Cum păcăleşti kilogramele, de Sărbători

24 decembrie 2015   Beauty

Annette Bening. Dacă nu faci excese, te poţi delecta şi cu un pahar de vin, în sezonul vesel.

Nu garantăm că, respectând aceste sfaturi, te vei întoarce chiar cu aceeaşi greutate cu care ai intrat în vacanţa de iarnă. Dar vei limita serios posibilul dezastru care paşte silueta noastră, după un sezon în care tot ce facem este să ne aşezăm şi să ne ridicăm de la masă…

 Atenţie la aperitiv! Sau mai bine fără…

Când masa de Sărbători în sine este atât de bogată, gustările de dinainte parcă fac şi mai mult rău. Dacă tradiţia spune, însă, că pe masă trebuie să fie şi aperitive, ai grijă ca acestea să fie unele prietene cu silueta. Altfel, dacă nu eşti atent, poţi consuma chiar şi 500 de calorii ciugulind de ici şi de colo. Este indicat să umpli, aşadar, mai mult de jumătate de platou cu legume şi să reduci porţiile de brânzeturi şi mezeluri. La ultimele mai bine renunţă, înainte de cină. Cât despre brânză, este de ajuns să spunem că 30 de grame conţin 100 de calorii, aşa că fă singur calculele!

Nu ciocni prea des!

Sau o poţi face, dacă nu umpli de mai multe ori paharul. Ştim că suntem în sezonul veseliei, dar buna dispoziţie nu ar trebui să aibă legătură cu băutura, aşa că încearcă să limitezi cantitatea la două pahare pe zi, în cazul bărbaţilor, şi un pahar, pentru femei. Sau, pentru a limita pagubele, poţi să alegi nişte variante de băuturi cu mai puţine calorii: şampanie, bere light, vin sau şpriţ. Nutriţioniştii au tras linie după ceea ce ei au numit o porţie standard de băuturi alcoolice, cu următoarele gramaje: 340 g de bere, 140 g de vin şi 30 g de spirtoase.

Împarte în trei cina festivă

 Cât de mult este prea mult? În cazul bunătăţilor de Sărbători, nimeni nu vrea să ştie răspunsul. Însă noi te învăţăm un truc, cu care să fentezi atât apetitul, cât şi kilogramele în plus. Creează porţia ideală! Împarte, cu alte cuvinte, farfuria ta, astfel: întâi pe jumătate, apoi una dintre jumătăţi în două, în aşa fel încât să rezulte trei secţiuni. Umple cea mai mare parte cu legume fără amidon precum salata verde, broccoli, morcovi sau varză de Bruxelles. Într-una dintre jumătăţile mai mici, aşază alimente cu amidon, precum cartofi fierţi, lipii din cereale integrale, rădăcinoase călite sau porumb fiert. Pe ultima porţiune mai mică, lasă loc pentru carne, dar alege una slabă, precum pieptul de curcan, pui, peşte sau, fie, o bucăţică din friptura de porc tradiţională de Crăciun.

Gordon Ramsay. Faimosul chef ne arată că nicio masă festivă nu e completă fără desert.

 Înlocuieşte ingredientele nocive

Când faci cumpărăturile pentru masa festivă, gândeşte în perspectivă sănătoasă. Chiar dacă reţetele mâncăturilor tale, moştenite de la mama, nu pot fi schimbate, unele ingrediente pot fi înlocuite cu altele, mai prietenoase cu silueta. Lapte şi unt degresat la prăjituri, sare de Himalaya la ciorbe, fripturi şi salate. Sau, pur şi simplu, redu garniturile la minimum, eliminând ingredientele nesănătoase precum sosurile şi cremele de orice fel. Or da un gust mai delicios mâncărurilor tale, dar şi un adaos nedorit de calorii şi grăsimi.

Nu te grăbi!

Sau, mai exact, mănâncă încet, mai ales acum, când farfuriile sunt pline cu tentaţii. Mestecând mai mult mâncarea şi împărţind-o în bucăţi mici, te vei sătura mai repede, căci creierul tău va avea timp să înregistreze că ai mâncat îndeajuns. Un alt truc este să aşezi bucatele pe farfurii cât mai mici posibil, astfel încât, atunci când eşti tentat să goleşti tot ce ai faţă, să fie vorba de cantităţi mici. Este o strategie isteaţă, mai ales în cazul meselor festive, când te pierzi în conversaţii şi mănânci fără să fii conştient că o faci.

 Mănâncă în grupuri mici!

Da, pare amuzant, dar este un truc verificat ştiinţific. Studiile arată că, atunci când iei cina cu şase sau mai multe persoane, ai tendinţa să mănânci cu 76 % mai mult decât de obicei. De ce? Masa pare interminabilă. Poţi contracara aceste efecte, fiind ultimul care se apucă de mâncat şi al doilea care termină. Al doilea după tipul ăla care se hrăneşte cel mai sănătos…

Mai multe