Află beneficiile nebănuite ale ciocolatei!

2 decembrie 2015   Beauty

Negre, să ne înţelegem! Se spune că acest răsfăţ culinar ne provoacă aceeaşi stare de bine pe care o avem când suntem îndrăgostiţi. Dar ciocolata poate fi mai mult decât prietena simţurilor noastre, ci şi una a sănătăţii, dacă nu depăşim cantitatea zilnică recomandată, de maximum 50 de grame

Jucătoarea de tenis Caroline Wozniacki îşi permite un răsfăţ dulce, între turnee

Îmbunătăţeşte vederea

Este ultimul lucru la care te-ai fi aşteptat, atunci când savurezi o pătrăţică de ciocolată, nu-i aşa? Este dovedit ştiinţific, însă, că persoanele care au consumat ciocolată neagră (cu un conţinut de cacao de peste 70 %), au obţinut rezultate mai bune la examinarea vederii decât cele care n-au făcut-o. Asta datorită flavonoidelor, acei compuşi cu efect antioxidant care ajută la îmbunătăţirea vederii şi pe care îi găseşti doar în ciocolata neagră, nu şi-n cea albă.

Prelungeşte viaţa

Chiar cu un an întreg. Aşa se arată într-un studiu publicat în British Medical Journal, conform căruia, în grupul persoanelor care au consumat ciocolată de trei ori pe lună s-a înregistrat cea mai mică rată a mortalităţii, lucru pus pe seama antioxidanţilor conţinuţi de ciocolată. Pe de altă parte, nutriţioniştii ne sfătuiesc ca gustarea noastră dulce să fie în limita a 30 de grame, astfel încât să nu sufere nici silueta.

Îngrijire pentru piele

Chiar dacă dulciurile şi pielea nu fac, în general, o alianţă bună, ciocolata, dar numai cea neagră, poate acţiona mai bine decât o cremă de faţă. Secretul? Chimicalele sănătoase din cacao, care îţi portejează tenul de acţiunea razelor UV şi îmbunătăţesc circulaţia sângelui spre piele, menţinând-o, astfel, mai hidratată. Ai grijă doar ca această nouă „cremă“ pentru piele să aibă un conţinut de cacao de minimum 70%.

David Hasselhoff şi ciocolata, care sperăm să fi rămas singurul lui viciu

Ajutor pentru memorie

Toţi vom ajunge la vârsta aceea la care uiţi unde ţi-ai lăsat ochelarii, cheile, telefonul ş.a.m.d. Dar vestea bună este că putem întârzia apariţia problemelor de memorie, chiar cu un mic ajutor de la dulcele nostru preferat. Cercetătorii susţin că persoanele care obişnuiesc să bea două ceşti de ciocolată caldă zilnic prezintă un risc mai scăzut de a-şi pierde memoria, mai târziu. Asta deoarece ciocolata stimulează circulaţia sanguină către creier, ţinându-l activ şi sănătos.

Aport de vitamine esenţiale

Ei bine, da, nu doar legumele şi fructele te pot aproviziona cu substanţe nutritive, ci şi alimente la care nu te-ai fi gândit. Iar ciocolata, fie ea şi neagră, ar fi fost ultima pe lista cu cele posibile. Greşit, căci vorbim de o trataţie dulce-amăruie bogată în magneziu, cupru, fier şi potasiu, minerale esenţiale pentru o bună funcţionare a organismului nostru.

Remediu pentru tuse

Siropul de tuse are, iată, o alternativă. Una foarte eficientă, căci studiile arată că ciocolata neagră te ajută să scapi de tusea cea păcătoasă şi asta datorită teobrominei, o substanţă cu gust amar prezentă în boabele de cacao. Cum acţionează? Teobromina prezentă în ciocolata neagră blochează acţiunea nervilor senzoriali, lucru care duce la stoparea reflexului de tuse. Atenţie, însă, acţiunea ei este mai degrabă calmantă, fără a avea legătură cu tratarea acestei afecţiuni.

foto: guliver/splash news, www.123rf.com, hepta

Mai multe