă şi chiar smoothie.

      

6Legume cu frunză de culoare închisă- din această categorie fac parte rozmarinul, spanacul, busuiocul, pătrunjelul. Deoarece secretă clorofilă, toate aceste legume sunt responsabile de restructurarea celulelor umane afectate de razele soarelui.

7. Peştele- conţine acizi graşi esenţiali ce protejează pielea de efectele nocive ale razelor soarelui şi ajută la regenerarea celulelor pielii.

8. Ceaiul verde şi negru - sunt adevărate izvoare miraculoase pentru sănătatea şi frumuseţea noastră. Consumate de chinezi încă din cele mai vechi timpuri, reduc riscul îmbătrânirii premature a pielii prin conţinutul de tanin şi de  antioxidanţi, atât de importanţi în lupta cu radicalii liberi.

9. Seminţele de in - sunt foarte bogate în vitamine, minerale, magneziu şi mangan, fibre, fitochimicale, multe dintre acestea incluzând antioxidanţi. Au şi acizi omega 3, importanţi în combaterea inflamaţiilor. Le poţi consuma în salate, sucuri (seminţe măcinate), în iaurt, le poţi adăuga peste cereale sau peste cartofi copţi. E recomandat să le cumperi întregi şi să le măcini înainte de folosire. Seminţele trebuie păstrate în frigider şi nu mai mult de 90 zile!

10. Ciocolata neagră - pe lângă faptul că menţine creierul activ şi colesterolul în limite normale, se mai mândreşte cu faptul că are efecte benefice asupra pielii şi părului. Fierul, calciul, fosforul, potasiul, vitaminele A, B1, C, D şi E conţinute de ciocolată ajută pielea să se menţina hidratată şi o repară dacă este prea uscată. Totodată, flavonoizii care se găsesc în ciocolată protejează pielea de arsurile solare, roşeaţă şi alte semne ale efectelor razelor ultraviolete. Studiile au arătat că ciocolata neagră conţine mai mulţi antioxidanţi decât ceaiul verde. Ea are efect pentru piele indiferent dacă este consumată ca atare sau dacă este folosită în tratamentele cosmetice. Dacă aplici pe piele o cremă cu ciocolată, aceasta hidratează şi ameliorează durerile provocate de arsurile solare.

Mai multe