Ce trebuie să ştii înainte să mergi la sală

8 februarie 2016   Beauty

Dacă eşti un „virgin“ într-ale mersului la sală, află că fitnessul nu se face după ureche şi este cu atât mai eficient atunci când respectă nişte reguli. Pe multe le ştii, unele sunt de bun simţ, iar altele chiar îşi protejează sănătatea.

Alessandra Ambrosio

Sedentar? Încălzeşte-ţi şoldurile! Ei bine, da, oricât ai fi de fit, şi cu atât mai mult în cazurile în care nu eşti, nu trebuie să te arunci cu capul înainte, direct în programul de fitness. Toţi instructorii insistă că, înainte de acesta, trebuie să faci o serie de mişcări de stretching, pentru a-ţi pregăti muşchii şi încheieturile pentru activitatea solicitantă la care le vei supune. Şoldurile ar trebui încălzite, în mod special, deoarece mulţi dintre noi stăm foarte mult pe scaun, în timpul zilei, aşa că este nevoie să deblocăm această zonă.

Legat de asta, părerile sunt împărţite. Unii obişnuiţi ai sălilor de fitness susţin că antrenamentul lor este mai eficient şi mai de calitate dacă este făcut pe stomacul gol. Încearcă să mănânci o masă echilibrată cu cel puţin trei ore înainte de a merge la sală, încercând să-ţi astâmperi foamea cu carbohidraţi precum fructele, cu jumătate de oră înainte de a face mişcare.

Ar trebui să stai acasă, la recuperare. Asta dacă nu eşti sportiv profesionist. Altfel, febra este forma în care sistemul tău imunitar luptă cu virusul sau cu infecţia, aşa că este recomandat să nu-i deranjezi acţiunea vindecătoare. În aceste cazuri, cel mai bine este să te odihneşti şi să-ţi laşi organismul să se refacă.

Da, este chiar recomandat să mergi la sală din două în două zile, astfel încât să-i dai ocazia corpului tău, în ziua liberă, se să odihnească şi să se refacă. Organismul tău are nevoie de această pauză pentru a reconstrui ceea ce s-a deteriorat la sală, la nivelul fibrelor şi al muşchilor, atunci când îi suprasolicităm. Când treci la categoria avansaţi, poţi încerca să mergi zilnic la sală, atâta timp când combini zilele cu exerciţii dificile cu cele mai uşoare.

Mult, mai ales în timpul reprizelor de sport, unii instructori recomandând să vii pregătit cu apă sau băuturi izotonice. Cu cât transpiri mai mult, cu atât trebuie să te hidratezi mai serios, iar dacă vrei să ştii cu exactitate cât trebuie să bei, iată! Până la 250 ml la fiecare 15 minute.

Fie că mergi la o sală de cartier sau la una de lux, igienizarea rămâne o problemă serioasă. Sau, mai degrabă, pericolul de a contracta infecţii sau chiar boli de piele. Asta deoarece bacteriile, fungii şi alţi viruşi pot supravieţui în vestiare, la duşuri, pe banchete sau pe saltelele din sălile de aerobic. Înainte de-a te încrede în promisiunile sanitare ale clubului, ia tu măsuri, astfel încât să te expui cât mai puţin când ajungi la sală şi să limitezi contactul pielii cu aceste suprafeţe. Aşază-ţi prosopul pe aparatele pe care le foloseşti, adu-ţi propria ta saltea de yoga, poartă un echipament care să-ţi acopere cât mai mult din corp (colanţi lungi şi bluze cu mâneci), iar, după sală, fă duş imediat şi schimbă-te în haine curate!

Miranda Kerr şi Shiho

Când este necesară vizita la doctor?

Într-o lume ideală, oricine vrea să înceapă un program intens de sport ar trebui, înainte, să consulte medicul, pentru a se convinge că acea formă de mişcare este cea potrivită pentru el. În lumea noastră, această vizită este necesară mai ales dacă te numeri printre cei care acuză următoarele simptome:

-    Durere şi disconfort simţite la nivelul pieptului, gâtului, maxilarului şi braţelor, în timpul efortului fizic

-    Ameţeală şi senzaţie de leşin în timpul exerciţiilor sau după un efort intens

-    Dificultăţi de respiraţie

-    Umflarea gleznelor, în special în timpul nopţii

-    Palpitaţii sau ritm cardiac rapid

-    Dureri la nivelul gambelor şi al gleznelor, atunci când mergi

În plus, şi stilul tău de viaţă ar trebui reconfigurat, înainte de a alege să practici un anumit sport, iar „învoire“ de la medic îţi trebuie în special dacă te regăseşti în două sau mai multe dintre cazurile de mai jos:

-    Eşti un bărbat mai în vârstă de 45 de ani sau o femeie care a depăşit 55 de ani.

-    Ai avut cazuri de boli de inimă în familie, iar persoanele bolnave aveau sub 55 de ani (bărbaţi) sau 65 de ani (femei)

-    Fumezi sau ai renunţat la fumat în urmă cu cel mult şase luni

-    Eşti supraponderal sau obez

-    Ai o presiune arterială ridicată şi un nivel mare al colesterolului

Foto: guliver/getty images/rex features

Mai multe