Sushi, ingredientul unei vieţi sănătoase

3 aprilie 2014   Beauty

Şi nu doar sănătoase, ci, mai ales, îndelungate. Cum se face că japonezii trăiesc atât de mult şi bine, te întrebi? Răspunsul îl primeşti pe şervet de bambus, servit cu beţişoare. Pe 5 martie, o oarecare Misao Okawa

Şi nu doar sănătoase, ci, mai ales, îndelungate. Cum se face că japonezii trăiesc atât de mult şi bine, te întrebi? Răspunsul îl primeşti pe şervet de bambus, servit cu beţişoare.

Pe 5 martie, o oarecare Misao Okawa aniversa, într-un colţ al îndepărtatei Ja­ponii, nu mai puţin de 116 ani. Vorbim, doamnelor şi domnilor, despre cea mai vârstnică persoană din lume! Şi nu doar longevitatea este de invidiat la această simpatică doamnă, ci şi calitatea vieţii sale, căci doamna Okawa a fost zărită făcând genoflexiuni la onora­bila vârstă de 102 de ani. Care este, aşadar, secre­tul unei vieţi lungi şi sănătoase? Sushi şi somn.

„Spune că sushi este mâncarea ei preferată. Îi place în mod special macroul cu orez acrit cu oţet, pe care îl consumă cel puţin o dată pe lună“, declară pentru „The Telegraph“ Tomohito Okada, reprezentantul centrului de bătrâni în care locu­ieşte Okawa.

Care sunt beneficiile acestui preparat tradiţio­nal japonez pentru sănătate, în general, şi pentru silueta noastră, în particular, vei afla din rânduri­le următoare, în care e analizat fiecare ingredient al sushi-ului.

Nori

Este numele japonez al foilor de alge marine uscate şi presate, folosite la prepararea rulourilor de sushi. Şi, în ciuda aspectului lor neprietenos, acestea sunt foarte nutritive, cu un conţinut bogat în proteine, minerale – în special iod, vitaminele A, B1, B2, B6 şi C. În plus, acest tip de alge ajută la curăţarea depozitelor de grăsimi de pe vasele sanguine. Sfat! Cu cât este mai închisă la culoare, cu atât calitatea acestei nori este mai bună.

Orez

Odată fiert, orezul cu bobul scurt folosit pentru sushi are un conţinut de peste 68 la sută apă. 100 de grame de astfel de orez conţin 130 de calorii, 2,4 grame de proteine, 0,2 grame grăsimi şi 28,7 de carbohidraţi, ceea ce face din orez un aliment foarte nutritiv, chiar şi în cantităţi mici, cât se foloseşte pentru rulourile de sushi.

Wasabi

Pasta picantă de culoare verde, cu gust asemănător hreanului, este, pe cât de iute, pe atât de benefică. Bogată în vitamina C, stimulează digestia şi are şi proprietăţi antibiotice. Asta deoarece peştele crud este predispus la a fi purtătorul anumitor bacterii, spre deosebire de cel gătit. Dar nu te baza pe wasabi pentru a scăpa de nedoritele intoxicaţii, ci alege peştele cu grijă, fiind atent să fie oceanic şi de bună calitate.

Sos de soia

Un condiment esenţial în servirea sushi-ului, sosul de soia este bogat în proteine, magneziu, potasiu, sodiu şi fier. În plus, produsele pe bază de soia conţin fitoestrogeni, hormoni naturali care au fost folosiţi cu succes la tratarea neplăcerilor asociate cu menopauza. Mai mult, sosul de soia este bogat în antioxidanţi naturali, care luptă împotriva radicalilor liberi responsabili de îmbătrânire şi creşterea riscului de-a contracta boli de inimă şi cancer. Iar cercetătorii din Singapore au descoperit că sosul de soia închis la culoare conţine de 10 ori mai mulţi antioxidanţi decât vinul roşu.

Peşte

Sushi are un conţinut scăzut de calorii pentru că peştele folosit la prepararea lui este unul slab. Peştele cu carne albă precum bibanul de mare conţine mai puţin de 100 de calorii la 100 de grame, iar cel cu carne mai grasă, precum macroul, somonul, ţiparul sau tonul, nu depăşeşte limita de 200 de calorii/ 100 g. În plus, peştele gras precum macroul, sardinele sau heringul este bogat în acizi graşi esenţiali, foarte importanţi când vine vorba despre prevenirea bolilor de inimă, atacurilor cerebrale şi artritei. Mai mult, un studiu al Universităţii Harvard arată că un consum de 1-2 porţii de peşte gras pe săptămână adaugă circa doi ani speranţei de viaţă a unei persoane. Doi ani frumoşi, chiar…

Oţet de orez

Este vorba despre un oţet bogat în aminoacizi, esenţiali în lupta împotriva radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânirea prematură, şi care ajută la întărirea sistemului imunitar. În plus, acest oţet este de ajutor în buna funcţionare a digestiei şi în prevenirea hipertensiunii arteriale, iar în forma lui mai diluată poate fi folosit chiar şi în cosmetică, ca o loţiune naturală pentru faţă.

Cine sunt fanii faimoşi ai sushi-ului?

Kourtney Kardashian, Pippa Middleton, Taylor Swift şi Jessica Biel.

foto: guliver/splash news, hepta, reuters, shutterstock

Mai multe