Rinoplastia, deviația de sept și fizionomia chipului

27 decembrie 2022   Beauty

Două dintre cele mai frecvente întrebări puse de pacienți în consultația cu medicul estetician legate de fizionomia chipului sunt :

- Dacă am și deviație de sept este bine să o fac deodată cu rinoplastia ?

- Rinoplastia, adică modificarea formei nasului îmi va modifica fizionomia feței (aspectul feței) ?

Pentru prima întrebare, răspunsul este fără doar și poate DA, dacă aveți și o deviație de sept și un dismorfism nazal, este bine să le faceți în același timp operator deoarece dacă intervențiile se fac în doi timpi, a doua intervenție este mult îngreunată de țesutul cicatricial deja prezent, apărând riscuri mai mari de eșec la a doua intervenție, în plus se poate pierde șansa de a utiliza grefe de cartilaj septal (ideale în remodelarea nasului) fiind nevoiți să apelăm la grefe de cartilaj prelevate de la ureche sau de la o coastă.

Este bine de știut că prevalența deviației de sept, conform unui studiu efectuat de Mayo Clinic din U.S.A. este de până la 80% din populația adultă, iar conform dr. Porumb Șerban de la Estetis Clinic, în cazul unui nas dismorfic deviat, prevalența deviației de sept este de 100%. Adică toate persoanele care la exterior prezintă un nas strâmb, deviat, au cu siguranță și deviație de sept.

De cele mai multe ori, persoanele cu deviație de sept, nu știu acest lucru, fiind relativ frecvent întâlnit faptul ca o persoană care respiră pe o singură nară, să nu fie conștientă de acest lucru și doar în urma examenului medical să fie devoalat acest diagnostic. Deviația de sept este în sine o problemă medicală, întrucât poate cauza mai multe simptome: dureri de cap, sângerări nazale, dureri la nivelul feței, blocajul uneia sau a ambelor nări, respirație zgomotoasă în timpul somnului, preferința de a dormi pe o anumită parte pentru a ușura respirația, devierea nasului desigur poate favoriza infecția sinusurilor adică sinuzitele și uneori chiar formarea unor polipi nazali.

Din păcate deviația de sept nu poate fi tratată corespunzător decât chirurgical prin operația de septoplastie, dar și medicația adjuvantă asigură ameliorarea simptomatologiei.

Pentru a răspunde la a doua întrebare, trebuie să ținem cont de faptul că nasul ocupă poziția centrală a feței și ca urmare, orice modificare adusă acestuia va schimba, într-o măsură mai mică sau mare și fizionomia feței. O rinoplastie bine efectuată, va schimba întotdeauna, în bine, aspectul per ansamblu al faciesului, adică îmbunătățirea fizionomiei cu un aspect mai armonios, mai plăcut, păstrând desigur naturalețea.

Desigur această schimbare, uneori poate fi minoră, alteori poate fi de-a dreptul spectaculoasă, adică poate duce la o transformare de genul « din rățușca cea urâtă în lebăda cea frumoasă » , iar pacientul trebuie să fie conștient și pregătit psihologic pentru această schimbare.

În marea majoritate a cazurilor, pacienții sunt deplin conștienți și chiar doresc această schimbare, de a arăta mult mai bine, mai armonios, respectând naturalul. Este incredibil momentul când aceștia constată cum intervenția le schimbă viața la propriu, generând mult mai multă încredere în propria persoană, deoarece pe lângă ameliorarea respirației se produce și ameliorarea aspectului fizic și al fizionomiei.

Aceste intervenții însă, sunt interventii chirurgicale, adică implică și niște riscuri, deoarece, față de tratamentele cosmetice ce se realizează la salon, acestea sunt considerate a fi cele mai complexe și dificile proceduri din chirurgia estetică, ne explică dl. dr. Porumb Șerban. Iar pentru a diminua aceste riscuri și a crește semnificativ șansele de reușită, o importanță capitală o are experiența chirurgului și rezultatele obținute cu acest gen de intervenții. Pentru a obține genul de reușite exemplificate mai jos, dânsul a efectuat 6 ani de specializare în cele mai renumite spitale și clinici din Portugalia (Coimbra și Lisabona), Franța (Paris) și Statele Unite (Orlando și Los Angeles) având în prezent 22 de ani de experiență în chirurgia plastică și peste 12000 de operații la activ.

Mai jos puteti vedea câteva exemple din arhiva foto a Dr. Porumb Șerban:

Mai multe