Sfaturi la îndemână pentru un somn mai bun

4 martie 2016   Beauty

Vrei să dormi şi nu poţi, astfel încât ajungi să urăşti dimineaţa la fel de mult ca pe acea alarmă îngrozitoare. Este o situaţie în care se regăsesc mulţi insomniaci, aşa că acestă culegere de reguli pentru un somn odihnitor este tocmai ceea ce ai nevoie.

Eva Longoria îşi menţine chipul proaspăt printr-un somn ca la carte

7 am

Este cel mai bun moment pentru a face sport, dacă îţi doreşti să dormi mai bine în noaptea care vine. Un studiu realizat de Universitatea Appalachian din Statele Unite a observat că persoanelor care au făcut exerciţii fizice la ora 7 dimineaţa le-a scăzut cu 25 % tensiunea arterială în timpul nopţii, cu impact pozitiv asupra calităţii somnului, şi au dormit mai mult decât cei care au făcut sport la orele 13 sau 19.

18°C

Poate părea un pic inconfortabil pentru friguroşi, dar aceasta este temperatura optimă, dacă vrei să dormi mult şi bine, în timpul nopţii. Mai multe studii au arătat că subiecţii suferinzi de insomnie au avut parte de un somn mai calitativ atunci când au dormit în camere mai răcoroase. De ce? Înainte să mergi la culcare, temperatura internă a corpului tău scade până la acel nivel care să te ajute să adormi mai repede, iar dacă în dormitorul tău sunt mai mult sau mai puţin de 18 grade C, organismul tău trebuie să lucreze pentru a-şi ajusta temperatura. Iar asta te ţine treaz.

40%

Este procentul îngrijorător cu care îţi scade capacitatea de memorare, după ce faci o noapte albă. Asta pentru că, după cum bine ştim, consolidarea memoriei noastre are loc tocmai în timpul somnului, iar în lipsa acestuia, creierul tău se va chinui. Cum în timpul fiecărei zile acumulăm noi amintiri, noaptea, creierul trebuie să le sorteze şi să le salveze, iar procesul va fi afectat, în cazul insomniei sau a somnului întrerupt.

221

Este numărul de calorii pe care le vei consuma în plus, după o noapte în care ai dormit puţin, conform unui studiu al Universităţii din Chicago. Cercetătorii au ajuns la concluzia că, atunci când eşti obosit, ai nevoie de mai mult combustibil sub formă de carbohidraţi, pentru a funcţiona. Pe de altă parte, un somn ca la carte te ajută să arzi 60 de calorii, doar odihnindu-te.

9 PM

O veste proastă pentru dependenţii de tehnologie. La această oră ar trebui să închideţi telefonul, tableta şi toate dispozitivele cu ecrane bazate pe tehnologia LED, care emit lumină albastră. Aceasta afectează producţia de melatonină, acel hormon care induce somnul. Dacă nu poţi face asta, încearcă măcar să diminuezi luminozitatea ecranului şi ţine-l la cel puţin 30 de cm depărtare de faţă.

4-7-8

Nu este cine ştie ce cod obscur, ci o tehnică de respiraţie creată de un absolvent Harvard, Dr. Andrew Weil, care ne ajută să adormim mai uşor. Cum se face? Expiră pe gură, apoi inspiră pe nas în timp ce numeri până la patru, ţine-ţi respiraţia timp de şapte secunde şi expiră pe gură pe durata a 8 secunde. Repetă exerciţiul de trei ori!

46

Acesta este numărul de minute pe care le dormi în plus, dacă petreci mai mult timp în aer liber. Conform specialiştilor Universităţii Northwestern din Statele Unite, expunerea la lumina soarelui este de real ajutor în crearea unui ciclul sănătos între somn şi momentul trezirii. Cea mai indicată este lumina dimineţii, aceasta ajutând la buna funcţionare a aşa numitului ceas intern, astfel încât să te trezeşti singur, după somn.

6.75

Vorbim de numărul mediu de ore dormite pe noapte, în timpul săptămânii de lucru, conform unui studiu realizat de National Sleep Foundation (SUA). Iar somnul cel mai adânc şi mai puţin agitat este şi cel mai tonic pentru organismul nostru, deoarece scade nivelul cortizolului, acel hormon care induce stresul, iar corpul tău intră în starea de odihnă şi digestie. Aşadar, somnul nu trebuie să fie doar unul îndelungat, ci şi de calitate.

Mai multe