Cu OK! la sală! Am încercat pentru tine patru clase de fitness

22 februarie 2016   Beauty

Redactorul Florentina Iana a încercat, pentru tine, patru dintre cele mai interesante clase de fitness de la noi. Şi, cum am simţit pe pielea noastră atât beneficiile acestor exerciţii, cât şi febra musculară, te invităm să citeşti în rândurile de mai jos de ce ţi le recomandăm.

Alături de Liora Zytcer, instructor Back Stability

Back Stability

Spatele, zona pe care o menajăm cel mai puţin, în atâtea ore de stat la birou în poziţii incorecte, are parte şi de cea mai mică atenţie, atunci când mergem la sală. Toată lumea caută să lucreze membrele care, odată tonifiate, ne aduc un plus de sex appeal, precum picioarele, braţele, abdomenul sau chiar posteriorul, uitând de muşchii spatelui. Neglijaţi, aceştia se pot atrofia şi nu vor mai putea să ne susţină trupul, iar cu asta nu este de glumit. Or clasa de Back Stability tocmai asta face: insistă pe muşchii spatelui, cei abdominali şi cei stabilizatori ai coloanei vertebrale, ameliorând durerile de spate. Am încercat-o şi pot spune că aceste exerciţii, la prima vedere simple, chiar mi-au trezit spatele din inerţie. Multe mişcări îţi sunt familiare din Pilates, însă noutatea este adusă de obiectele folosite la clasă, banda din material care îţi limitează deschiderea braţelor, în timpul exerciţiilor, şi bagheta specială pentru coloană, care îţi face masaj, în timp ce tu lucrezi, menţinându-te în echilibru.

„Este o clasă pentru toată lumea, de la copii până la persoane de vârsta a treia. Se lucrează toate grupele de muşchi, dar în special spatele, pe care îl şi întindem, îl şi încordăm, dar toate exerciţiile sunt sigure, nu există niciun risc pentru cei cu probleme de spate. Exerciţiile vin din recuperare medicală, din Pilates şi din stretching“, arată Liora Zytcer, antrenor Pescariu Sports&SPA. Probabil că datorită stretchingului nu am avut niciun pic de febră musculară, a doua zi.

„Există un exerciţiu, în cadrul căruia se face un masaj cu ajutorul unei baghete şi care pune sângele în mişcare, se simte un val de căldură pe spate, e plăcut. Dar nu este recomandat să se facă la orele târzii ale serii, deoarece agită zona rinichiului şi a ficatului şi ne piere somnul. Un astfel de masaj este recomandat până în ora 20. Beneficiile asupra spatelui se simt pe loc, chiar după o oră de Back Stability“, mai spune Liora.

Celebra poziţie a Liliacului, de la ora de Flow

Hamacul este vedeta clasei

Flow

Este o clasă în urma căreia primeşti nişte răspunsuri cât se poate de clare: cât de bine stai cu echilibrul, cu flexibilitatea şi coordonarea membrelor corpului. Dar este şi o formă de antrenament nu foarte dificil pentru cei care se plictisesc repede la sală şi caută o provocare. Şi aici intervine hamacul, acel element vedetă al clasei de Flow, care promite o oră distractivă, doar tuturor ne place să ne legănăm. Dar tot hamacul este cel care aduce acel ceva deosebit de inedit, căci trebuie să te menţii în posturi din Yoga în timp ce te echilibrezi în hamac, să execuţi abdomene cu picioarele suspendate sau să-ţi învingi teama de înălţime, stând în celebra poziţie a Liliacului, cu capul în jos.

„Lumea trebuie să înţeleagă că a sta cu capul în jos este sănătos, este un exerciţiu anti aging, datorită sângelui care ajunge în toată zona feţei. E foarte important să nu mănânci cel puţin cu două ore înainte şi nu foarte greu, căci dacă stai cu capul în jos, e altfel pentru corp. Ne folosim de hamac pentru că, de obicei, nu avem posibilitatea de a lucra cu partea de jos a corpului, în mişcare, decât suspendat. Sunt nişte mişcări foarte benefice pentru zona lombară şi pentru coloana noastră“, susţine Liora Zytcer, antrenor Pescariu Sports&SPA.

Partea de ralaxare, mai exact aceea în care stai ghemuit cu totul în hamac şi te legeni, este un plus pentru cei care caută şi o clasă de fitness pentru „soul“, căci filosofiile Flow sunt jonglarea cu regulile fizicii şi combaterea stressului. Te relaxezi în timp ce te mişti, cu alte cuvinte.

„Este bine să practici Flow minimum o dată pe săptămână şi pentru o perioadă de cel puţin trei luni. Lucrul acesta este valabil, de fapt, pentru orice fel de antrenament. Doar aşa vezi diferenţele“, completează Liora.

Alături de Izabela Lăcătuş, la clasa de Bosu

Fandare cu un picior pe Bosu

Bosu

Din afară, pare atât de simplu şi distractiv. Te gândeşti că e ca şi cum ai executa nişte mişcări de dans, păşind pe suprafaţa instabilă a acestui instrument, ce arată ca o minge tăiată pe jumătate. Realitatea din teren e mult mai dură, căci nicicând nu mi-a fost mai greu să-mi menţin echilibrul precum atunci când am făcut chiar şi cele mai simple exerciţii alături de Izabela Lăcătuş, singurul Master Trainer român certificat în BOSU.

Ce este BOSU? Un accesoriu dintr-un cauciuc special, cu o platformă instabilă şi una simplă, care îţi testează echilibrul, în timp ce tu încerci să execuţi diferite mişcări, fie de cardio, fie din Pilates. Nu vă imaginaţi cât de grea este chiar şi acea poziţie statică, în fandare, cu mâinile ridicate deasupra capului, atunci când te sprijini pe acel cauciuc instabil!

„Clasa de BOSU aduce în plus echilibru, faţă de oricare alta din aerobic. Doar pentru a sta pe acest aparat, fără să te mişti, eşti nevoit să-ţi încordezi muşchii abdominali. Mai mult, în plus faţă de celelalte clase, se lucrează musculatura profundă. Datorită acestui echilibru pe care trebuie să-l menţinem, ancorăm şi fibrele musculare dispuse mai aproape de os. Prin urmare, clasa de BOSU este de ajutor în lupta împotriva osteoporozei şi contribuie la întărirea oaselor“, spune Izabela.

„În mod normal, în timpul unei ore de Bosu, vei simţi în special cum lucrează picioarele, dar, a doua zi, poţi simţi abdomenul, pentru că l-ai încordat fără să-ţi dai seama. Când te urci pe Bosu, îţi activezi zona abdominală în mod involuntar“, spune instructorul World Class. Nici braţele nu sunt uitate, acestea fiind folosite ca sprijin pe BOSU, dar sunt lucrate şi separat, cu accesorii elastice sau greutăţi. Nu mai vorbim de intensitatea acestui antrenament. Pregăteşte-te să transpiri serios la BOSU, căci în timpul unei astfel de clase se ard cam 500 de calorii!

„Ar trebui să simţi beneficiile acestui timp de antrenament după primele trei, patru săptămâni. Când zic beneficii, mă refer la o postură mai bună a spatelui, un tonus zilnic mai bun“, conchide Izabela.

Cu instructorul Sara Bucurescu, de la World Class

Sara, într-o postură perfectă

Daanasana Yoga

Nu este prima dată când particip la o oră de Yoga, aşa că posturile îmi sunt oarecum familiare. Am mai încercat, ce-i drept, celebrele poziţii Downward-facing Dog, Războinicul sau Salutul Soarelui, dar ceea ce experimentezi la clasa de Daanasana Yoga, o creaţie a gurului fitnessului de la World Class, celebrul Julio Papi, este mult mai intens. Este un joc între minte şi corp, pe care îl câştigi atunci când prima iese învingătoare, iar tu îţi poţi depăşi posibilităţile fizice. Când se vede asta? Când reuşeşti să te menţii în acele poziţii atât de statice, dar, credeţi-mă, deosebit de dificile, timp de cât mai multe respiraţii.

Puternică şi cu focus pe îmbunătăţirea posturii, Daanasana Yoga a luat naştere în urma călătoriilor lui Julio Papi în India, unde acesta îşi perfecţionează tehnicile cu diferiţi maeştri.

„Daanasana are la bază Hatha Yoga, în care asanele (posturile) sunt foarte intense şi necesită forţă, datorită timpului în care trebuie menţinute şi a importanţei care se dă alinierii membrelor. Această clasă de Daanasana Yoga se ţine doar în România, mai exact la centrul de fitness W din Charles de Gaulle, Bucureşti“, spune instructorul Sara Bucurescu, la a cărei oră am asistat.

Beneficiile Yoga ştim că sunt infinite, dar, dacă vreţi să vorbim doar despre efectele concrete ale Daanasana, practicată în mod serios, de două ori pe săptămână, iată ce ne răspunde Sara: „Practicanţii vor dobândi mai multă forţă, vor deveni mai flexibili, îşi vor îmbunătăţi postura corpului, cu efecte benefice asupra sănătăţii coloanei, îşi vor accelera metabolismul, sistemul cardiorespirator va funcţiona mai bine şi, nu în ultimul rând, va creşte capacitatea lor de concentrare“.

Foto: Sorin Stana. Mulţumim Pescariu Sports&Spa şi World Class

Mai multe