Stil de viaţă sănătos: Cum să fii în formă în zilele dificile

25 septembrie 2014   Beauty

Sunt acele zile din lună în care te simţi ca o epavă, fizic şi emoţional. Cum menstruaţia nu e o boală care să-ţi limiteze activităţile, învaţă ce trebuie să eviţi şi ce nu în această perioadă! Ai voie? Lactate? Da Studiile arată că femeile care au consumat alimente cu un conţinut ridicat de calciu şi vitamina D au fost mai

Sunt acele zile din lună în care te simţi ca o epavă, fizic şi emoţional. Cum menstruaţia nu e o boală care să-ţi limiteze activităţile, învaţă ce trebuie să eviţi şi ce nu în această perioadă!

Ai voie?

Lactate? Da

Studiile arată că femeile care au consumat alimente cu un conţinut ridicat de calciu şi vitamina D au fost mai puţin predispuse la tulburări menstruale, care pot apărea chiar şi după 30 de ani. Şi când vorbim de calciu ne referim mai mult la cel provenit din alimente şi mai puţin la suplimente. Nutriţioniştii recomandă ca, în zilele delicate, să includem în meniul nostru cel puţin de trei ori produse pe bază de calciu, cum ar fi laptele, brânza şi iaurtul. Cât despre vitamina D, este puţin mai dificil să ţi-o procuri din hrană, însă somonul şi laptele îmbogăţit ajută. Şi de ce avem nevoie de aceste substanţe? Ei bine, calciul ar ameliora simptomele de depresie sau anxietate, iar vitamina D influenţează, la rândul ei, în bine, tulburările emoţionale.

Sport?

Da

Scutirile de la orele de sport pe această bază nu-şi au rostul. Specialiştii chiar ne recomandă să facem mişcare, cu excepţia unor exerciţii care necesită mişcări mai complexe, în zilele menstruaţiei. Aşadar, sportul char ajută, căci reduce depresia, tensiunea psihică, durerea şi tulburările de dispoziţie, care vin la pachet cu sindromul premenstrual. Este vorba, de fapt, de eliminarea stresului, care intensifică starea neplăcută din acele zile. Aşa că orice metodă de a te elibera de tensiunea negativă este binevenită.

Chiar şi înot?

Da!

Mulţumită tampoanelor interne, ne putem bucura de acest sport chiar şi când suntem indispuse. Ba înotul chiar este recomandat, în lupta cu crampele abdominale şi starea de oboseală resimţite din cauza menstruaţiei. Spre deosebire de alte sporturi, în cazul înotului este bine să înlocuieşti tamponul înainte şi după ce ieşi din apă, iar acesta trebuie musai să fie unul intern. În general, activităţile aerobice precum joggingul, mersul pe bicicletă, dansul etc, eliberează substanţe care blochează durerile menstruale, de orice fel.

Cofeină?

Nu!

Specialiştii nu sunt cu totul împotrivă, dar susţin limitarea cafelei, ciocolatei, ceaiului şi sucurilor pe bază de cofeină pe timpul menstruaţiei, deoarece acestea sunt legate de simptome neplăcute precum insomnia, anxietatea, pofta de mâncare exagerată, durerile, sensibilitatea sânilor şi balonarea. De ce? Cofeina contribuie la creşterea nivelului de estrogen din organism, iar asta accentuează simptomele neplăcute din timpul menstruaţiei. Nimeni nu-şi doreşte asta, nu-i aşa?

Vin roşu?

Da şi nu!

Cu vinul roşu este o altă poveste şi părerile împărţite ale specialiştilor legat de consumul acestuia ne intrigă. Unii spun că un pahar de 150 de ml ar fi benefic, că ar ajuta la ameliorarea durerilor abdominale, deoarece îmbunătăţeşte circulaţia sanguină. Ori durerile au drept cauză tocmai stagnarea sângelui în regiunea abdominală. Pe de altă parte, vinul ajută la creşterea fluxului menstrual, aşa că este indicat să nu facem abuz.

Dulciuri?

Nu

Din păcate, tocmai în aceste zile simţi nevoia să mănânci mai mult dulce, din cauza instabilităţii nivelului de zahăr din sânge, iar asta-ţi face rău. Alimentele rafinate, bogate în zaharuri, nu fac decât să mărească aceste fluctuaţii, iar tu devii şi mai irascibilă, tensionată şi stresată. Aşa că, atunci când te loveşte pofta de dulce, încearcă mai bine să consumi o salată de fructe. Mai bine pentru dispoziţia ta…

Foto: guliver/splash news, shutterstock

Mai multe