5 greşeli în lupta cu kilogramele
Pentru ca antrenamentul tău să nu fie în zadar, încearcă să nu pici în capcanele comune ale mişcării. Spunem comune, căci le-am căzut victime multe dintre noi, în dauna siluetei noastre.
Pentru ca antrenamentul tău să nu fie în zadar, încearcă să nu pici în capcanele comune ale mişcării. Spunem comune, căci le-am căzut victime multe dintre noi, în dauna siluetei noastre.
Socializarea în exces
Să mergi la sală cu amicii poate fi o sabie cu două tăişuri. Pe de o parte, să ai un tovarăş de sală poate fi un factor motivant, pentru că, în acest mod vă încurajaţi unul pe altul să nu renunţaţi la mişcare. Pe de altă parte, un prieten prea vorbăreţ ţi-ar putea sabota scopul pentru care ţi-ai făcut abonamentul la sală: forma fizică. Iar când nu eşti concentrat pe ceea ce faci, nici antrenamentul tău nu este eficient, iar rezultatele pot lăsa de dorit.
Sfat: Despărţiţi-vă după ce intraţi în sală!
Click pe următoarea!
Ritmul lent şi ineficient
E drept că nu toate tipurile de sport trebuie să se lase cu un lac de sudoare, dar, dacă ora petrecută de tine la sală înseamnă să citeşti o revistă în timp ce mergi pe bandă, îţi pierzi timpul. Alternează mişcările mai lente (5 minute) cu unele mai intense (15-20 minute, pentru începători), dacă vrei să arzi cu adevărat acele calorii. Sau, şi mai bine, fă o încălzire de 5-10 minute la aparate, înainte de a participa la o oră de fitness cu instructor. Acolo, ritmul va fi altul...
Sfat: Propune-ţi în fiecare zi noi „recorduri“ pentru bandă sau bicicletă!
Prea multe pauze
Nu-ţi explici de ce mergi de atâta timp la sală şi nu se vede nimic? Dacă programul tău de mişcare înseamnă doar pauze, drumuri la vestiar şi vorbit la telefon, n-ar trebui să te miri. Cheia fitnessului eficient constă în menţinerea ritmului cardiac ridicat, iar asta înseamnă mai multă mişcare şi mai puţine pauze. În timpul unei ore de fitness, limitează-te la una singură, de câteva minute, la jumătatea programului. Se spune că intensitatea este mai importantă decât durata practicării unui sport, aşa că nu pierde timpul nejustificat.
Sfat: Ascultă-ţi corpul! El îţi va spune când este cazul să te odihneşti.
Obsesia pentru aceleaşi aparate
Sigur, dacă vrei să-ţi tonifiezi şi să-ţi creşti masa musculară, aparatele specializate pe anumite grupe de muşchi îţi pot fi, într-adevăr, de ajutor. Altfel, dacă vrei să arzi grăsimi, acestea nu înseamnă decât pierdere de timp. În plus, lucrând la aparate, rişti să fii distras de ce se întâmplă în jur. Cel mai bine ar fi să-ţi împarţi timpul petrecut la sală între aparate şi orele de aerobic. Aşa vei fi sigur că-ţi vei pune la treabă întreg corpul şi nu doar picioarele, braţele etc. Ca să nu mai vorbim de mişcările de stretching, atât de necesare după un efort intens, pe care le executăm mai bine sub supravegherea unui instructor.
Sfat: Oferă muşchilor măcar două zile pentru recuperare!
Deshidratarea
La sală ai nevoie de mai mult decât o sticlă de 500 ml de apă. Asta deoarece nu trebuie să aştepţi să ţi se facă sete pentru a bea apă (această senzaţie îţi arată că eşti aproape deshidratat). Este de preferat să bei apa la temperatura camerei şi nu rece, pentru a-ţi hidrata organismul mai repede. Bea cât de multă apă poţi şi, în acest fel, vei elimina toxinele, accelera metabolismul şi vei reduce senzaţia de oboseală.
Sfat: Consumă cât mai multa apă, atât în timpul orelor de fitness, cât mai ales după acestea!
Foto: hepta, guliver/splash news/rex features